Elmélkedés esőszünetben

az epergondozásról.

Négy gyors évvel a hátam mögött azt kell mondjam, hogy az eperszezon kezdete nem is annyira deja vu, sokkal inkább dézsavíz közhellyel jellemezhető. Immár ötödik szezonban guggolok neki többnapos, országos esővel vervekísérve, melynek szötymörgős szüneteiben lehet betakarítani az első kincseket. Ezekben a napokban szokott a felismerés is jönni, hogy a spanyolcsigák mégsem méltóztattak megdögleni a tél folyamán. Idén sincs ez másképp. Míg a reggeli szürkületben vizes üleppel, könyékig nyirkosan szüreteltem, addig végiggondoltam ezt az egész eperdolgot az én lustakertész szemszögemből. 
Szinte mindent kipróbáltam, amit a korábbiakban olvastam a témában, mikor még ráértem, mert kert nélküli kertész voltam. Természetesen a kevésbé munkaigényes praktikákról beszélek. Úgymint, társítás hagymával, fokhagymával, szalmával mulcsolást, zsurlófőzet permetlevet, háromévenként áttelepítést. 
Szóval, míg próbáltam stabilizálni helyzetem a dagonyában és számolgattam az eper per csiga hányadost, rájöttem, hogy a legfontosabb talán az, hogy szellős, nap és levegő által jól átjárható sorokat hozzak létre. Idén ez nagyjából úgy történt, hogy tavasszal ránéztem az eperföldre és gondolkodtam, hogy kezdjem. Teljes talajtakarás, szerencsére nem tarackkal, hanem eperszaporulattal, nem nagy kb 15 nm területen. Végül arra jutottam, hogy kiválasztottam a legszebb hosszanti sávot, ahol két-három éves tövek is tobzódtak, kineveztem sornak, mellette pedig jó szélesen kikapáltam mindent. Így lett 4 sávom. A végeredménnyel pedig nagyon elégedett vagyok.

Mára egy kiló.

Nem kell szalma, zsurló, hagyma, csak levegő. 


Vagyis az eper rokonlélek.





Megjegyzések

csakBea üzenete…
Hű, de szép termés!
mancoka kertje üzenete…
Nagyon guszta! Azért látom, hogy a csigák nem győztek!
Egy volt kolléganőm csinálta hasonlóan mindig az "átültetést". Nála is voltak "sorok" meg sorközök. Hagyta az indákat legyökeresedni, aztán mikor azok megerősödtek kikapálta a "sorokat" és a sorközt előléptette sorokká.
Na, ezt aztán nagyon érthetően írtam le!
Beszter üzenete…
Jó étvágyat, a mókik biztos várják a reggeli eprészést. Az enyémek úgy bekapkodják, öröm nézni. A sorozást én is így csinálom, még egyetemista koromban tanultam, mikor a Rajna völgyében dolgoztam egy epertermelőnél. Ők szalmáztak is, de nem a csigák miatt, hanem, hogy a termés ne legyen földes.
Hedvig üzenete…
Meli, jó, hogy leírtad a tapasztalataidat. Én még a mulcsos fázisnál járok, eper alig-alig van. Követem a példát.
Juhmeli üzenete…
Bea, és ha még elmondom, hogy a mókik nem is szeretik, mi sem nagyon, akkor rengeteg, de így is elfogy egy nap alatt.

Mancoka, nagyon is érthető és elgondolkodtató, mert idén ősszel nálam is esedékessé válna az új telepítés, csak nem tudom eldönteni, hogy hova, sajnálom rá a helyet. Így viszont nincs dilemma.

Eszter, örülök az infóknak, és megnyugtat, hogy jó lesz így. Szalmát nem rakok, pont a csigák miatt, tanyát vernek alatta.

Hédi, én már nem merek mulcsot tenni a folyondár miatt, idén a kapa van bevetésen.
Fernel üzenete…
Azt akartam írni neked erre tegnap, hogy na ne, aztán kibóklásztam az én epresembe, és lőn, lett pár szem piros :D
Amúgy megtaláltam én is a kertészmotoromat, és be is rúgtam, egy hete folyamatosan a kertben pöfögök :D Ilyen tiszta és rendezett kertem sosem volt még. Csak az eső, az nagyon kevés nálunkfelé. Most ugyan jó, de egy hét alatt semennyi se lesz, mind elszivárog, vagy elpárolog.
BoGyo üzenete…
De szép termés!!
Csiga ellen nálunk bevált a fahamu, valamint a szellős ültetés. Fahamuval körbeszórtam az epertöveket, így nem jutnak át rajta a csigák, másrészt az epernek kifejezetten jót tesz. Esetleg próbáld meg, ha nagyon beindulnának a kis piszkok.
csipike üzenete…
Nem szeretitek az epret? Nekem egy kert mennyiség is kevés volna, ahogy lehetett kapni, 3 napig azon éltem, most kicsit lenyugodtam :-)
Aranyalma üzenete…
Én 3 évig bakháton neveltem az epret, de most, hogy átültettem bemulcsoztam szénával, hogy ne legyen sáros a termés (nagyon kötött a talajunk, csak úgy lemosni nem lehet az eperről) ami valószínűleg nem volt okos dolog, ugyanis ebben az esős-nálunk felhőszakadásos időben amit annyira várt mindenki, most meg a háta közepére kíván elkezdett bepenészedni a széna alja és elég sok olyan epret találtam ami még érett sem volt, de plöttyedt annál inkább. Reménykedem benne, hogy inkább az volt a baja, hogy a hirtelen lezúduló hatalmas mennyiségű csapadékkal nem tudott mit kezdeni.
Juhmeli üzenete…
Fernel, örülök, hogy hallok rólad és hogy jól vagy. Remélem kímélő üzemmódban pöfög az a motor. Nálunk kerti munka még pár napig szóba sem jöhet a kötelező borsó-eper szedésen kívül, mert nagyon cupákos minden.
Juhmeli üzenete…
BoGyo, köszi, tavaly én is hamuztam és úgy láttam, hogy használ, csak az esőket kell kivárnom vele. Idén több zsáknyit tettem el erre a célra. Ma szüret után körbe is szórom az ágyást. Beszámolok róla.
Juhmeli üzenete…
Csipike, lehet a fajta vagy az érési idő sem kedvez, de bármi más gyümölcsöt szívesebben esznek, még a fekete ribizlit is. Nem baj, én idén nagyon jól bírok fogyasztani belőle, egyébként pedig a fagyasztóban várják össze egymást, hogy szósszá, lekvárrá lényegüljenek. Ja, a mókik úgy sem...

Idén ősszel telepítek új fajtát.
Juhmeli üzenete…
A széna-szalma csak a kosztól védi és nedvesen tartja a talajt, legalábbis én úgy tapasztaltam, hogy a szürkepenész a és a rohadás ellen nem használ. Nálunk kedvezett a csigáknak és a gazoknak is ezért hagytam el. A sok eső majd eláll és akkor szebb lesz az eper is. Jut is, marad is. Nálatok is.:)
Oliv Flower üzenete…
A múlt ősszel bakhátra ültettem az epret, és frissen lett megtrágyázva, meg is látszik az eredmény! Elképesztő óriásokká fejlődtek a boktok és "kismillió" gyümölcs zöldellik a levelek alól. Egy-egy pirosló pont azért már látszik a sorokban.
Aranyalma üzenete…
Amikor bakháton neveltem akkor nem nagyon volt ilyen, ezért volt furcsa, de a penészesedésnél én arra gondoltam, hogy a széna kezdett el penészedni és ma megnéztem, egy helyen a széna alatt volt egy kevés szalma ami még a nyulak alá kaptunk, de inkább az eper alá raktam:-) és az nem penészes csak a szénás. Gondolom a szalma jobban tud szellőzni.
Juhmeli üzenete…
KM, idén nálunk is nagyok a gyümölcsök, csodálkozunk is, de nem duzzogunk miatta.:) Akkor nálad is indul az eperszezon annak minden örömével és guggolásával.
Juhmeli üzenete…
Aranyalma, értem én, és nálunk is pont így működött a széna-szalma, bár nekem a kacsák alatt volt ilyen tapasztalatom, mert az eper alá száraz füvet tettem, az nem penészedett, ahogy gondolnánk a széna után.