Idejében szólok, hogy kimaradt a március.

És kicsit szomorú is vagyok,

  • mert nem esik az eső és kiszáradnak a csíranövénykék. Egy sor répám el is tűnt, mire észrevettem, hogy nagy a baj.
  • mert Balraszomszéd bácsi kitalálta, hogy idén 4! naponta permetez. Mikor megkérdeztem, csak úgy mellékesen, hogy mégis mivel, kiderült felszívódó gombaölővel. No comment. Illetve mégis. Ki fogja megenni azt a gyümölcsöt?
  • mert majdnem lett kapálógépünk, de mégsem.

"A tavaszi ültetésű gyümölcsfák meggyökeresedését és fakadását elősegíthetjük, ha a törzs körül a talajt beárnyékoljuk kaszált fűvel, szalmás trágyával, komposzttal, tőzeggel, nádtörmelékkel, ezek megakadályozzák a talaj gyors felmelegedését és kiszikkadását."

"Szabadföldön készítsük elő a paradicsomágyásokat...
 Kezdjük meg a görögdinnye palántanevelését.  A 7 vagy 8 cm-es tápkockák közepébe fúrt lyukakba rakjunk két, előcsíráztatott magot. A kockákat leterített fóliára rakjuk, tetejükre melegágyi földet rostáljunk. A fólia nélkül többször át kell tenni a kockákat, hogy a lenőtt gyökereket felszaggassuk, ez azonban a fejlődést hátráltatja. Tápkockába vessük most a patisszont is. Nevelése 20-25 fokos helyiséget igényel. A nyári fejes káposzta palántáit kezdjük nevelni langyoságyban.
Állandó helyére vessük a nyári fejes salátákat 30 cm sortávolságra. 
Hónapos retket még vethetünk.
A póréhagymát 15-20 cm-re ritkítsuk, hogy szép, hosszú hagymája fejlődjön. Most szaporíthatjuk magról a metélőhagymát. 30 cm sortávolságra vessük. Hidegágyban nevelhetünk palántát halványító zellerből."
" A most szaporított növényeket csak árnyékos helyre rakjuk, mert a napsütés hatására felgyorsuló anyagcsere-folyamatokat nem tudja ellátni, s könnyen elpusztul."




Forrás:
Balázs Klára, Bálint György, Bodor János, Gévay János, Siposné Bartha Mária, Szent-Miklóssy Ferenc: Idejében szólunk - 52 hét munkái a kertben

Megjegyzések

Monika üzenete…
Locsolok..Van még esővízünk.Régről.és néhol már látom a magocskák fejét.:)
Régen az egyik szomszédünk hatalmas permetezővel szórta a kertjében a cuccot, a környéket is betakarta.Hála Istennek abbahagyta.
SzilviaA üzenete…
Mi is locsolunk... itt minden porszáraz lenne enélkül. :(
Fernel üzenete…
A múlt héten a gazdaboltban loptam a napot, buszra várva, amikor bejött egy bácsika. Kért permetszert cseresznyére. Kérdi Zsuzsa, a hozzáértő boltvezető, hogy mit szeretne, hozamfokozót, vagy monília ellen? Bácsi: ő nem tudja, csak szokott permetezni virágzáskor és neki olyan kell. De nem tudja, mivel és miért, csak szokott permetezni.
No comment, itt szakadt el a cérnám, és megkérdeztem, sok gyümölcse van-e? Hogyne, annyi, hogy kijár vele a piacra. Oké, akkor jó, hogy szólt, mert legalább tudom, kitől nem kell venni. Utána Zsuzsával csak a fejünket fogtuk, hogy anyám, miféle népek vannak.
Bocs, tudod, hogy nem vagyok vegyszer ellenes, ha nagyon muszáj, akkor én is, de csak az előírt dózisban, és ha már végképp nincs más hátra és szigorúan betartva az Évit :D De ez a generáció, hogy úgy mondjam, mindegy, hogy mivel, csak fújva legyen, nyakra-főre.
HP üzenete…
Mondjad a szomszéd bácsinak, hogy sürgőssen szokjon rá a biokertre, ha nem akar rákban megpusztulni. Ráadásul meg nektek is kárt okoz a rengeteg permettel. Amúgy meg minek a gombaölő ha marha száraz az idő? Amúgy lehet permetezni, főleg zsurlólével, esetleg csalánnal. Nem tudom, de az én kertemben nyoma sincs a gombának.
Oliv Flower üzenete…
Répa-témára térve elmesélem, mi történt egyszer;
Szokás szerint elvetettük egyik hétvégén Anyuval a répát (Nanti), majd mentünk vissza Pestre melózni. Hétvégenként mentünk le és locsoltunk, vetettünk, ültettünk. Egy idő múlva már türelmetlenül vártuk, hogy mikor kel ki a répa!?! Egy sem volt hajlandó kikandikálni a helyéről. Mígnem - pár hónappal később összetalálkoztunk a harmadik szomszédunkkal, aki panaszkodva mondja, hogy képzeljük el, répa kelt nála, pedig ő már évek óta nem vetett. Egyszóval szomszédolt a répánk. Ennek oka elsősorban, hogy sivatagi homokunk van :) és a szél az mindig fúj. Azóta a megadott mélységet meghaladva vetjük a répát, és állandóan locsoljuk a helyet, hogy ki ne száradjon, és ne tudja fújni a szél a homokot.
A másik sztori, a múlt évben történt, úgyanis maradt még egy 1/4 csomag s.répa-mag, hely pedig már nem igazán. Fogtam magam és két szőlőtőke közé vetettem - leszamilesz alapon - hát nem kelt ki. Tegnap vettem észre, hogy 8 répa levele kb. 6-8 cm-es, a többi is kikandikál már.
Levontam a következtetést - Nem bírom követni a természetet!!!!
A permetezéshez pedig annyit, hogy virágzáskor tényleg ajánlatos permetezni rovarölővel - van direkt ilyenkorra való - akkor megússzuk a termésben lévő albérlőket. Mire a termés kifejlődik, a szer felszívódik teljesen, nem lesz tőle semmi bajunk. A szer nevét ne kérdezzétek, mi már évek óta albérlősterméseket eszünk :):):):)
KM
Juhmeli üzenete…
Mamka, hétfőn én is kihúztam a slagot, nekünk egyelőre vezetékesről megy, de már fejben dolgozom a problémán.

Nálunk is motorossal tolja a szomszéd. Meglátjuk, mi lesz. Tavaly egyáltalán nem permetezett, de mindig elmondja, milyen rosszul tettem, hogy gyümölcsfákat tettem a veteményeshez.
Juhmeli üzenete…
Szilvi, nálunk 5 cm mélyen nedves, de a teteje beton. Se vetni, se kapálni, se karót nyomni nem tudok bele.:(
Juhmeli üzenete…
Fernel, nálunk interneten olvas a bácsi, és mutatta a listát, hogy miket írt ki. Csak nevek... És ő is eladásra csinálja.

Én se vagyok teljesen vegyszerellenes, most a gyomirtó van a kis spriccelőmbe bekeverve, mert mindenhol üti fel a fejét az acat, meg a komló. Ha lekapálok egyet, három nő a fejébe, olyan mint egy mesebeli sárkány. Sőt egyik évben olyan sok volt a vándorpoloska, hogy a paprikát és paradicsomot rovarölőzni kellett, mert mind megrohasztották a szívogatásukkal. Sőt első évben még nagyot is szívtam, mert olyan gombaölővel permeteztük a zöldségeket, ami csak a fákra volt jó. Eldobhattunk mindent. Szóval most már igyekszem nagyon odafigyelni.
Juhmeli üzenete…
HP, a tafrina már megjelent, de engem nem zavar, elég jól ki szokták heverni a fák. Igaz a gyümölcsöt nem tudom, mennyire bántja meg, mert a mi fáink közül a legidősebbek is csak 4 évesek.
Juhmeli üzenete…
KM, ez a vándorló répa nagyon jó! Nálunk esélye se lenne, a beton nem eresztené. Mostanában szórok a sorokra locsolás előtt néhány szál füvet, hátha nem keményszik meg a teteje a földnek és ki tudnak bújni a csírák.

Egyébként semmi bajom a normális permetezéssel. Sőt még én is bénáztam vele és ment kárba félévnyi munkám, pont ugyanezzel a szerrel. A Score felszívódó, 8-10 naponta írja a használati útmutató, 2-3 ismétléssel. Nem tudom, mit olvashatott a bácsi. A gyerek kint aludt a babakocsiban, mikor beindította a motort már az udvaron, na annak sem örültem.

Az ő dolguk, remélem felelősen csinálják, mert utána a zöldségesükben árulják a termést és az már nem csak az ő dolguk.