Idejében szólok, hogy már február van

..., bár rajtam kívül nem sok madár lehet, aki nincs tisztában az időnek eme gyors múlásával. Pedig a múlt hónapban bőven akadtak emlékeztetők. Bálint egy éves lett, már 2 és fél fogú és folyékonyan hallózik bármibe, amit a fejéhez tud illeszteni. Én -remélem- csak eggyel lettem több, fogaim száma változatlan, szeretném hinni, hogy ez igaz a ráncaimra is. A blog is eggyel lett több és megkezdjük a negyedik szezonunkat a kertben, a házban, a naplóban. A nem témába vágó bevezető utáni információk a következők: 
"Fatisztogatási munkánkat folytassuk a kártevők és kórokozók jól látható áttelelő alakjainak megsemmisítésével. Vágjuk le a bagolypille kis hernyóit tartalmazó, 2-3 összeszáradt levélből álló kis hernyófészkeket, és az aranyfarú pille telelő hernyói által készített nagy hernyófészkeket. Távolítsuk el azokat a vesszőket is, amelyeken a gyűrűspille gyűrű alakban elhelyezett tojáscsomóit találjuk.
Keressük meg a fák törzsén és vastagabb ágain a gyapjaspille taplóra emlékeztető tojáscsomóit. Éles késsel szedjük le...
Fontos teendőnk a monília áttelelését szolgáló, a fákon maradt, összezsugorodott, megkeményedett gyümölcsök, a gyümölcsmúmiák leszedése. A meggy- és a kajszifák kezelésekor a fán maradt száraz virágokat is szedjük le, mert ezek is a monília kórokozójának áttelelési helyei. A  leszedett, levágott fertőzött részeket égessük el."
" Szabadföldi termesztésre, a fűthető palántanevelőben, most a középkorai paradicsomfajtákból vessünk magot...
A nyári fogyasztásra szánt zeller palántanevelését kezdjük el...
A korai termesztésre szánt burgonyát kezdjük csíráztatni, lapos rekeszekben 9-17 celsius fokon, párás és világos helyiségben."
"Vethetjük már a spenótot 20-25 cm-es sortávolságra. Talaját előtte kapáljuk fel, s egyúttal dolgozzunk bele" mindenféle műtrágyákat. Mindegy a lényeg, hogy tápanyagigényes, ezért is szeret például borsó társaságában lenni az ágyásban. - Kieg.: Juhmeli.
" Vessünk petrezselymet, ha az időjárás engedi. Korai termesztésre a Korai cukor, téli tárolásra a Hosszú és Félhosszú fajták alkalmasak."

És persze bent a káposztaféléket már elméletileg el is vetettük, ezeket lehet tűzdelni, sőt a könyv szerint lehet fejes saláta magot vetni, hogy márciusban már szép palánták kerüljenek az ágyásba. Kint pedig, ha felszáradt rendbe lehet tenni a sóskaágyást és lehet pasztinákot is vetni.
Szóval már lehet tevékenykedni kint is, bent is. Én egyelőre megpróbálok bevásárolni magokból és növényvédő szerekből. 

Én szóltam.


Forrás:
Balázs Klára, Bálint György, Bodor János, Gévay János, Siposné Bartha Mária, Szent-Miklóssy Ferenc: Idejében szólunk - 52 hét munkái a kertben

Megjegyzések

Petra üzenete…
Én már csak minden második évben vagyok hajlandó a szülinapomat ünnepelni:)

Légyszi, nézz be hozzám, ne haragudj, hát kit jelöljek be, ha téged nem?
Andrea üzenete…
Melinda nagyon ügyes vagy!, ez a veteményezésedhez szóló megjegyzés!
Nem szeretem most már ezt az időt, nagyon várom már a szép tavaszt, hogy mehessek macerálni a kertemet.)) Most épp hatalmas jeges hó fed mindent.

Egy pár fajta paradicsom magocskákat, borsikafűvet, citrom és fahéj illatú bazsalikomot elvetettem cserépbe és most nevelgetem, nagyon szépen kibújtak már!

Gratulálok a szülinaposoknak, jó egészséges és sok boldogságot kívánok!
Dominika üzenete…
Rájöttem ám, mi volt a baj ezzel az idei téllel! Hát csak januárban kezdtél el szólni, Meli! Már novemberben el kellett volna kezdened, akkor talán normális mederben folytak volna a dolgok... :D
Otthon Művek üzenete…
Most olyan nehéz elhinni, hogy tavasz lesz... minden tiszta jég meg hó, hát hogy lehetne így kapirgálni?
Azért jó, hogy szólsz :)
Kellemes készülődést!
Juhmeli üzenete…
Petra, észben tartom ezt a trükköt, még hasznát vehetem.:)

Andrea, köszönjük. Még nálunk is egybefüggő a hótakaró, azt hittem gyorsabban olvad el, de ma remélem megadja magát, bízom a beharangozott enyhülésben. Meg abban, hogy az üres madáretetők azt jelentik, hogy lassacskán kitavaszodunk. Aztán lehet sárban csúszkálni.

Dominika, gondolod, hogy én voltam. Mindig én vagyok...:) Egyébként így legalább csak 2 hétig volt tél. Na!?

Adél, Újra itt. Juppiiiii! Még nagyrészt csak fejben nyomulok. Elméletben nagyon tudok...:)
Unknown üzenete…
Szia Meli!!
Végigolvastalak,nagyon jó kis írásaid vannak!!!
Ezt Neked kerestem ha esetleg nem láttad és próbáltad volna... Gondolom vakondék nem költöztek el??



undefined
Jól látszik a zöldségféléket elválasztó hagyma. Előtérben egy vakondrisztó. A palackot a szél forgatja, a hangot a vas leviszi a földbe, és a kis ásóművész nem tulságosan szereti ezt.
Unknown üzenete…
Nem tudok ide képet illeszteni???? Talán a link jó lesz???



http://ilkertje.blogspot.hu/2010/04/tavaszi-munkak-kertben.html
Juhmeli üzenete…
Mónika, köszönöm a dicséretet és a linket is. A módszert próbáltam, a napelemes zümmögőset is. Végül a macskák és csapda igénybevételével nyertünk vissza néhány területet. De még mindig vannak bőven. Vakond is, túrás is. :) Gyere máskor is!
Unknown üzenete…
Szia :))

Mindenképpen jövök még!!