A veteményesről

Még mindig próbálkozom.  Azzal, hogy rendben legyen. Azzal, hogy legyen mit enni. Vetettem a napokban még egy kis répát és petrezselymet a paradicsom ágyásba. Salátát a gyufaszálvékony pórék közé. Van megint krumplihéj ültetvényem. Nem tudom megállni, hogy ne tegyem a földbe a szép csírákat növesztett tarlókrumplik héját. Még vetek uborkát, talán zöldbabot és káposztaféléket. Pótolnom a kell a nemrég palántázott zellerek nagy részét, ha lesz mivel, mert harmadszülött kiskertészem lába cipőstől éppen egy margarinos dobozba passzol. Abba, amelyikben a maradék szárzellerek kórnyadoztak. Hosszú métereken át üldöztem, az említett dobozkával a lábán, mire elkaptam és leoperáltam róla. Bálint túlélte, a zellerek még megfigyelés alatt.
A paradicsomok megtáltosodtak, már lassan derékig érnek, öklömnyi bogyókkal, igaz egyik sem nagy kunszt. Folyamatosan kacsolom és kötözgetem őket, nehogy elkanászodjanak. Már most is kész erdőt alkotnak, és hol van még a vége. Tervben is van, hogy mielőtt beüt valami betegség kapnak egy kis bordói leves fürdőt a krumplival együtt. Igaz, abból már csentem itt-ott egy bokorral.
 Répás ágyás.
Paradicsomágyás.
 Szintén.
 Elöl paradicsom, zeller, mellettük hagyma, hátul a répa, leghátul bab és krumpli.
Még mindig  dzsindzsa a veteményes is.
 A folytontermő folyton terem. 
Még nem volt szívünk lekaszálni.
Tele van gyönyörűségekkel.
 Ilyenekkel. 


Be kell számolnom a borsóm dicstelen véget ért történetéről is. A télen vetett sorokról szedtem pár kilónyit, annak egy része már el is fogyott, de kisebb része, illetve a tavaszi vetésűek nagy része szárán öregedett meg. Ahogy az már lenni szokott. Egyik nap még édesek a szemek, másnap meg keserűek. Ezekkel már nem is bajlódtam komposzt lett belőlük. A próbának vett Favorit nevűt pedig az életbe többet ne is lássam a 3 cm-es hüvelyeivel. Nem akkor tudok kimenni a kertbe, amikor kell. Még csak akkor sem, amikor akarok. Akkor főleg nem, mikor szeretnék. És akkor még bele kell venni az időjárást, a tetterőmet, a csillagok állását stb, stb. Persze az értékes móki-alvásidőt nem ilyesmikre kellene vesztegetnem.
 Egyelőre a feldolgozással is akadnak gondjaim, de talán, ha a mókik nőnek és nem lógnak fürtökben rajtam a nap minden percében, más lesz. ( Pl. nem lesznek a ruháim nyálasak és taknyosak.)
A négy szezon alatt annyit megtanultam a borsótól, hogy korai vetés, rajnai törpe, négy sor. Ez a biztos. Minden más csak kísérlet.
Elkezdtem megnyírni a széthajlott, szulákkal befutott levendulabokrokat. Most sokkal csinosabbak, illetve lesznek, ha elkezdenek hajtani. Ezután a puszpángok következnek, azokból dugványok is készülnek majd, hogy folytathassam a tavaly megkezdett kis szegélyt belőlük.
 Fodrászra várva.
Alakul.
 Középen szétnyílva.
Jelenleg.
Végül a munkásaimról. Már nagyon megbarátkoztak velünk és a terület egy részével, bár egyelőre úgy tűnik, hogy arra dolgoznak, amerre én is vagyok. Ha bemegyek, akkor tanácstalanul álldogálnak és óbégatnak a konyhaajtó előtt, de aztán feltalálják magukat. Egyre önállóbbak, vannak kedvenc helyeik is.
A tűzeső jó lelőhely.

Megjegyzések

Monika üzenete…
Köszönöm a borsó tippet! nekem nem sikerült az idén sem.Még vetek sárgarépát a napos magaságyásba,meg dugdozgatok hagymát,szeretjük kenyér mellé.Egyedük a rukkola szép! Nem tudom mi történt a paradicsomokkal, most már háromnak kezdtek sárgulni a levelei.Az mitől van?
Megyek főzni.
csakBea üzenete…
Jót nevettem a margarin dobozos sztorin! Nekem a kutyák szoktak dióhéjba lépni, és csak hallgatom a "harkály" kopácsolást, és csodálkozom, hogy nem bírom lehagyni.
Szép nagyok már a bukszusok!
Aranyalma üzenete…
Együtt érzek veled. Saját bőrömön tapasztalom, hogy család mellett igen nehéz kertészkedni ha nincs állandó segítséged, a házimunkát se csinálja meg helyetted senki.

Kimenni a kertbe: az felsoroltakon kívül én még abba a hibába is bele szoktam esni amikor kijutok, hogy nem azt csinálom amit nagyon de nagyon kellene, hanem amihez a legnagyobb kedvem van. pl.: a néha lábszárközépig érő gaz eltüntetése helyett a rózsák metszését választom..

Sárguló paradicsom levél ügyben belekotnyeleskedhetek egy kicsit? Megkérdeztem nagymamámat aki már jó 50 éve űzi a kertész ipart, ő azt mondta, hogy 3 oka lehet:
1. kevés vizet kap
2. rosszkor kapja a vizet és "legégeti" a levelet a víz
3. tápanyaghiány
Juhmeli üzenete…
Mamka, nekem a rajnai törpe mindig bejött és nagyon hidegtűrő, vetheted télen is.
Paradicsom levele sok mindentől sárgulhat, elsőnek alapos, tápos locsolással próbálkoznék.
Juhmeli üzenete…
Bea, küldj mailt a sövényeidről! Már nagyon hiányoznak.

A diópapucsos kutya képét pedig most már semmi nem verheti ki a fejemből, ha margarinos dobozt látok.:)
Juhmeli üzenete…
Aranyalma, hova is szerelted a kandi kamerát? Mintha csak az én kerti rutinomról írnál!:)

Köszi a paradicsomtippeket.
Aranyalma üzenete…
A név kötelez :-)
Monika üzenete…
Sokat tanulok tőled,pedig már régóta kertészkedek,kísérletezek.: amikor kicsik voltak a gyerekek,még fóliám is volt,ezt jövőre meg is szeretném újra valósítani.Kicsi a kertünk, de szépen ki lehet használni.Nem adom fel!:)
Tegnap nem láttam a kacsákat,úgy beleolvadtak a bokorba.:) mennyi 'art hagynak maguk után?:)
Gondoltam rájuk tegnap,amikor a fűszernövényem tövében felfedeztem a kis szemetet,mármint a csigát.

Köszönöm a paradicsomos tanácsokat mindkettőtöknek! Amikor ültettem,tettem alá marhatrágyát,fölé földet és abba ültettem.A levelét nem locsolom,csak a tövét.Remélem,hogy rendbejön !
Csodás a koszorúd!
csakBea üzenete…
Sajnos nem tudok képet csinálni, mert a fényképezőm végleg megadta magát!
A diópapucs tényleg nagyon vicces, 12-14 éve élnek velünk, de még mindig csodálkozom, hogy ilyen pici lábuk van.
Monika üzenete…
A virágos rétet én sem kaszálnám le.:) Gyönyörű! Kedvencem és csapdám.:)
BoGyo üzenete…
Lesz itt mit enni! Olyan szép minden! A koszorút pedig irígylem:)
A paradicsomoknál sajnos nálunk gombás betegség ütötte fel a fejét. Azzal harcolok és csak reménykedem, hogy megmenekülnek:""(
Aranyalma üzenete…
Most szúrtam ki az echinaceát. Milyen gyönyörű! Jövőre én is nagyon szeretnék folyton termő eperrel egyetemben.
A padlizsánodat hogyhogy nem zabálják le a krumplibogarak? Ott áll fölöttük egy vízzel félig teli befőttesüveggel az egyik munkás nonstop? Vagy tán nincs krumplibogaratok? Vagy tán azt is megeszik a kacsák? Nagyon érdekelne...
Juhmeli üzenete…
Mamka, ugye milyen szép a rét? Tele olyan virággal, amit eszünkbe se jutna beletenni. Úgy van a magkeverék összeválogatva, hogy mindig nőjön valami új is, a már meglévők, elvirágzók mellett. -Ezek szép zöld közeget is biztosítanak a színeknek. Még egy darabig biztos hagyjuk, hogy lássuk, mik sülnek ki a készülődő bimbókból.
Kedves, hogy kertészként gondolsz rám, pedig én is azon az úton járok, amelyiken te is, némileg több csigával.:) Kacsák kárt nem tesznek, kis súlyúak, nem törnek össze semmit a puha talpacskájukkal, de a szulákot és a fiatal, lédús tarackleveleket szeretik csipegetni. A veteményben, virágoskertben még nem láttam őket zöldet enni.
Juhmeli üzenete…
Bea, azért a fiúk majd készíthetnek telefonos képeket a nyáron...

Nagyon várom, hogy lássalak, még jó, hogy itt a profilképed.:)
Juhmeli üzenete…
Aranyalma, szégyellem bevallani, de nekünk egy szem krumplibogarunk nincs. Mi csigából, vándorpoloskából és lótetűből vagyunk jók. Mit jók, bajnokok!
Egyébként azt mondták, hogy a kacsák megeszik a krumplibogarat is, de ez nem fog nálunk idén kiderülni.
A többiről ősszel értekezhetünk.;)
Aranyalma üzenete…
Nekem is kell kacsa!!!! A krumplit teljesen lerágták a kis mocsok krumplibogarak és most elkezdtek garázdálkodni támadnak az első kert felé, az első védvonalat (kerítés) már át is törték....
Aranyalma üzenete…
Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy le van vágva a szárnyuk?
Monika üzenete…
Nekem is kellene legalább kettő kacsa,mert ma is egy maroknyi csigát szedtem össze a pici kertünkben,vagy kétmaroknyit inkább.
Mennyit tojnak,'arnak? Mert a férjem azt nem díjazza,pedig falusi gyerek volt.:)
Fogok venni ilyen virágosrét magot.:)
Juhmeli üzenete…
Aranyalma, kacsák egészben vannak, remélem nem repülnek el.:)
Juhmeli üzenete…
Mamka, elég sokat potyogtatnak. Főleg a kedvenc útvonalaikon, de nálunk még elmegy, bár estefelé engem is zavar, de aztán új nap kezdődik. Én kicsi kertbe nem tenném, akkor csapdázni próbálnék. Vagy nem engedném ki őket egész napra.