Hétvége a kertben

...kertész szemmel, avagy  végre mi is kiszabadultunk az Tyúkországból.


Nagyon hiányzott már a kert. Most, hogy minden állatunkat jó helyen tudhatjuk, visszatérhetünk a veteményesbe, hogy apránként visszahódítsuk, rendbetegyük, esetleg téli ágyást készítsünk. Szedjük, amit a kert nagylelkűen még így is kínál.

Szüreti kosár.
A veteményesből ennyi.

A gyümölcsfák viszont adakoznak.
Mindig van pár szem szőlő, rengeteg körte, kezdi a füge,és ma megkóstoltuk a szederborunkat is.



...gyerekszemmel: hétvégi gyerekprogramok egycseppkertben.

Megint körteszüret.
Így könnyű. Nekem csak annyi a dolgom, hogy felmásszak a létrára és egyenként(!) leadogassam a körtéket, mert minden egyes darabot ő akar a ládákba tenni. Mi mindig zölden szedjük a körtéket, a ládákban fognak édes-szaftosra érni. Most a Bosc Kobac.

Almagyűjtés süteményhez, egyelőre csak a fák alól.

A tettek mezején, mint mindig.

Kincsvadászat.
A tegnapi esőt ma gazolással, hagyma és sárgarépa kereséssel ünnepeltük meg a veteményesben. Mindenki aktívan részt vett benne. A legkisebbek is.

Tehát a futókacsák is.
Ma először hagyhatták el az udvarukat, de még félősek idekint.

A fiúk gazolnak.

Délutáni levezetés.
Készül a második gyerekszoba, Peti szobája. 
Még mindig gyerekekkel.
Tehát a falra kerültek házikók, tututevék, nyulak...

Kétréteg fehér után 'Mézes halva' színben fog pompázni, és új padló is lesz a régire fektetve.





...tyúkszemmel: létszámváltozás Tyúkországban.

Már korábban meséltem baromfijaink szexuális beállítottságáról. A nemi hovatartozását titkoló, kakasbőrbe bújt szelíd tyúkocskáról és a kacsalányokat maceráló piros kakasról. Utóbbi sorsa nem volt kérdéses. Fazékba vele! Mire eljött a nap, Dinopipiből is kibújt az állat kakas, de sajnos ő is a kacsákra vetett szemet. Ja, kérem, aki későn ébred lemarad a napfelkeltéről álmai tyúkjáról, így fájó szívvel, de egyszer s mindenkorra pontot tettünk a fajtalankodásuk végére. 
A gyerekek többféleképpen élik meg ezt a kérdést. Peti elég idős már ahhoz, hogy ragaszkodjon hozzájuk, de könnyen belátta, hogy fő a békesség, búcsúzóul megsimogatta őket. 
Kaci csak felrikkantott:-Hurrá! Kakaszpörkölt nokedlivel!
Bálint pedig csak annyit mondott a sarkamat taposva, kezemet megfogva, mikor meglátta a már kinyúlt szárnyasokat:-Én megeszem!
A pipiket már megpucolva, a konyhapulton várakozva felfedezte Kati. Megint izgatottan felkiáltott:-Nézd, aranyszínű!
Bizony aranyszínű. Az egyik 1,76 kg, a másik 2,16 kg volt. Most lettek 20 hetesek. A pörkölt mellett készültek levescsomagok és rántott húsnak való is. Azt hiszem megérte belekezdeni a tyúktartásba. Feltéve, ha az infrastruktúra költségeit gondosan töröljük a memóriánkból.

Hát ennyi a hétvége több szempontból. 

...

Dióhéjban. 

...

Ősz van.

...

Úgy örülök.








Megjegyzések

Dominika üzenete…
Nagyon szeretem a blogodat.
Edina üzenete…
Én is ,én is ! Ha új bejegyzésre bukkanok Nálad, igyekszem azonnal elolvasni. :)
Unknown üzenete…
A macskát magról ültettétek, vagy gyökéről hajt? Csak mert mást nem látok abban a kosárban. :)
Fernel üzenete…
Apja lánya és Bálint is kiköpött apja :D Stílusban legalábbis :D :D Peti meg elfogadja, szegény, a haspók többséget.
Örülök a sikereidnek, és a sok-sok gyüminek. Memóriatörlés néha nem árt, nálunk is aranyból kéne már tojni, amennyit már rájuk költöttem. Egyelőre kissé megfogyatkozva, de nem megtörve vagyunk :D
Juhmeli üzenete…
Dominika, most megfogtál. Erre mit is lehetne? Az örülök nem mondja el jól...
Juhmeli üzenete…
Edina, no te sem könnyíted itt a dolgomat. Köszönöm, hogy vagytok, nagy öröm nekem!
Juhmeli üzenete…
Hill Billy, vetted a lényeget. :)

A macska magról van. És tuti fotoszintetizál, illetve nem, mert nem nagyon tartalmaz színanyagot, de akkor is fénnyel táplálkozhat, mert enni ritkán látjuk.
Juhmeli üzenete…
Fernel, nagyon drukkolok! Nálunk eddig, ha jól számolom a 20 pipiből 4 pusztult el, mind más életkorban, és más okból. Hatot megettünk, 10 maradt, 8 tyúk, 2 kakas.

A keltetettekből (32) egy nyúlt ki, kacsák teljes létszámban vannak.Élősködőt nem találtam még, tudom, csak este jönnek rájuk, de hát olyan szépen megnőttek, hogy bízom a szerencsénkben, mert ehhez az is kell. Meg, ha lesz még több felesleges pénzünk, rendelek nekik kovaföldet, állítólag nagyon jót tesz nekik, távoltartja az élősködőket, csak elég borsos az ára.

Egyébként pedig a mókikat jól eltaláltad, bár azt el kell árulnom, hogy ők a pörkölt szaftos nokedlit szeretik, a hús nem olyan fontos. Bár most éppen szépen fogyasztottak.
csipike üzenete…
Én is ilyen veteményes kosarat szeretnék két szép rózsaszín fülecskével :-), tetszik hogy fényevő :-)
És a futókacsák, nagyon remélem idén nem tűnnek el. Még mindig a körte a kedvencem, de nagyon szép a szőlőtök is!
Félve olvastam a baromfi vágást, jobban bírják lelkileg mint én ;-) Mindegy mennyibe kerülnek, az ízük kárpótolja, mert ezek a boltik...nálunk szerencsére árulnak házit a piacon, igaz dupla árban.
Akkor még nagy munkában vagytok, festés mázolás.
Juhmeli üzenete…
Csipike, Panda panelmacska volt, csirkemájon nevelkedett, nálunk ilyet nem kap, de valahogy mégis megnőtt. Ki tudja szomszéd néni titokban mivel eteti.:)

A futókért én is izgulok, főleg most, hogy kiengedtük őket vadászni.

A pipiár, ahogy mi számoltuk, kb úgy jön ki, mint a bolti tanyasi, de igazándiból nem gazdaságosság miatt vágtunk bele. Neked, ahogy olvasom, nem is kell magyaráznom a miértet, akinek meg kell, az úgysem érti.;)

A munka hétköznapokon áll,hétvégéken tudunk pörögni a plusz feladatokkal, aztán egyszer csak elkészülnek. Esetleg félkészülnek...
Fernel üzenete…
Jaj, kovaföld, most várom a postást, elvileg holnapra ideér a kiló kovaföld, amit egy fórumismerőstől vettem. Majd beszámolok, hogy milyen sikerrel használtam.
Juhmeli üzenete…
Fernel, várom, nagyon érdekel a dolog, főleg így tél előtt, mert sokat lesznek bent a házukban.