A mulcsozásról

Avagy nálunk sem süt mindig a napocska.

Régóta tervezgetem ezt a bejegyzést, de valahogy nincs ihletem hozzá, úgyhogy lesz amilyen lesz. Igaz lesz. Mint mindig. A kerthez hozzátartoznak az örömök és sikerek mellett a kudarcok és a mérgelődések is. Ehhez pedig még hozzá jön, mivel rólunk van szó, a páratlan lelkesedésen és kísérletezőkedven túl, a velünk született bénázásra való hajlam, aminek kibontakoztatásához minden alkalmat megragadunk.

Tehát a mulcsozásról.

Rengeteg előnye közül a követezőket én is tapasztaltam: nedvesen tartja a földet, táplálja azt és gyommentesen tartja. Ha jól csinálják. 

Kezdetben nálam is jól ment minden. Szalmával vastagon betakargattam az üres illetve a palántákkal benépesített ágyásokat. Locsolnom nem kellett, kapálnom nem kellett, gyomlálnom nem kellett. Olyan szép volt, mint egy álom. Aztán persze jött az ébredés. A beültetések helyén, a vetések soraiban felütötték fejüket a legveszedelmesebbek. A legsumákabbak. A szulák és a komló. Hiába volt a húzgálás cincálás, egyre gyorsabban hódítottak meg egyre nagyobb területeket. A szalmatakaró alá oldalról benyújtogatták hosszú gyöktörzseiket, fényt keresve behálózták a talajt. Majd ahogy megrogyott a takarás, ahol megbontottam az ültetéssel, ott kitörtek. És nem tudtam  semmit sem tenni, amíg a szüret le nem zajlott. Addigra meg nagyjából visszafordíthatatlan lett a folyamat. Ősszel, télen, tavasszal ástam, milliónyi gyökeret szedegettem. Mindhiába. A friss vetésekben már újra indulnak győztes seregeik az újabb hódításra. 


Jelenlegi állapot.

Aztán a másik dolog, hogy remek búvóhelyet biztosít csigáknak, lótücsköknek és a vakondnak is. A veteményes művelt részein már megkezdődött a fogócska. Sorra döglenek ki a palántáim, hagymáim. Talajtakarással ezek a folyamatok nehezen követhetőek és kezelhetőek. Mert mindenki a nedves, porhanyós földben akar táplálékot szerezni, mozogni, ásni, hűsölni, szaporodni. Élni. Vagyis, ha lótücsköt akarok fogni, dehogy kézzel, akkor látnom kell a járatait, kapálnom kell rendszeresen és a kedvenc útvonalain tejfölöspohár csapdákat felállítani.  

Szóval nem tudom, hogy idén mi legyen. Azt sem, hogy hogy tudom visszakapni a kertemet. Csak azt tudom bevallani suttogva, hogy a két literes kis kézi permetezőmben most nem csalánlé van, hanem gyomirtó. 






Megjegyzések

Holdgyöngy üzenete…
Én most fűnyesedékkel (s ami még közte volt) mulcsoztam be az epret. Mikor végeztem jött a gondolat, mi lesz, ha a gazok esetleg magot szórnak oda? Várok. Melinda a kert tele lett tücsök lyukkal, nem is értettem honnan került ennyi. lehet, hogy nem tücsök?
Monika üzenete…
Fűnyesedéket én is próbáltam: remek jó fű nőtt ki a helyén.:(
Monika üzenete…
Köszönöm,hogy megírtad,mert követni akartalak ebben-is. Azért kérdeztem a múltkor,hogy hol szerzed a szalmát.
Volt egy youtube videó: egy idős hölgy semmit nem kapált,hanem mulcsozott.neki bejött,de nem magyarországi klímán.
Petra üzenete…
Gyönyörűen egymás mellé raktad az előnyöket és a hátrányokat. Már csak dönteni kell:)

Petra
Juhmeli üzenete…
Holdgyöngy, nálunk is sok tücsök van, lehetnek az ő lyukaik simán. Feri sokszor látja őket a lyuk előtt sütkérezni.

A fűből szokott nőni gaz, de könnyű belőle kihúzkodni. A magról kelőkkel viszonylag könnyebb elbánni, mert nem sumákolnak a föld alatt szaporodva. Ők jól láthatóak. Én is tettem füvet a káposztáimhoz, de le kell szedjem, mert teljesen feltúrta a vakond.:(
Juhmeli üzenete…
Mamka, nem akartam senkit elijeszteni a szalmától, mulcstól, mert egyébként nagyon jó dolog és ha sikerült helyrehoznom, amit elrontottam, újra meg fogom próbálni. Körültekintőbbnek kell lennem. Fertőzött, föld alatti gyökerekkel, tarackokkal szaporodó gyomokat tartalmazó területre nem szabad tenni, és nagyon kell figyelni a környezetre is mert nekem a szeder aljnövényzetéből jött a sok csúfság egyik helyen, másik helyen meg a kaszálóról, ahol még nem alakult ki rendes füves mező. És folyamatosan pótolni kell, tartani a vastagságát.
Juhmeli üzenete…
Én döntöttem. Mellette. De most ki kell köszörülnöm a csorbákat. Ahol kergeti a vakond a tücsköt, ott inkább nem. És a tavaly szulákkal fertőződött területeken sem. Egyelőre látni akarom, mi zajlik a felszín alatt. Azt csak mulcs nélkül lehet, de ott beton kemény minden. Nem esett az eső. Csak az a bugyifújós esti kis csöpörgés volt.