Iromány karácsonyra nem karácsonyról

..., hanem baromfiakról és egy morzsányit a kertről is.

Arról, hogy mennyit számít a legeltetés. Nehéz megmondani pontosan, hogy a tyúkok szabadon tartása mennyiben járul hozzá a tojástermelésükhöz, de nem lehetetlen. Az elméleti magyarázatok sokasága olvasható, nálunk számokban így fejezhető ki:

 , , , , , , , , ,5
4,5,7,4,3,3,3
3,3,3,5,4,2,4
4,2,3,4,4,1,?
2,2,2,2,2,2,?
2,1,2,2,2,2,2
2,2,0,3,2,1,5
3,2,4,3,2,3,3
4,3, , , , , , , 

Könnyű rájönni, hogy mikor kezdődött a karantén, és hogy mikor jött el a szabadulás pillanata. Így az is tisztán látszik, mikor telt be nálam a pohár. A karantén előtti időszak tojástermelését már sosem tudjuk produkálni, mert az egyik Piroska tyúkunk rejtélyes körülmények között kimúlt. Mire észrevettük, hogy gond van, addigra már késő volt. Azóta is frászban vagyok, és aggódok miattuk, de úgy néz ki, hogy egyéni betegsége volt, talán olyat evett meg, amit nem kellett volna. Azóta a többiek rendszeres tapizáson és fésülködésen esnek át. No nem mind a negyvenvalahány, csak a tojó tyúkok, akik így most heten vannak. Súlycsökkenésük nincs, élősködőjük sincs, jó az étvágyuk és a sebességük, élénkek és érdeklődőek. Olyannyira, hogy már a konyhalépcsőmön is felkapaszkodnak, hogy megkérdezzék, akad-e valami ínyencség a számukra. De azért aggódom, ők meg szokják a matatást.
A házak befejezéséhez lassan mindent bespájzoltunk. Szigetelő anyagot, lambériát, szögeket és zsanérokat. Kár, hogy a munkára alkalmas jóidőt nem lehet, de ezen kívül már semmi nem állhatja utunkat. 
Tegnap végre a nap is kisütött, így az egész napot kint töltöttük a mókikkal. 

"Öcsibogyót" szedtünk.

Természetesen Matyival, aki nagyon élvezte, csak sötétedéskor vonszoltam be a házba.

A kertben még vagy már nyílnak a virágok, akad krizantém, oroszlánszáj, százszorszép, és rózsabimbó, az erica tele csengettyűkkel, valamint nyílik néhány becsapott bőrlevél és készülődnek a februárra a krókuszok. Már csak két hónap!




A tyúkok mindeközben újra fára másznak, a gyerekek szomorúfűzfájára. A kacsák pedig továbbra sem tisztelik a fátyolfóliával letakart veteményemet. Búcsút mondhatok a zsenge csíráknak, széttaposták őket.
Gézengúzok a veteményesemben.

A nap ma is süt, úgyhogy hasonlóaknak nézünk elébe, és lassan hagyományosnak mondható tavaszias karácsonynak...

Megjegyzések

Fernel üzenete…
He-he, Matykó kidőlt :D Bírom a kis pofiját.

A tavaly én is írtam, hogy mikor hány tojás volt.
Az idén nagyon nehezen indultak el az új tyúkok, de december elején rákapcsoltak, és azóta minden héten új rekord dől meg. Egy szavam nem lehet, belefulladunk a tojásba :D
Annak ellenére, hogy december 6-án tíz tojás volt összesen a spájzban, most kb hatvan van úgy, hogy két hete folyamatosan sütök, idén ajándékba mindenki aprósüteményt és bejglit kapott. A héten a rekord egy nap kilenc tojás volt úgy, hogy előtte és utána is napi hat-hat tojás van 11 tyúktól.
Nálunk legelés nincs, csak irgalmatlan mennyiségű zöld, most az idén nem sikerült túl jól a nyuszilétszám, a zöldet meg nem tudom lemondani. Így a tyúkok falják fel :D.