Mindenféle

Tegnap végre elállt az eső, kisütött a nap, elfújt a szél minket, de kiskabátban, pulóverben élveztük a sok sarat és pocsolyát a gyerekekkel. Mivel földre lépni tilos van érvényben, ezért a fűnek támadtam, és tologattam elégedetten a 30 cm fesztávolságú villanyos vakondtúrástiprómat, míg a mókik a homokot takaró ponyvában dagonyáztak a vízzel telt játékokkal.
Este Feri a molyokra támadt, Dipellel permetezte meg az almákat, körtéket, barackokat, szilvákat. Sokkal hamarabb kellett volna, mert már rengeteg kisalma lyukas, a szilváról ne is beszéljünk, de a szél, az esők és hát a szabadidő sem úgy alakult, ahogy azt megkívántuk ehhez a művelethez. A Dipel rovarölőszer, de bioszer. A Bacillus thuringiensis kurstaki baktériumtörzs toxinkristályait és spóráit tartalmazza.

"Mind a Dipel, mely lepkelárvák ellen hatásos, mind a Novodor, mely bogár lárvák ellen alkalmazható - hatóanyaga egy-egy, a természetben nagyon gyakori baktériumtörzs (Bacillus thuringiensis) által termelt toxinkristály, mely semleges kémhatású közegben inaktív. A lepke illetve bogár lárvák bélcsatornája viszont lúgos kémhatású, így ott aktivizálódnak a kristályok. Hegyes nyúlványaik képződnek, melyek felsértik a bélfalat, így szabad utat nyitnak a különböző fertőzéseknek. S mivel a rovarlárvák nem rendelkeznek immunrendszerrel, így rövid időn belül elpusztulnak.
...
Alkalmazható:

  • Gyümölcsfák és szőlő esetében a különböző gyümölcsmolyok (pl. almamoly, keleti gyümölcsmoly, szilvamoly, barackmoly, szőlőmolyok) lombrágó hernyók (pl. gyapjaslepke) és az amerikai fehér szövőlepke lárvái ellen;
  • Zöldségfélékben és kukoricában a káposztalepke és répalepke hernyók, a gyapottok-bagolylepke fiatal hernyók, illetve a kukoricamoly lárvák ellen;
  • Díszfák, díszcserjék esetében pedig az amerikai fehér szövőlepke, a gyapjaslepke és más lombkárosító hernyók ellen alkalmazható eredményesen.
Nem jelent veszélyt a hasznos élő szervezetekre, mint például a fürkészdarazsak, fátyolkák, katicabogarak, ragadozó atkák, melyek populációja jelentősen korlátozza más kártevők (levéltetvek, atkák) felszaporodását.
Hatóanyaguk semmilyen veszélyt nem jelent a melegvérűekre, nem halmozódik fel az élelmiszerekben és alkalmazásuk során nincs munka- és élelmezés-egészségügyi várakozási idő. Akár szüret alatt is alkalmazhatók, nem kell a gyerekeket és a háziállatokat a permetezés után "kitiltani" a kertből.
Nem szabad lúgos kémhatású szerrel keverni, mert akkor már a tankkeverékben megtörténik az a változás, ami a lárvák lúgos előbelében menne végbe.
"

Forrás:

Szóval idén meglehetősen későn, de megpróbálunk valamit lépni lyukasalma ügyben. 

Egyébként pedig így vagyunk:

5 nap termése

De tegnap már így. Sallala.

Egyelőre csak utak vannak.

A nagy évelő ágy.

Már lehet lopkodni a fekete ribizlit.

Csak azért, nehogy rózsa nélkül maradjunk.

Dinópipi és társai.





Este pedig 51 pipitojás került a keltetőbe, barátnőm gyűjtötte sárga magyar tyúkoktól.








Megjegyzések

Monika üzenete…
Ó,de jó!!!!Kapirgáló pipik!!!! Úgy vágyom rájuk,de ahhoz egy pasi is kell,aki hajlandó elkészíteni az ólat.....
Fernel üzenete…
Ó, gyönörűek a pipik!
És nagyon-nagyon csuka vagyok az 51 keltetős tojásból kikelő magyar sárga pipiért. Isteni helyük lesz, ti meg belefulladtok majd a sok tojásba és rántott csirkébe:D

Na, én is megvettem két hete a "szagértő" csirkéstől - a szerintem kéthetes, szerinte négy- farm colornak nevezett csirkéket, marha drágán!!!, egy mindjárt másnap fel is dobta a lábát, maradt kilenc, azok elvannak. Csak kb egy hónap múlva fognak úgy kinézni, mint a tieid :(
Jövőre reményeim szerint elül a kopaszom, és isten bizony, szerzek alá szemes tojást, és lesz kiscsirkém, sajátom.
BoGyo üzenete…
Csirke nagyhatalom lesztek:))
Felénk is beindított mindent az eső, vagyis főként a gazokat. Hétvégén elő kell venni a gaznyírót, meg gyomlálhatom a kis virágoskertem, mert lassan a gazok túlnövik a virágokat:/Nem baj, nem panaszkodom, az eső jó, az eső kell. És most nem is járt dörgéssel, aminek kifejezetten örülök a kutyesz miatt:))
Juhmeli üzenete…
Mamka, khm. Nos, igen. Ez nálunk is sokszor úgy zajlik, hogy előpakolom a szerszámokat és nekiállok én fűrészelni, mert ugye legtöbbször így kezdődik a dolog. Aztán Feri megkívánja és átveszi a munkát.;) Bár most már annyira belejött és megszerette, hogy sem trükkre, sem egyébre nincs szükség.
Juhmeli üzenete…
Fernel, a próféta szóljon belőled!
Ezeket 4 hetesen vettük, 20 darabot, de szerintem a legöregebb volt köztük 4 hetes.:) 460 pénz volt. Két nap múlva nálunk is kimúlt egy, Ferit hozott nekik gyógycit, nehogy mind elpatkoljon. Azóta vígan vannak, már 8 hetesek, a legnagyobb 1 kg. Megmértük.:) Az átlag olyan 0.75 kg lehet.
Juhmeli üzenete…
BoGyo, hát lesz pipink, de nem egész évre való, még így is venni fogunk melléjük boltit.
Az esőtől én is boldog vagyok, egy csomó mindent lehet csinálni ilyenkor egy pár napig, utána megint betonkemény lesz a föld, bár a Medárdban még bízom, mielőtt jön a nyári aszály.
Szegény Ricsi! Nálunk nem volt csinnadratta, csak non-stop eső, de a mókik nem félnek szerencsére.
Fernel üzenete…
Hát ez az, az enyémnek, amikor vettem, inkább pihések voltak, mint tollasak, és én 470 forintot fizettem darabjáért :( Eszi-nem eszi, nem kap mást alapon, ha már olyan elvetemült vagyok, hogy csirkét akarok...
Nálam kettő-három még időnként gubbaszt, tök tudja, hogy mi a gyíkjuk. Nevelőtápot kapnak, abban elméletileg van antibiotikum. Most vettem vegyes magdarát is, lassanként át kéne szoktatni őket.
Ha már a reményhal megdöglött, új háziállatom van, a szarokrája :D
Juhmeli üzenete…
Fernel, remélem a pipik jól vannak. Lassan elfogy a nevelőtápunk, azt mondta Feri, nem is akar már venni nekik, úgyhogy hetente csökkentettem az adagjukat, és növeltem a darát, most már abból kapnak többet, de azért lehet, hogy a folyamatosabb átállás miatt még veszünk egy keveset. Én a vizükbe teszek almaecetet, azt olvastam, hogy jót tesz nekik...

Azért nem olyan rossz, ha van reményhalad a másik mellett...:)