Tyúkok természetéről

Vagyis még mindig tanulunk. A tyúklétről.

A múltkori nagy tojáslelet után napokig csak egy-egy kacsatojás várt minket a KacsaPanzió ládikájában. A tyúkólban elhelyezett ládika üres volt, csak a tojókedvet meghozni hivatott ingertojás (az első tyúktojás) árválkodott benne. Kissé zabos lettem, nem is annyira a tyúkok, mint inkább a kacsák miatt. Kell a fehérje a kicsiknek. Szóval karantént rendeltem el, csak a futókacsák mehettek ki, nehogy elmenjen a munkakedvük. 
Az első bezárt nap a kacsák ládikájában találtam a szakállas, piros, egyelőre név nélküli tyúkunkat, elmélyülten rendezkedett, rakosgatta a kacsatollakat, a szalmát.  


Délre egy kacsa és egy tyúktojás várt. Ezek szerint a nagyméretű kacsatojás jobban meghozza a kedvet a tojásrakáshoz. Egye fene. Kora délutánra ugyanott még egy TYÚKTOJÁS. 


Mi van? Ketten is tudnak olvasni tyúkirodalmat? Esetleg többen is? Elkövetőnek a kopasznyakú tyúkot, Futoskát gondoltam, mert ő keringett nagyon a panzió körül. Nagy örömömben ki is engedtem a népet, hogy keressenek maguknak fehérjét.
Második nap kereken nulla tojás született, nem is mentek ki aznap. Nem büntiből, hanem mert elfelejtettem őket időben kiengedni. Szerencsére, mert sötétedés után értünk haza, így mindenki a helyén aludt már, mire hozzájuk jutottam.
Harmadik nap egy kacsa és egy tyúktojás várt reggel a tyúkól ládikájában. Nem tudom, hogy melyik , mikor került oda, de nagyon örültem neki. 


Így új rutinra neveltek az állatok. Délelőtt karantén, délután szabadság. Így bízom benne, hogy délelőtt engem tojás vár, őket pedig délután a mozgó táp.





Megjegyzések

Bodzás Vendégház üzenete…
Bizony, rengeteg a tanulnivalónk És amikor már-már felállítunk egy teóriát (na, ha ma így csinálom, akkor holnap is így lesz:)), akkor megváltozik mégis minden, és kezdhetjük előlről az agyalást...:)))
Fernel üzenete…
Drukk, drukk, drukk. Mondom én, hogy előbb-utóbb belefulladtok a sok tojásba :D :D
Majd az egy szem valamirevaló jércémet pedig elküldöm továbbképzésre hozzátok...
csipike üzenete…
Biztos udvariasságból megvárják egymást, ki tojjon előbb, tyúk koma, vagy a kacsa koma. Vagy sokáig fekszik benne egyikük és nem fér oda a másik?
Juhmeli üzenete…
Zsuzsa, mint a gyerekeknél.:) Még jó, hogy szeretünk tanulni.
Juhmeli üzenete…
Fernel, ti később kezdtétek, inkább én drukkolok nektek! Jérce jöhet, bár nem tudom, hogy jót is tanul-e.;)
Juhmeli üzenete…
Csipike, hát nem tudom, 3 ládika is van, szóval hely az akad. Inkább az az érdekes, nekem, hogy a tyúktojás mellé nem tojt, de amikor az egyik kacsa egyetlen egyszer odatojt egy tojást, akkor ő is. Azóta mindenki ott tojik.
Fernel üzenete…
Jelentem, a jércikém éltanuló lett, ma megalkotott pöpecül, a tojófészekbe egy kis xxs méretű tojást :D Tojás az is. Háromszoros hurrá!
Hogy ne legyen maradéktalan a boldogságom, az egyik "vénasszony" meg nekiállt vetkőzni. Tuti, követni fogja a másik is. De legalább a kicsi tudta a dolgát!
Ja, látom oldalt van tojásszámlálód, hamarosan igencsak fel fog pörögni :D
Juhmeli üzenete…
Fernel, örülök, hogy beindultok ti is. A számláló meg csak pörögjön, madártej-diétát akarok tartani.:D


Hülye kérdés a végére. A vénasszonyok nem fognak fázni? Most van itt az ideje?
Fernel üzenete…
Hát passz, másfél évesek. Hull a pelyhes toll :( Elméletileg lezavarja, mire igazán hideg lesz. És nekik nem kell kiállni az esőbe, fedél van a fejük felett. Csak most vagy hat hétig, míg be nem fejezi a vedlést, addig tojás nuku. Utána, vagy közbe nekiáll vetkőzni a másik vénasszony is, így minden reménység a kicsiben van, aki amúgy most is ül a fészekben :D :D
Hát, nem tudom, hogy a madártej-diétára neked személy szerint szükséged van-e, azt te tudod, de a gyerkőkre biztosan ráfér:D Csak vigyázz, a monodiéta általában káros, vagy így, vagy úgy :D
Juhmeli üzenete…
Fernel, megint tanultam, meztelen produkció tehát nincs.

Úgy vágyom a madártejre, de boltiból nem. Most itt lesz a lehetőség, hogy bepótoljam és betegre egyem magam.:) Többször is.:)
Fernel üzenete…
Madártej csakis friss, itthoni tojásból, egy kis segítség hozzá :D
http://fernelax.blogspot.hu/2011/04/feherje.html