Ünnepeltem

Tegnapelőtt megünnepeltem a jelenleg nem túl aktuálisnak mondható decemberi névnapomat, a januári szülinapomat és azt hiszem a karácsonyt is. Megérkeztek a rózsatövek, amikkel a jeles napok alkalmából leptem meg magam. El is ültettem őket a már előkészített helyükre. Szerencsére az ágyás nem telt be, még úgy sem, hogy a már meglévő két tövet is beillesztettem közéjük. Így még marad álmodoznivaló. Milyen könnyen hangzik: előkészített, beillesztettem...
Az iszapolás és a gyökerekhez való föld-bedolgozást a kacsák már az első kanna víz után átvették tőlem és bizton állíthatom, lelkiismeretes munkát végeztek. A folyamatos dudorászásukat és locsogásukat csak néha szakította meg egy-egy felháborodott hápogás, és féloldalas arrébszteppelés, mikor beakadt a farkuk a rózsaágak közé, vagy beestek egy ültetőgödörbe, vagy csak elkaptam őket simogatás céljából. A már meglévő tövekkel viszont komoly birkózást folytattam. Az 'Eden rose' még könnyen adta magát, de a Dáma ( Dames de Chenonceau) megizzasztott. Többszöri, ásóval lejtett körtánccal sem tudtam kiimádkozni a helyéről. Az évelőágyban a többi növény között nem látszott olyan fejlettnek, mint amikor testközelbe kerültünk. A nyár végén hozott kétméteres nyársak jól megtéptek, a hátamba kapaszkodtak és lehúzták rólam a kardigánt, még jó, hogy az utcánkban a gyalogosforgalom a nullához közelít, így senki nem tudott bolondnak nézni. Mire végeztem a küldetéssel, hősnek éreztem magam és úgy vonszoltam magammal a zsákmányt, mint Will Smith a földönkívülit a Függetlenség napja c. számomra örökzöld filmben, amit mindig szívesen megnézek. Szivarom nem volt, de egy Túró Rudi jól esett volna.

A jelenlegi állást mutatom, és ezzel idén lezártnak tekintem ezt a részt:

 A Dáma

Kölcsönmacska.

Kívülről ezeket ültettem:
 Bonica, Jean Cocteau, Eden rose, Alain Souchon (3 db), Dames de Chenonceau

A kerítés mellé ezek:
Topkapi (Petrától) 2 db, Leonardo da Vinci 3 db, Kalmar (Petrától) 2 db, Adventure (Petrától) 3 db, Swan Lake (futó)

Aztán van még itt-ott:
Gypsy Carnival Petrától

Elle

Don Juan futó

Jean Moreau 3 db

Még van hely, nem sok, de lehet tervezgetni. Meg lehet még festeni, bordákat szabni és téglákat rakni. Várni a jövő májust, júniust, hogy mi történik. Addig meg megyek festeni a fedélzetet, mert folytathatjuk a bárkát.



A rózsák képei innen származnak:



Megjegyzések

Józsa Kata üzenete…
Akkor boldog névnapot, szülinapot és karácsonyt :)
Ez pazar lesz egyszer, látom már. De ha nem baj, kérdeznék egyet. Miért a kerítés felé néz ez az egész? Vagy én rosszul értek valamit? Vagy mert szeretnél mögötte egy kis zugot, ahol csak a rózsákat látod? És nem árnyékolja be majd túlságosan a kerítés?
Bizisten nem kekeckedni akarok, csak kíváncsi vagyok...
Amúgy nagyon tetszenek a "járdáitok" (is)!
BoGyo üzenete…
Látom az egészet virágba borulva! Fantasztikus lesz és micsoda illatfelhő fog lengedezni nálatok!
Nagyon szépet alkottatok! Szuper ajándékot kaptál:)
A kacsát tünemények lehetnek:))
csakBea üzenete…
Én nem vagyok nagy rózsás (savanyú a szőlő), de ezek nagyon szépek, alig várom, hogy lássam virágzásban! A kacsák nagyon jópofák, a leírásod alapján nagyon szelídnek tűnnek. Megválaszoltad a ki nem mondott kérdésemet, hogy lehet-e őket simogatni?
Dominika üzenete…
Hű, mi lesz itt jövőre... Megnézném élőben is. :)
HP üzenete…
Mennyi sokféle rózsád van/lesz. Nagyon szépek!
És mi lesz majd decemberben? Vagy ez még a tavalyi szülinap és névnap volt? Megünnepelheted az ideit is, pár tulipánnal esetleg mással:)
Juhmeli üzenete…
Kata, nem veszem kekeckedésnek, tényleg furcsának tűnhet, így még virágok nélkül, de nagyon is jól értelmezed. Kívülre magasabb bokrokat ültettem, azok eltakarják a belső részt, ami egy kis eldugott szeglet lesz. Paddal és egyéb kis ingyom-bingyomokkal, amik még hiányoznak. Egy kicsit árnyasabb, de szezonban a palánk mellett is 10 órától este hétig süti a nap, szóval szerintem nem lesz hiányuk. A kerítés kelet felé van. Belső részen még üres az ágyás, ide angolokat szánok egyszer, azok meg szeretik a félárnyékot, erős napsütésre megperzselődnek, hamar elvirágoznak. Aztán meglátjuk, mit mond a gyakorlat, az elmélet után.:)
Juhmeli üzenete…
BoGyo, tényleg nagyon jó fejek, de tegnap megszöktek és az utcán kellett irányítanom haza őket. Jól nézhettem ki. Ezek meg csak dumáltak és totyorásztak kint a járdán.:)

Jaj, én is látom, és remélem nem rosszul.:)
Juhmeli üzenete…
Bea, rózsás én sem voltam, ami van Feri veszegette itt-ott, de most elkapott a gépszíj. Ó, jaj!

A kacsák nagyon kedvesek, de még a macskát is megruházzák, annyira nem bírnak más állatokat, szóval még kérdéses a sorsuk, Feri tepsibe kívánja őket, mert keverékek. Igazi futót szeretne. Mondjuk azt én is, meg tyúkokat és aggódunk, hogy ezek hülyére vernék az új bandát. Bár most, hogy tojnak.... No, meglátjuk.
Juhmeli üzenete…
Dominika, jövőre sok meglepetés lesz, de négy év múlva már tuti kifejlettek lesznek. Hát, ha erre jártok, szóljatok. Előkészítem a fűnyírókat, a kapákat, metszőollókat, kosarakat...:)
Juhmeli üzenete…
HP, a tavalyi alkalmakból 50 tulipánt rendeltem.:) Ezek a mostaniak lesznek. Előre gondolkodom. Kertész vagyok. És önző is. Meg türelmetlen.;)
Hedvig üzenete…
Fű, Meli, ez meseszép!
Petra üzenete…
Az a jó a kertben, hogy előbb vagy utóbb a kertésznek fejlődik másik szeme is, a lelki:) És azzal már akkor is lát dolgokat, amikor más még nem. Na, ezzel a lelkivel, sőt a rendessel is úgy látni, hogy már most is szép, jövőre meg, ajaj, hogy fogunk itt irigykedni:)

Petra
Aranyalma üzenete…
Jajj de szép lesz!
Eszterkertje üzenete…
Nekem ezek az ívesen lerakott téglák is különösen tetszenek, nagyon romantikus lesz a virágzó ágyásokkal :o)
Juhmeli üzenete…
Hédi, a próféta szóljon belőled!:) A gyerekek is nagyon szeretik. Végigtáncikálnak a miniösvényen és leülnek a pad lábaira.
Juhmeli üzenete…
Petra, köszi. Építő kritikát szívesen veszek, neked több a tapasztalatod.
Juhmeli üzenete…
Aranyalma, én is így érzem, aztán meglátjuk, hogy hogyan boldogulok vele.
Juhmeli üzenete…
Eszter, ugye milyen jól néz ki. Még itt-ott igazításra szorul, de lassan nekiállok a körnek is, csak gyűjtöm az erőt hozzá.
csipicsi üzenete…
Szerinted hányadik alkalommal nézem végig a rózsáidat? Aztán azon kapom magam, hogy veszekszek. Ez tetszik. Nem eeeez! Francokat! Ez kellene! Meg ez! Ááááááá mindet elfogadnám! Olyan szépek! Alig várom a jövő évi posztjaidat a rózsasétány alakulásáról!
Juhmeli üzenete…
Csipicsi, ugye, hogy ugye? Remélem, hogy rendesen gondjukat tudom majd viselni és tényleg meg tudják mutatni a szépségüket. Még néhány Austinra fáj a fogam, de legalább van még álmodozni valóm.