Mindenféle

Palánták átültetéséről néhány darázsfészeknek is kiváló tégla áthelyezésével és újabb oklevélre érdemes bénázással. Sövényesítésről. Veteményesről.

Nem, mintha szokásához híven nem állna térdig, combközépig érő gazban a kert néhány szeglete, vagy pont azért, de befészkelte a fejembe a gondolat, hogy rendet kellene tenni a kukoricagóré előtti zsibvásárban. Megint. Ez az érzés nagyjából évente egyszer kap el. Azt hiszem ez az én nagy szerencsém. Különben Feri már elásott volna valahol a kert végében. Szóval rakjunk rendet. Pakoljuk el a téglakupacot is, ami valamilyen rejtélyes oknál fogva nem a többiekkel tölti a szabadságát, hanem a góré előtti betonplacc közepén.

Arról ábrándoztam, hogy jók lesznek majd lábnak. A még nem létező palántázóasztalom lábának. Három móki lábalattlévősége miatt ez a munka nagyjából a klasszikus módon "fogjuk meg és vigyétek" alakult. A kép az én fejemben volt, a munka Feri kezében. Egyikünk sem hitte volna, hogy végül lesz belőle valami. Aztán egyszer csak hív, nézzem meg így gondoltam-e. 
Igen.

Rögtön be is költöztem és ki is próbáltam. Fogtam az idén újításként bevezetett kétdecis műanyag poharakat, hogy átültessem beléjük a tömegnyomorban tengődő, élettelenül kókadozó paradicsom palántákat. Bekevertem a földet nekik: kerti föld, pici homok, pici marhatrágya és újdonságként perlit. Sok helyen olvastam már, hogy használják a közeg lazítására, gondoltam teszek egy próbát, mit tud. Nagyon jó volt vele dolgozni, megkedveltem, és arra gondoltam, hogy ezentúl csak így csinálom. Aztán nekiálltam a dolog nem szeretem részének, kilyuggatni  a poharakat. Itt buktam el először. Nem a lyuggatásnál, az a második. Egyszerűen képtelen voltam egyes poharakat a másiktól elválasztani. Mikor átküzdöttem magam néhány tucat műanyag poháron fogtam a konyhakést és bevágtam az aljukat, hogy kifolyhasson a felesleges víz. Melegített hústűvel szoktam lyukakat csinálni, de idén már 3 tű mínuszban vagyok, sosem találom meg a már erre célra beáldozott előzőt. Mikor ezzel is megvoltam, szépen beültetgettem a palántákat. Nagy lelkesedéssel meglocsoltam őket. A víz nem folyt ki egyes poharakból, de legalább a perlit felúszott a víz tetejére. Ennyit  a talajlazításról. Azért a tapasztalatnak örültem, legközelebb több joghurtot eszünk január-februárban, beáldozom a negyedik hústűt, és bármennyire is örülök majd a téglakupacra fektetett deszkának, akkor sem locsolok lelkesen.

Új fiúk.

Régiek.
Tumbling Tom Red és fekete chillik.

Elültettem a tavaly szeptemberben dugványozott fagyalnövendékeket is. Fél év alatt szépen begyökeresedtek, és bár nem most van a szabadgyökerű alanyból történő sövénytelepítés ideje, helyre tettem őket. Semmi fakszni, bár terveztem, de a sok kézimunka miatt végül éppen csak elástam őket. Kapnak majd marhatrágyát, de azt már nem akartam kézzel teljes telekszélességben belekapálni. Öntözni szerencsére nem kell egyelőre őket.
 46 eredt meg a hatvanpárból.
Nyomvonal: a veteményes vége.

Az esőktől kezdenek nőni a zöldségek végre. Már itt-ott láttam a krumplit is bújni, virágzik a télen vetett borsó, és talán lesz petrezselymem is.



Gyümölcsfa sövény.
3 éves körte a sövényben.
3 éves alma (Summerred) a sövényben.



Megjegyzések

Dominika üzenete…
Mindig élvezem a beszámolóidat! Meg a képeket, persze!
Petra üzenete…
Nagyon klassz a sövénybe ültetett alma és körte, én nem merem bevállalni így. Már csak azért sem, mert a kert nagyjából az enyém, mármint a munka, és nem értek a metszéshez.

Jó kis fagyalsövénykéd lesz, én is szeretem.

Én ostoba anno odaajándékoztam az összes bontott téglánkat, most meg majd vennem kell, hogy utakat tudjak csinálni:)

Petra
Petra üzenete…
Nagyon klassz a sövénybe ültetett alma és körte, én nem merem bevállalni így. Már csak azért sem, mert a kert nagyjából az enyém, mármint a munka, és nem értek a metszéshez.

Jó kis fagyalsövénykéd lesz, én is szeretem.

Én ostoba anno odaajándékoztam az összes bontott téglánkat, most meg majd vennem kell, hogy utakat tudjak csinálni:)

Petra
Anikó üzenete…
Gyönyörű képek, nagyon jó kis beszámoló...Imádom!:-)))
BoGyo üzenete…
De jó munkapultod lett!! És mekkorák a paradicsom palánták!! Nálunk most megálltak a növésben, pár hete csak vegetálnak:(
Szép a veteményesetek!
Monika üzenete…
Annyira élvezetesen írod le,hogy legszívesebben hazarohannék a kertbe:)
Juhmeli üzenete…
Dominika, az jó hír. Én is élvezném már a tieidet.:P
Juhmeli üzenete…
Petra, én könyvből metszek. Meg fórum indexről és youtube-ról.:) Ez csak kísérlet, igaz nagyszabású, de érdekel a téma.

Fagyal sövény egyik fő telepítő és létrehozó eleme a költözésünkkel feleslegessé vált sövénynyíró. :) Meg talán egy kicsit védettebbé, meghittebbé teszi a veteményest.

A bontott tégla hasznos dolog, mi még nem döntöttük el, mi legyen belőle, főleg, hogy elég porhanyósak...
Juhmeli üzenete…
Anikó, köszi. Örülök, hogy jársz nálam és tetszik, amit látsz.:)
Juhmeli üzenete…
BoGyo, így legalább meglesz mindennek a helye és nem kell keresgélni. Elméletileg.:)

Már nem kell sokat kibírni a palántáknak. Lehet még rájuk földet tölteni? Csalánteával, ázalékkal meglocsolni, vagy csak tápoldattal?
Juhmeli üzenete…
Mamka, :D.
Örülök, mert elég régen nem csináltam számottevőt a kertben, de most egy kicsit feldobódtam.
florentine üzenete…
A mostani kertbarátban láttam (bár biztos máshol is, csak most csodálkoztam rá), hogy a téglával körberakott ágyás milyen jól mutat. Nálunk a ház előtt terméskővel van kirakva, úgyhogy nem kísérletezek azzal a pár darabbal, meg ez egyébként egy sokkal jobb ötlet!
florentine üzenete…
poharak lyuggatása: küllő vagy vastagabb csavar (küllő jobb, hosszú, nem kell hozzá fogó) megmelegítem a végét és beleszúrom. csak amennyire a hő engedi, szóval nem nagyon nyomom. nem reped és egyszerre jó sok poháron szalad át ha jó meleg.
florentine üzenete…
fotó: http://szinreszin.blogspot.hu/2013/04/hetfon-tuzdeltem-paradicsomokat.html
Juhmeli üzenete…
Florentine, jövőre szerzek valami hosszabb, vastagabb célszerszámot.:) A tízéves háztartásunk még mindig eléggé kezdetleges ilyen ügyben is.

Nálam már elég öregek voltak ezek a paradicsomok, de kiültetni még nem akartam őket. Most a paprikák következnek. Bár lehet, jobb lenne már békén hagyni őket a kiültetésig. Nem tudom eldönteni. Na, majd elválik, mire lesz erő, idő, kedv.