A lista kipipálva

..., de célba még nem értünk.

Tyúkország Házának befejezése megtörtént, ami a berendezését illeti. Az átszoktatás pedig -mi lenne más-, kalandozás szürkületben a tyúktapogatást és kergetést összekötve a háztól házig tartó tyúkszállítmányozással  a teljes sötétség beálltáig és még azon túl is. Vagyis szívás magasfokon, de azért itt is akadnak részletszépségek és örök tanulságok. Még jó, hogy a tyúkok rosszabbul látnak, mint én és ha már egyszer elpihentek valahol, akkor nem is ébrednek fel, csak fel kell őket nyalábolni és vinni aludni. Ugyanez a kakasokra nem igaz. Ők éberen őrködnek a szundító tyúkcsapat felett álldogálva.

A munka oroszlánrésze-egésze természetesen Ferit illette, ahogy a dicséret is, mert nagyon jól sikerült a tyúkbútor fabrikálás. Tettünk nekik műanyag padlót, újrahasznosítottat, egyenesen a szuterénből, csak egy tonnányi kacatot kellett lepakolnom róla, de legalább ott, azon az elfeledett és letagadott helyen is megkezdődhetnek a munkálatok, ha télen esetleg unatkoznánk a harminc centis hóban, vagy ilyesmi. Szóval a padló védi az OSB lapot a felázástól, bepiszkolódástól, könnyű takarítani, és talán valamennyit szigetel is. Aztán lettek ülőrudak is, amit a népesség tizede használ egyelőre. Végül pedig elkészültek a tojóládák is. Leginkább ennek láttuk értelmét, mikor délelőtt tíz és délután egy óra között, a néhai Kacsapalota jelenleg Nagy-tyúk Ház kifutójában szabályos sor toporgott, lihegett nagy szükségben az egyszem tojóládára várva, ami a házban volt elhelyezve és nagyon is emlékeztetett a reggeli, fürdőszoba előtti saját toporgásunkra. Nos, ez tyúkéknál könnyebben megoldható problémának tűnt, mint a sajátunk. Az eredmény a következő:


Csak kivárták.





Matyi mindeközben tojásgyűjtésről álmodik.
Bálint már a tettek mezején.
Szívesen megcsinálja Matyi helyett. 
 Halad a munka. 
Kész.
Zárható tojóláda, hogy ne éjszakázzanak benne. Arra való az ülőrúd.





Következő lépés ez ügyben a külcsín lesz.




Megjegyzések

Anikó üzenete…
Hát én nagyon nagyon szégyenlem magam! :-(((((
Matyikáról nem is tudtam! Annyira boldog vagyok, és egyben szomorú, hogy én kicsit elhavazódtam magammal..

Szeretettel GRATULÁLOK!!!! <3 <3 <3
Fernel üzenete…
Anikó, ne aggódj, mi és gondolom, más se nagyon tudtunk Matyiról, jól titkolta Meli, én is csak vigyorogtam, mint a tök, mikor értesültem róla :D Csodaszép kisbaba, a lehető legjobb helyre érkezett.
Meli, nagyon ügyesek vagytok, és a én meg nagyon csuka. Mindenre és mindenkire :D
Juhmeli üzenete…
Anikó, köszönjük és ne légy szomorú! Főleg ne szégyelld magad ilyen dolog miatt, úgy helyes, ha magadból, a tieidből vagy naprakész.:) A többi olvasó is csak most tudta meg, egy bejegyzéssel ezelőtt. Nem írtam a terhességről, kivártuk a boldog végét, biztos, ami biztos. Én azon se csodálkoztam volna, ha sokkal több időbe telik, míg eljut hozzád a hír, két meló, tanulás, 4 mókus, akik esznek is, nem csak úgy csinálnak.;)
Juhmeli üzenete…
Fernel, hát igen, túl sokáig vártunk abejelentéssel, utána meg már nem is tudtam, hogy mondjam el, meg hogy ne kiabáljam el a dolgokat.

Köszönöm, hogy csuka vagy, és kívánom, hogy hamarosan beköszöntsön a te időd is, amikor összejön, amiről álmodoztál.;)
csipike üzenete…
Nagyon édesek Matyi és Bálint is! :-)
Jaj de jót nevettem a tojóláda előtti sorbaálláson :-), tényleg jó nagy házikó lett, bőven lett helyük, majd idővel belakják.
Bóbita üzenete…
Bocsánat, hogy ilyen ünneprontó vagyok és nem Matyi szépségét dicsérem.
A tyúkok ülőrúdja megfelelő széles (nem túl)? és le van csiszolva, gömbölyítve?
Nem értek hozzá, de olvastam róla.
BoGyo üzenete…
Nagyon frankó birodalmat alakítottatok ki!!
Úr Isten de megy az idő! Most született Bálint és már milyen nagy! Matyi pedig csoda aranyos!
Juhmeli üzenete…
Csipike, ugye vicces, az állatok még inkább a szokások rabjai.:) Mostanra azért már kipróbálták a többi ládát is, de mindig oda tojnak, ahova az első tojás kerül. Jelenleg kb negyvenen laknak, szóval kellett ekkora alapterület, a magasság meg az kertészeknek kellett.:)
Juhmeli üzenete…
Bóbita, nem vagy ünneprontó, kinek móki, kinek rúd.;)

Én is sokat olvastam róla, mindenki másra esküszik, végül azt a megoldást választottam, ami a legtöbbször szóba került a fórumokon és számunkra is kivitelezhető volt. Mint ahogy a baromfiházakat, így a berendezésüket is amerikai blogok, fórumok alapján terveztük meg. Az ülőrúd nálunk tetőléc, szélesebb fele van vízszintesen, mert a pipik állítólag szeretnek teljes talppal rajta ülni és nem fogják körbe az ágat, mint a vadmadarak. Mondjuk ezt rögtön tudom cáfolni a tyúkfámmal, mert az udvarukban kihajtott dión nagyon jól üldögélnek, akárcsak a szintén tetőlécből készült kapukon, vagy a ház befejezetlen részét képező pallókon. Mostanra az új alvóhelyet már elég sokan használják, több, mint 50 %-uk. A Nagy-tyúk házban régi seprűnyelek voltak, azokon nem nagyon üldögéltek, de lehet hogy csak azért, mert a földönalvást szokták meg, Szóval, gömbölyű és szögletes, léc vagy természetes ág egyaránt bejön nekik, kivéve a seprűnyél.
Juhmeli üzenete…
BoGyo, bizony az idő gyorsan szalad. Minden nap érzem, mekkora kincs, és hogy sokszor rosszul gazdálkodom vele, kifolyik az ujjaim között. Még jó, hogy a tenyerem vonalaiban mindig megül egy kicsi, ami elég arra, hogy nagyot szippanthassak a jóból, ami nekünk jutott. A kisbaba nyakából, a ködből, a napsugarakból, a tyúksz@rból...:)
Messzenéző Minyon üzenete…
Hol van az én hősiességem a Tiedhez? Folyton csinálsz valamit, hatalmas kertet tartasz karban, állatokat nevelsz, blogolsz, terelgetsz három kicsit és picit és közben sutyiban ott alszik már a negyedik is :) Gratulálok a szép nagy családhoz én is!
Juhmeli üzenete…
MM, köszönjük.

A mókikat és a tyúkokat könnyebb legyűrni, mint a kecskéket, a kert meg idén szabadon vágtatott, újra be kell törnöm jövőre. Ha egyszer igazán sikerülne a veteményes, és ennek következményeként belefulladnék a paprikábaparadicsombahagymábaésrépába -a többit csak lustaságból hagytam ki-, szóval akkor fogom magam hősnek érezni, ennyi év próbálkozás, álmodozás után.;)
Messzenéző Minyon üzenete…
Á, kizárt, hogy a magunkfajta elégedett legyen a saját kertjével :) Álmodozni viszont örökké lehet :)
Tyúk vs. kecske ügyben vitát nyithatnánk arról, melyiket könnyebb elkapni, ha szökésben vannak (szerintem talán a kecskét könnyebb). Nem is beszélve a mókikról :D
Juhmeli üzenete…
Álmodozásban, na abban jó vagyok. :)

A szökevényekben tényleg igazad van. Míg nem volt Tyúkország a telek közepén, Bálintot sokszor csak a telek végi szomorúfűz alatt tudtam begyűjteni, természetesen egy szál zokniban, mert cipőt nem tud húzni, de ha tudna se érne rá...