Fiú vagy lány dilemma

Pontosabban gácsér vagy tojó? 

Mióta tollasodnak -és annak már jópár hete-, rendszeresen felbukkan közöttünk a téma: vajon a három kis némakacsánál hogyan alakul az ivararány. Nem létfontosságú kérdés, de szeretünk rajta elgondolkodni. Feri főleg gasztromán álmokat kerget. Megenné a szép nagy gácsérokat és a kicsikkel frissítené az állományt, így a hatalmi harcok is csökkennének, mikor összebútoroznak kicsik a nagyokkal. 

Ekkor kezdtük el figyelgetni őket, hogy melyik hogyan fejlődik. A felnőtteknél jól látható, hogy a gácsérok nagyobbak, akár kétszer akkorák, mint a tojók. Nagyobb szemüveget is viselnek. És ők vannak felül. Szóval gyerekjáték a beazonosítás, még a mókiknak is megy. Sokkal nehezebb válaszolni arra a kérdésre, hogy a gácsér miért lovagol a tojón, feltéve, hogy nem a könnyebb utat választjuk és mondjuk azt, hogy: -Khmmm, sportol. Úgy tűnik egyelőre sikerült kielégítően válaszolni, vagyis a gácsér teszi a tojásba a kiskacsát, mert nem születtek újabb kérdések a témában. A kamaszoknál -mármint kacsáknál-, viszont nem ilyen egyszerű, tekintve hogy toll se nagyon volt még rajtuk, szemüveg meg egyáltalán nem. Akkor méretük szerint mondtuk azt, hogy a nagylábúak fiúk lesznek, a törékenyebb a lány. 

Mostanra szépen kitollasodtak, és úgy tűnik, jól tippeltük. A fiúk jóval nagyobbak, vastagabb a lábuk, a mellkasuk kidülled, a farkuk szélesebb, laposabb, és egyenesen végződik. A lány teste áramvonalasabb, keskenyebb, felfelé álló, csúcsosabb farokkal. 

Ki kicsoda.

Ki kicsoda.

Mellkas és láb.

 A büszke gazsik felsorakoztak.
Középen szintén fiúnak tippelt futókacsa bandázik.

Farok-mustra.

Nem mondom, hogy ezek után bárki némakacsájáról megmondjuk, hogy nőstény vagy hím, de érdekes volt hetekig figyelgetni a fejlődésüket, és várni az eredményt.

A tyúk vagy kakas kérdésben még nem vagyunk ilyen határozottak, bár vágáskor eddig még mindig eltaláltuk, hogy ki menjen a fazékba. Dinópipiről viszont nem döntöttünk.

Talán kakas.

Talán csak szakállas nő.
Ki tudja?

Ez a szerencséje.





Megjegyzések

Fernel üzenete…
Hmm, nehéz kérdések ezek, kacsáékban nem vagyok járatos...
Embereddel hasonlóan jár az agyunk :D

Nálam meg beütött a krach, madártetűatka formájában. A Karcsit és még egy jércét le kellett vágni, egy gyönyörű jércikém feldobta a talpát. Vigasztal a nyomorúságomban, hogy Karcsi legalább Károly volt...
Most nagy harcot folytatunk, egyelőre döntetlen a mérkőzés. De nem adjuk fel :D
Már csak a verebekkel kéne valamit kezdeni, ők terjesztik a kórságot...
Juhmeli üzenete…
Fernel, kacsában lassan jók vagyunk, a pipiket meg még gyakorolhatjuk, a kicsik 37-en várják a szabadulást, ott újraindul a tippverseny.

Egy jérce nálunk is kimúlt, még nem volt időm beszámolni róla, neki nagyon bűzös, vizes hasmenése volt. Azt láttuk csak, hogy a kakasok és a gácsérok is elhupálták, így kivettük megnézni, mi a bajuk vele. Rögtön karanténba került, gyógyszerrel, minden itatót fertőtlenítettünk, és az egész állomány lekezeltük, mert baromfikolerára gyanakodtunk. Szegény ki is múlt, a többiek jól vannak, de mostanában vakarózni láttam őket, úgyhogy nálunk is valószínűleg vannak élősködők. Holnap fertőtlenítem az ólat, a kifutót és megpróbálok kovaföldet szerezni, remélem minden összejön. A meleg idő sajnos ebben nincs a segítségünkre, sokkal gyorsabban szaporodnak a dögök.

Remélem nálatok is javul a helyzet, drukkolok nektek, és beszámolok a további fejleményekről.
Erzsébet üzenete…
Szia!Csak nem rég találtam rá a blogotokra!Nagyon tetszik amilyen módon közelhozzátok a gyermekeiteket a természethez!Tyúk vagy kakas kérdésben nemrég találtam egy módszert amivel aránylag biztos a jóslás!A szárnyat kell kitárni,ha a tollak vàltakozó hosszúságúak tyúkocskával állunk szembe,ha egyforma hosszúak akkor kakassal!Állítólag napos csibe korban is működik a módszer! :)
Erzsébet üzenete…
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Erzsébet üzenete…
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Juhmeli üzenete…
Erzsébet, üdvözlünk közöttünk és köszönjük az információt, ezt még nem hallottuk, utánajárunk a dolognak és beszámolok róla.
Erzsébet üzenete…
http://www.youtube.com/watch?v=Y4E0ngRUkPc
Találtam egy videót a vizsgálatról.Fontosnak tartom elmondani,hogy nagyüzemi tartás potyognak jobbra-balra a csibék.Ha nem szívesen néznétek végig 3:25-nél van a nemek meghatározása
Erzsébet üzenete…
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Juhmeli üzenete…
Erzsébet, köszi, megnézetem Ferivel.;)