Búcsú a puszpángoktól

Hét év gondoskodás, metszegetés után elengedtük szeretett puszpáng gömbjeinket. Egyetlen szezon alatt végeztek velük a selyemfényű puszpángmoly hernyói. Nem vettük fel a harcot ellenük, utánajárva nem láttuk értelmét. Feri azzal vigasztalt, hogy örüljünk annak, hogy más dísznövényben nem tesznek kárt, és lehet újra tervezgetni, növényt vadászni  a megüresedett helyekre.

Akad választék, mindenki megtalálhatja a megfelelőt. Lehet gondolkodni, hogy lomblevelűt, tűlevelűt szeretnénk-e. Lehet csámcsogni azon, hogy milyen színre vágyunk, zöldre, aranyra, vörösre,  hogy a kisebb vagy nagyobb levelek a tetszetősebbek, hogy akarunk-e metszeni évente egyszer, kétszer, sehányszor. Lehet-e lombhullató -nálunk ez nem játszik-, mekkorára nő és mennyi idő alatt. Mennyire kényes a fényviszonyokra, a vízre,  a  nyári forróságra, a téli fagyokra, a szélre, a talajra. Akarunk-e virágokat, bogyókat.

Az alternatívák hosszú sorából néhány:
a sarlós gamandor (Teucrium chamaedrys)
a fagyal egyes fajtái (Ligustrum jonandrum, Ligustrum ovalifoliu
m 'NüNü')
a magyal (Ilex crenata 'Glorie Gem', Ilex crenata 'Convexa')
a tiszafa (Taxus baccata 'Kleiner Grüner', Taxus cuspidata 'Nana', Taxus cuspidata 'Nana Aurescens')
a borbolya (Berberis buxifolia ' Nana', Berberis thunbergi 'Kobold', Berberis thumbergi 'Crimson Pygmy')
a babérmeggy (Prunus laurocerasus 'Otto Luyken')
az életfa (Thuja occidentalis 'Teddy', Thuja occidentalis 'Danica', Thuja occidentalis 'Tiny Tim')
a cukorsüvegfenyő (Picea glauca 'Alberta Globe'),
a lucfenyő (Picea abies 'Parviformis')
a szerbluc (Picea omorica 'Karel')
a gyalogfenyő (Pinus mugo 'Varella')
a feketefenyő (Pinus nigra ' Bambino')
az ezüstfenyő (Picea pungens 'Glauca Globosa') .







Még megálmodjuk. 




Szeretem a gömböket.

Megjegyzések

Holdgyöngy üzenete…
Tudom, neked nem vigasz, a kolléganőm kert hosszan szedte ki őket, a sövényeit...
mancoka kertje üzenete…
Az enyémek is így jártak, alig maradt belőlük épségben (Nem mintha ez téged vigasztalna!). Én harcoltam, de nem tudom van-e értelme, mert a szomszédok nem és bármikor kezdődhet elülről minden. Nagyon szomorú látvány!
Aranyalma üzenete…
Pedig milyen helyesek voltak:(
BoGyo üzenete…
Sajnálom a helyes kis gömbőceidet!! :(
Ecka üzenete…
Sajnos az egész országban pusztítanak ezek a kis dögök. Nekem a ház sarkán van egy pici bokor, eddig még nem fedezték fel (kop-kop-kop). Az egyik ismerősöm egyszerűen időnként lefújja Chemotox-szal, így az övé is szép maradt.
Sajnálom a kis helyes gömböceiteket.
Juhmeli üzenete…
Holdgyöngy, nagyon sajnálom, a sövény nagyobb veszteség. A dolog nem ért váratlanul, évek óta számítottam rá, hogy bekövetkezhet, de reménykedtem is, hogy megúszom.
Juhmeli üzenete…
Mancoka, egyszer Feri is megfújta őket, akkor még kihajtottak, de az újabb nemzedékre már nem fordítottunk figyelmet.
Juhmeli üzenete…
Aranyalma, Bogyo, lesz másik!
Juhmeli üzenete…
Ecka, Chemotox? Csak így egyszerűen? Kipróbálom a túlélőkön. A veteményes kétméteres gazába burkolózva van egy kis sövénygyerekem érintetlenül. Pedig azt beszéltük Ferivel attól is megszabadulunk, de egy ilyen kísérletnek nem tudok ellenállni. Köszi!
Piszke a Birtokról üzenete…
Nekünk egy nagyon apró, sose növő, rejtett van, azt még nem találták meg. De minden ismerősnek a környéken és messzebb is elpusztították az összeset ezek a csúfak :(
A tiszafát viszont ajánlom, nálunk egész jól bírja, pedig Főkutya is meglocsolja néha :/
Juhmeli üzenete…
Piszke, jó választás, nekünk való, mert régóta fáj rá a fogunk, könnyű beszerezni is, örökzöld is, én szeretek nyírni is és Főkutyán túl még nem tesznek a mókik, úgyhogy jók az esélyei nálunk is.;)
csakBea üzenete…
Na neee, ezt meg sem akarom hallani...nálam olyan kevés növény érzi jól magát, a puszpáng éppen olyan. Mindenhová azt ültettem, nem csak a "híres" sövényembe.
Juhmeli üzenete…
Bea, örülök, hogy ezt írod és megvannak még a gyönyörűségeid. Maradjon is így, tartsd rajtuk a szemedet!
Annás üzenete…
Nálam is jártak a hernyók egyszer nyár elején, akkor Raid-del fújtuk le őket. Nem pusztultak el, csak lelassultak. Mármint a hernyók. De a puszpángok újra virultak. Most augusztus elején jött az újabb invázió, akkor pont nem voltunk itthon, így a legszebb és legnagyobb puszpáng sajnos nem élte túl. A kisebbek viszont megúszták, azokat valamiért nem kívánták annyira a hernyók. Azt a szép nagyot (kb. 1 m átmérőjű) már több, mint 10 éve nevelgettem :( Én is bele vagyok habarodva a gömböcökbe, úgyhogy nem adom fel. És beszerzek egy nagy adag Chemotoxot...
Bocs, hogy ilyen hosszan írok, de még annyi, hogy a puszpángot könnyű bújtani, néhány ágacskával megpróbálhatnád még egyszer :)
Gandalf üzenete…
Borbolya, Meli, borbolya!

Gyönyörű, könnyen alakítható, ha megerősödik. Kicsit erősebben is növekszik, mint a puszpáng.
Egyébiránt szomszédéknál, csak foltokban pusztítottak a hernyók. Arra gondoltam, talán mert a délutáni nap tűzi a bokrokat. S a girnyók ezt lehet, nem kultiválják annyirág... Pedig az ég egy adta világon semmivel nem védekeztek. Sőt az első hírek hallatán feladták a nem is folytatott harcot.
Juhmeli üzenete…
Annás, köszi, egyáltalán nem gond, ha hosszan írsz.:) Nálunk is jöttek egyszer tavasz végén, akkor Feri lonyomta őket Dipellel, amivel a gyümölcsfákat is kezelte almamoly/szilvamoly ellen. Akkor újra elkezdtek hajtani, de nyár közepére megint elszáradtak. Ha gondolod, nem bizonyított, de azt is meg lehet próbálni, bioszer.
Puszpángkölykök vannak, sövénynek készültek a veteményesbe, már 3. évüket tapossák, csak nem tudom, érdemes-e szórakozni velük. Monty Don a gyönyörű kertjében "kilométer" hosszan ásta ki és tüzelte el a több évtizedes sövényeit. És ő Monty Don!:)
Jó kertészkedést, horgolást, cicázást...
Juhmeli üzenete…
Gandalf, a borbolya szép és jó, szeretjük is, idén szereztem is kétfélét tavasszal Ferinek. Rajta van a puszpánghelyett-listán, csak abba nem kell a mókiknak belepotyogniuk.;)