Borúra derű

..., és fordítva, az igencsak változatos időjárással nehéz lépést tartani. 

Trikós vasárnap után télisapka vásárlás, majd újra napozás, utána kuckózás, de mindig lehet -nem kell- csinálni valamit. Esetleg semmit. Van idő tököt sütni, forralt bort készíteni saját körteborból, leülni "szakkozni" a mókikkal, elkészíteni sok-sok kanna teát, sok-sok tepsi kakaós csigát, hogy melegítse az elgémberedett ujjacskákat, mert a "kocsolyázást" vétek kihagyni az esőszünetekben. 

Beköszöntött a félórát öltözködünk hisztériásan -vagy hisztéria nélkül- öt perc kinti móka kedvéért időszak.

Biztos lesz még gatyarohasztó 20 fok is, de addig sem állunk fél lábon. Mert a mókik kiválasztották és megvásárolták az árvácskákat. Ez közvetlen a télisapka vásárlás után történt, így csak apa feje fázott, de az árvácskáktól és lelkes mókiktól harsogó fóliasátorban gyorsan kárpótolta magát.
Árvácskákkal. 

Aztán egy örökzölddel, nevezetesen Hebe ochracea 'James Stirling' nevűvel. A kiserdőbe került, a többi törpeörökzöld közé pajtinak. Mi mindig a legkisebb méretből vásárolunk, gazdaságossági és  a növekedés nyomonkövetésének öröme miatt. Én sem jöttem üres kézzel, két bokor krizantém ragadt a kezeimbe és puszpángpótlásnak a japán törpekecskerágó (Euonymus japonicus ' Microphyllus') mellett döntöttem. Ezek is a kiserdőbe költöztek aljnövényzetnek, igaz akkor már szemerkélő esőben, erős szélben. Mit lehet tenni, ha egyszer éppen ehhez van kedve az embernek? 
Ültetni.

És mire a vasárnapi eső által Tyúkország közepére varázsolt tenger felszáradt, lehetett örülni az esőálló rózsáknak, a jéghideg fügéknek, a lelkes aprónép nótázásának a kaszálón és új barátságok is köttettek.
 'Bonica' a fáradhatatlan.

Bálint szintén.
Fityfirity (volt Miss Ragtapasz) a legújabb házikedvenc. 

Piroska.



Októberre tervben van a veteményesben:

  •  a mák, sóska, petrezselyem, spenót vetése, fokhagyma ültetése, 
  • a móki-kert befejezése, 
  • kiskapuk készítése,
  • fagyal dugványozása.


A Tyúkországban 
  • futókacsáknak ól,
  • minden építmény befejezése, vagyis ablakok készítése, lambériázás, festés, zsindelyezés, belső lakberendezés: tojóládák, alvórudak (ez még eltart novemberben is),
  • a drótháló beásása.


A gyümölcsösben
  • múmiaszedés,
  • lemosó permetezés,
  • kaszálás,
  • drótok kihúzása, fák kötözése (ez lehet téli program is).


Elég sok, de annak is örülök, ha a veteményesben sikerrel járunk. Addig meg örülünk a jó és rossz időnek egyaránt, mert színek és illatok, örömök és jó dolgok mindkettőben vannak.


 Kiserdő napozik.


Az új ültetésű 'Rose de Rescht' virágban. 
Szuper illatos.





Megjegyzések

csakBea üzenete…
Ej, de zsivány vagy te! Más októberi program nincs betervezve? :)
Juhmeli üzenete…
:D
Ki tudja? Ki tudja? Rengeteg a terv, és persze vannak dolgok, amik mennek a maguk útján, terv sem szükséges hozzá.;)
BoGyo üzenete…
De szépeket mutattál! Jó munkálatokat Nektek!!! (Annyira jól néz ki az új fejléc!!!!)
Bodzás Vendégház üzenete…
Én is készítek, napi, heti, havi terveket, de egyetérthetek veled abban, hogy sokszor terv nélkül, a maguk útján történnek a dolgok...
Oliv Flower üzenete…
Gyönyörűek a rózsák - még eső után is! A tyúkok pedig mesések. Jó nagyra nőket, amióta nem voltam az oldaladon.
Juhmeli üzenete…
BoGyo, munkálatok folynak, köszi a biztatást.

A fejlécet lehet, örökösnek teszem, eddig ez tetszik a legjobban.
Juhmeli üzenete…
Zsuzsa, mindig akad változás, új beugró, de úgy szeretem a listákat! Nem ragaszkodom egyáltalán hozzájuk, hogy megcsináljuk, még csak nem is pipálgatok rajtuk, egyszerűen csak olyan jó összeszedni a dolgokat és tervezgetni őket. Lehet, ezért sem haladok a tennivalókkal.;)
Juhmeli üzenete…
KM, igen, félévesen igazi tyúkoknak néznek ki, és szépen megszedték magukat most ősszel, már nem csak a toll van rajtuk.

A 'Leonardo Da Vinci' birja a legjobban a rózsák közül az esőt, meg se kottyan neki, nagyon sokáig díszlik egy-egy virág kinyílva is, de a 'Bonica' sem sokban marad el mellette, igaz az meg inkább rengeteg új virágot bont a lehullott szirmok helyett.