Szerdára

Kóstoló.

Megjegyzések

Dominika üzenete…
Tetszik ez a sorozat!
Ez a kép meg nagyon jó!
Lizi üzenete…
Nagyon szeretem :)
Juhmeli üzenete…
Dominika, örülök.:)
Juhmeli üzenete…
Lizi, mi is. Eddig kétszer kóstoltuk. Egyszer tavaly és most. Nem bántam meg, hogy neveltem és még fogok vetni.
Edina üzenete…
Kicsit még fázósak, az látszik, de az ízük biztosan tökéletes. :)
Üdv:Edina
Juhmeli üzenete…
Edina, ne is mondd. Izgultam a csigák miatt, hogy nehogy megegyék előlem, de arra nem számítottam, mikor szerda reggel kinéztem az ablakon és még a háztetők is deresek voltak, rögtön rád gondoltam, meg az ültetvényre. Délelőtt duzzogva sétáltam le a veteményesbe és törtem le azokat, amiket megcsípett a dér. Baconnal megpirítottam, nagyon finom lett. Boltit még nem ettem, úgyhogy összehasonlítási alapom nincs, de lesem, hogy nőjenek a többiek.
Edina üzenete…
még kevés a talajhő, nálunk is bújkálgat de még annyi nincs hogy érdemes legyen átjárni, kb 2 hét és nem győzitek enni :)
ha tőre van szükséged szólj,küldök
Andrea üzenete…
Melinda és Edina!
Mondjátok el legyetek kedvesek, hogy hogyan kell a spárgát termeszteni, nagyon szeretjük, és van hely is ahol termeszteni lehetne, csak egyáltalán nem tudok erről semmit. Ti meg úgylátom profik vagytok ebben!
Edina üzenete…
Kedves Andrea!
Lehet magról szaporítani(mire igazán termőre fordul az 4 év),lehet magoncról(előnevelt palánta) így kb 2 év előnyre lehet szert tenni.Ha érdekel némi ktg térítés ellenében szívesen küldök magoncot.Mondom mindezt 18-20 év tapasztalattal és sok hektárral a hátam mögött.Bocsánat Melinda,hogy belekotyogtam.
Andrea üzenete…
Edina köszönöm szépen a válaszodat, még annyit ha elmondanál, hogy milyen körülmények /pld. föld, mélység, takarás..../ szükségesek a sikeres termesztéshez, valamint folyamatában is miként kell kezelni. Amennyiben a megfelelő körülményeket tudom biztosítani a spárga jó fejlődéséhez, akkor szívesen elfogadom, természetesen ktg. térítés ellenében a felajánlásodat.
Juhmeli üzenete…
Edina, köszönöm szépen, hogy belekotyogtál. A tapasztalataid felbecsülhetetlenek, hitelesek, és nagyon örülök, hogy megosztod velünk.

Idén terveztem, hogy megint vetek, mert még nem telt meg az ágyásuk, de tavaly, már csak egy magocska kelt ki. A magonca idén még nem bújt elő, remélem nem zabálta fel valami. Így én is élek a lehetőséggel, írj majd emailt, hogy megtudjam a tiédet, és megbeszéljük.

Edina üzenete…
:)
Rendben lányok.:)Szóval a kis magoncokat ajánlanám elsősorban,hiszen azzal nyerni lehet 2 évet, tehát az idén eltelepített "palánta" kb két év múlva már hozhat olyan sípokat ami már nem a hajszálvékony(mi azt levesspárgaként hívjuk)kategória.Eltelepítése :ha én elárulom ,hogy mi hogy tesszük el ti azt nem valószínű hogy tudjátok követni, ugyanis nagy a helyigénye, de kiskertben is termeszthető, csak esetleg nem a legideálisabb a helye.Tehát ami fontos, hogy mélyre, kb. 35-45 cm -re lekerüljön(mi kb .60 cm re letesszük) a kis magonc, a tőtáv kb. 25-28 cm és a sortáv(na ez az amit a kiskertben nem biztos hogy megadható) mi 100-110 cm re tesszük a sorokat,nyilván művelése is könnyebb így, de nem csak ez a magyarázat,ugyanis a spárga egy olyan növény ami az évek során egyre nagyobb teret népesít be, egyszerűen terjeszkedik, szétterül és ha összeér a mellette lévő tővel(ami esetleg túl közel került hozzá) akkor nem fog szép vastag sípokat hajtani, hanem elvékonyodik, könnyebben fásodik(szálkás, roppanós lesz a hajtása) .Tehát sortávnak max 50 cm-t ajánlanék , de inkább több legyen, ha lehet.Az eltelepített növénykét alaposan megöntözzük és ami a legfontosabb a spárga számára, hogy gyommentesen kell tartani a területet, ha nem kapáljuk, gyomláljuk,akkor vékony sípokat hoz , meggyengül a tő, nem lesz szép soha a termése.Erre leginkább az első pár évben kell odafigyelni.Műtrágyázni(vagy telepítés előtt trágyázni ) kell, N,K,P, ebből a nitrogén a legfontosabb számára.Esetleg rozsdagomba támadhatja meg, na meg a spárgabogár, a hámozgatáson ,rágáson kívül nem csinál semmit.A spárgalégy(belefúr a sípba és lemegy a gyökérzethez, akár ki is pusztulhat a tő miatta) nagy ellensége még.Kiskerti mennyiség esetén szerintem teljesen megoldható a kézzel eltávolítás(leszedni a kártevőt és elpusztítani).Ha valami kérdésetek van még szóljatok.:)
Edina üzenete…
A gondosan rendben tartott terület akár 20 évig is szépen teremhet(nekünk van egy ilyen területünk ).Egyszer kell rendesen eltelepíteni.
Juhmeli üzenete…
Edina, nagyon köszi a válaszod, sokat segítettél. Jó hallani, hogy a gyakorlatban, hogy mennek a dolgok, mert olvasni az elméletet, az más. Én nem tettem ennyire mélyre anno a magoncaimat, de remélem, azért teremnek még néhány évig. Lehet, azért is jönnek fel ilyen korán, mert nincsenek elég mélyen. A távolságokat betartottam, de kapálni nem szoktam, hanem szalmával takartam a gyomok ellen. Hú, most nagyon izgatott lettem.:)
Andrea üzenete…
Edina!
Köszönöm a válaszodat ami nagyon értékes volt számomra, teljesen magam elé tudtam képzelni az egészet, és nagyon szomorúan állapítottam meg, hogy - ugyan nem annyira kicsi a kert - nem tudok ekkora helyet biztosítani a magoncoknak, mivel teljesen másképpen van a kis veteményesen kívül betelepítve a kert.
Marad ezekután is - sajnos - a piacon, ill. boltban vásárolt spárga.(((
Andrea üzenete…
Edinda!
Átbeszéltem Melindával a dolgot, miután Neked megírtam az aggodalmaimat, és Melinda levele után felbátorodtam)))), valamint úgy döntöttem, hogy belevágok Melindával egyeztetve! Neki meg is írtam!