A veteményesről

Nyugalom megzavarására alkalmas képek következnek, rendes kertészek ne olvassák tovább.

A kert megint elvágtatott mellettem. Elbódított a loncillatával, a fülledt kakukkszóval, a rózsákkal. Az új tervek elvonták figyelmem a szívem csücskéről, tyúkország a bárkával versengve foglalkoztatja a fantáziámat. A mókikról pedig lehetetlen levennem a szemem, és nem csak azért, mert gyönyörűek.

A borsó idénre befejezte, felsárgult. Nem szedtünk róla annyit, hogy elégedett legyek, de ez nem a borsó hibája. Jövőre uborkahálóra próbálom futtatni, mert fekve nem terem, az idei madzagos megoldás pedig nem vált be. A sávok sem muzsikáltak, a sűrűn álló növények nagy része nem fordult termőre. Marad az előírásszerű sor. Jövőre vetek pár sort tavasszal is. Hogy miért? Nem tudom. Csak. 

Az eper idén jól teljesített, majd 10 kg szedtem a kb 12 nm területről, lett belőle szörp, amit a mókik nem ittak, öntet és lekvár, amit nem ettek. Viszont nagy sikere volt az epres pohárkrémnek, amivel először próbálkoztam. 

A palántákra idén nem fordítottam kellő gondot, meg is látszott rajtuk. Nagy részük se pikírozva, se kiszoktatva, se időben kiültetve nem lett. A lótetű viszont legalább kinyírta a paprikák 90 százalékát, amit már nem tudok, és nem is akarok pótolni. A paradicsomok sem jártak jobban, de azt háromszor palántáztam utána. Tegnap már minden mindegy alapon az öt centis maradékok kerültek az üres helyekre. Idén nem segítettek a joghurtpoharas gallérok, jóval alattuk rágta el a szárakat, pedig ültetés után már meg sem locsoltam őket, hogy ne csalogassam oda a kártevőket. A számlájukra írható még megannyi bokorbab és káposztaféle hiánya, de nem kesergek, most érkeznek a csigák, ami eddig túlélte, majd most pusztul el.

Túlélők a paréjtengerben. Vagy éppen azért.


Csiga ügyben kacsákat tervezek, lótetű ügyben pedig biológiai fegyvert vetek be, jövő héten érkezik.
"Engedélyezett a lótücsök (Gryllotalpa gryllotalpa) kifejlett egyede, a mocskospajor (vetési bagolylepke, azaz Agrotis segetum, Agrotis ypsilon lárvája) és a tipoly (a lószúnyog, azaz Tipula olecarea lárvája) ellen.
A lótücsök elleni leghatékonyabb szer, a kifejlett állatok 92,3 %-át elpusztítja. A lótücsök lárvákra nincs hatással.
A Nemastar rovarparazita fonalférgeket (Steinernema carpocapsae) tartalmaz. Ezek a speciális fonalférgek a bogarak talajban lévő lárváit és a lótücsköket aktívan keresik, majd megfertőzik. A fertőzést követő második-harmadik napon az állat vagy a lárva elpusztul. Az elpusztult élőlényt több ezer új fonalféreg hagyja el, új áldozatot keresve. Csak a gazdaállatokra veszélyes, semmilyen egyéb élőlényre nem ártalmas. Ha a gazdaállatok kipusztulnak, a fonalférgek száma is drasztikusan meggyérül.
A készítmény alkalmazásának előfeltételei a nedves talaj és a 12-30 °C közötti talajhőmérséklet (ez nálunk április közepén várható). A kezelést követően fél órán belül meg kell öntözni a területet, majd az optimális hatás érdekében 3-4 héten keresztül nedvesen kell azt tartani. A szükséges fonalféreg mennyiség 0,5 millió / m2. Kijuttatható a talajra permetezve, öntözőrendszeren keresztül, kézi permetezővel, locsolócsőre szerelhető speciális eszközzel (Nemasprayer) ill. locsolókannával. Felhasználható palánták áztatásos kezelésére is (50 millió / 200-400 l víz). A kijuttatást az esti órákban célszerű végezni.
Lótücsök elleni védekezés időpontja: májustól októberig lehetséges. Mocskospajor ellen: először május közepétől júius végéig alkalmazzuk, a második generáció ellen még egy kezelés javasolt szeptember-októberben."
Forrás: http://www.biokiskert.hu/yis/nemastar-50-millio-kb-100-m2-re

Egyébként a veteményes gazban áll, jó hír, hogy a kert többi része nem. A pasztinák, a petrezselyem nem kelt ki. Ez utóbbit vetek még ma, répát is, őszre már lehet őket enni. Itt az ideje a téli ágyásbavalókról való gondoskodásnak is. Leveles kel, kelbimbó, brokkoli, díszkáposzta, saláták a terv.

Répa, hagyma. Itt nem gazos...

Paradicsomföld, ahol csak a paradicsom nem látható.
 Balra az üresnek látszó hely a néhai paprikaágyás.

A málna, feketeribizli, fanyarka már szedhető, a medencében való mértéktelen ugrálás mellett az eperfa is szolgáltat kék szájú mókusokat.

Fanyarkát minden kertbe! Tényleg!

A mókik kedvence ez az eper.

Az első pancsi idén.



Megjegyzések

Fernel üzenete…
Ide jöhetsz paradicsompalántáért, még mindig van vagy ötven fölös létszámú :D
Már nem győzöm ajánlgatni.
Ma is, az első gombász terepgyakorlaton a végén szót kértem, és ajánlgattam a palántáimat :D
Ojjé, jó világ jön a mókikra, nyár, medence, szuper :D
csipike üzenete…
Hú mennyi csúnya bogár. Még szerencse, hogy az erkélyre nem jönnek fel...remélem. Vakond kellene, az megeszi őket. Igaz tőle meg a palánták dőlnek ki, ahogy fúr. Nem vagyok egy nagy kertész :-)
Néztem ilyen palántás videokat és ott büdöskét, meg hagymát ajánlottak a paprika és paradicsom tövek közé, mert az elriasztja az ilyen bogarakat. A medence csúcs jó! Nekünk is volt, olyan jókat lubickoltunk benne.
Lesz kacsa???? Jaj de jó!!!
mancoka kertje üzenete…
A sok öröm mellett jut az ürömből is, sajnos!
Remélem hogy sikerrel irtod a lótücsköket és akkor visszatér a régi, sok paradicsomot, paprikát termő kerti időszak is.
A mókiknak igazi "paradicsom" ez a kert! Nem csodálom hogy kék a szájuk! Az az eper fenséges jó tud lenni! Én is nagyon szeretem.
A fanyarkát nem ismerem, de valószínű hogyy beszerzek egyet. A mi kertünkben sincs lassan semmi (különböző okok miatt), csak a gyümölcsfák.
csakBea üzenete…
Hű, de jó kis medence, de melléjük csobbannék én is! :)
Remélem sikerül a lótücsköt kiirtani!

Juhmeli üzenete…
Fernel, mennék én, de már nem nagyon lenne értelme, már a földben kellene izmosodniuk, virágozniuk. Amiket legkorábban, még áprilisban tettem ki, azok szépek, már bimbóban, virágban, a májusiak között csapott szét a tetű.

A mókikat alig lehet kiszedni a medencéből...


Csipike, a lótetvek a hagymát is elrágják, de ma kaptam emilt, hogy a meleg időjárás miatt nem küldik a szert...

Medence nagy kedvenc, mi is szeretünk csobbanni, bár leginkább mókik nélkül...;)

Kacsa tervben, több helyről, csak legyen meg az udvar, ahol szoktathatom őket a helyhez.


Mancoka, minden évben kesergek a lótetvek miatt, meg a vakond miatt, aztán csak kerül a fazékba ez is, az is, de idén tényleg kiakadtam.

Fanyarkát mi nagyon szeretjük, bár a másik neve -mézalmácska- sokkal találóbb, mert nem fanyar, nem savanyú, hanem édes, finom. A virágzása is szép, és maga a növény is mutatós, ősszel színeződik, mint a japánjuharok.

Bea, nem adom fel.;) A medence pedig tényleg nagyon jó dolog, nem gondoltam, hogy ilyen sokat fogjuk, fogják használni.
BoGyo üzenete…
Fel a fejjel!
Nálunk is felvetette fejét ez a rusnya lótetű. Sajnos még csak egyet tudtam elkapni, de a garázdálkodását minden nap látom.
Jó lubickolást!
Juhmeli üzenete…
BoGyo, fejem még megvan, most parkoltatom a témát. Sajnos nálunk nem tudunk olyan helyen ásni, hogy ne találnánk egyet mindjárt az első ásónyomban...:(

Lubickolás nagyon megy, egy napot sem hagynak ki.