Újra szabadon a madarak

Pár hete karanténban ücsörög a banda. Pontosan azóta, mióta Feri az egyik jércét félig megkóstolva találta a gyümölcsfasövényben. Ekkor gyanakodni kezdtünk, hogy valami jár fényes nappal, pofátlanul bátran az udvarban, még  úgy is, hogy mi is itthon vagyunk és folyamatosan csekkoljuk  a népet. Vagyis gyönyörködünk bennük, tanulmányozzuk őket, boldogan bambulunk, khmm relaxálunk a kapirgálásuk és hápogásuk zenéjére. Az addigi gyenge népszámlálási kísérleteket felváltották a komoly próbálkozások. Végül mindketten arra jutottunk, hogy a kamaszok öt fővel kevesebben vannak, mint kellene. Ezzel ki is mondtuk az ítéletet és csattant a zár Tyúkország kapuján. A kerítés alatt ásott lyukat is megtaláltuk, kijavítottuk, és azóta is rendszeresen ellenőrizzük, de a nép maradt szobafogságban. Azért is, mert a veteményesbe mégiscsak került novemberben egy kis ez meg az, fokhagyma, vöröshagyma, saláták, mák, petrezselyem. 
Aztán kezdett megcsappanni a tojások száma. Mozgótáp és boldogság nélkül, hidegben és sötétben nem is csoda. Újra megnyíltak a kapuk. Volt nagy boldogság! Nekünk is van miért kijárni, szippantani friss levegőt, figyelni az örömüket, és tépni a hajunkat a rosszalkodásuk láttán. Mert kacsáék teljesen rákattantak a veteményt takaró fehér fátyolfóliára. Csak és kizárólag azon a néhány négyzetméteren hajlandók tanyázni, szaglászni, túrni, mind a tizenöten. Így ők újra büntiben vannak, míg nem kapunk csirkehálót, hogy elkerítsem előlük a teljes veteményest.

Hurrá, szabadon!
Ki futva, ki komótosan, ki két méterrel a föld felett, de mindenki örül és jól szórakozik.
A börtönőr is.

Megjegyzések

Szabó Juli üzenete…
Fantasztikus, hogy milyen kis boldogok! Ebből lesz a "boldog tojás" és a "boldog baromfihús". :) Gratulálok a kerthez és az állatokhoz is!
Juli
BoGyo üzenete…
Tünemény ez a felvétel!! Annyira boldogok:)
Remélem nem lesz több kellemetlen meglepetés!!!
Holdgyöngy üzenete…
Csirkeháló nálunk földbe ásva kutya ellen. S tényleg boldogok, de gondolj csak bele, te nem lennél az? Szeretem a beszámolóidat.
Fernel üzenete…
Úgy bírom ezeket a videókat, annyira szuper helyük van, és annyira szuper gazdák vagytok. Hányan vannak most összesen a tyúkok? Nem bírom már lekövetni a létszámot.

Mindig jó látni és hírt hallani felőletek :D
Madártej megvolt?
csipike üzenete…
Jaj de cukik és hogy szárnyalnak a kacsák, csak ámultam! :-)
Róka vagy nyes, menyét lehet? Azok nagyon durvák és a nyes nem adja fel, addig jár vissza amíg szagot kap. Még a gólya fészekre is rászoknak, pár kamerás fészeknél felvette a video.
kelle erzsebet üzenete…
Micsoda boldogság úgy szeretem az írásodat a humorodat, a kertedet meg a szép családot.Írj gyakrabban,bár tudom pici mellett nem könnyü szép napokat kívánok.
Aranyalma üzenete…
Tündérbogyó:
"Nézd, mennyi pipik! Anya nézd, repülni is tud! Akarok sok-sok pipikét! Anyu kéreeeeemmm" (mindezt összekulcsolt kézzel, kivertkutya tekintettel):-)))
mancoka kertje üzenete…
De nagy az öröm! Én is, mint egy gyerek, szájtátva és mosolyogva néztem őket. Csodaszépek a baromfijaid!
Juhmeli üzenete…
Juli, köszönjük a dicséretet, mindig jólesik, bár még van hova fejlődnünk.;)
Juhmeli üzenete…
BoGyo, nagyon be tudják lopni magukat az ember szívébe, igazi egyéniségek. Meglepetés mindig van, ez is hozzátartozik, igyekszünk tanulni belőle, bár inkább más "szamáron" szeretnék.;)
Juhmeli üzenete…
Holdgyöngy, naná, hogy az lennék, sőt ha nem engedhetem ki őket, akkor bennem is rossz érzés van, velük szomorkodom.
Juhmeli üzenete…
Fernel, madártej megvolt. Míg Matyival töltöttük a kórházi napokat, Feri kitanulta a csínját-bínját, és azzal várt haza. Utána pedig, amíg tojtak rendesen kétnaponta készített. A héten még nem volt, de már tervben van.

Tyúkból 7 van -az egyik Piroskát veszítettük el két hete, máig nem tudom, mi lehetett a baja- plusz 2 kakas, de már nem sokáig, mert a fiúk hamarosan átlényegülnek, Feri meg hoz a hölgyeknek friss vérű udvarlót, hogy tavasszal keltethessen. Most csak napi kettőt tojnak a korábbi négy helyett.

A fiatalabbak 25-en vannak, nem tudom, hogy hány jérce van köztük.
Juhmeli üzenete…
Csipike, bizony repülnek, meg is fogom fodrászkodni őket, mielőtt továbbgondolják a dolgokat és eszükbe jutna lelépni. Fodros a legügyesebb, csak vigyázni kell vele, néhány napja majdnem összeütköztünk, az utolsó pillanatban buktam le előtte.

Nem tudjuk, mi lehetett a támadó, reméljük a szigorúbb felügyelet és a rendszeres kerítés-ellenőrzés elég lesz ellene. A Tyúkországban nem járt még éjszaka sem, csak a "legelőn".
Juhmeli üzenete…
Erzsébet, köszönjük a kedves soraidat, nagyon jól esik. Nem is annyira Matyi, mint inkább az időjárás és a tervezett dolgokra fordítható szabadidő hiánya miatt ritkulnak a beszámolók, de hamarosan újra belelendülünk.
Juhmeli üzenete…
Aranyalma, édes kis szívem, jól feladta a leckét. Esetleg egy ilyen még elférhet ;)
https://www.facebook.com/FusterCluckFarm/photos/a.464189930307891.109388.464186013641616/560704180656465/?type=3&theater
Juhmeli üzenete…
Aranyalma, esetleg így lehetne:

https://www.facebook.com/ChickInPinkBoots/photos/pb.1392392461014845.-2207520000.1449741724./1642858005968288/?type=3&theater

https://www.facebook.com/ChickInPinkBoots/photos/a.1407253242862100.1073741828.1392392461014845/1638314346422654/?type=3&theater

https://www.facebook.com/ChickInPinkBoots/photos/a.1407253242862100.1073741828.1392392461014845/1637926736461415/?type=3&theater


https://www.facebook.com/ChickInPinkBoots/photos/a.1407253242862100.1073741828.1392392461014845/1636563703264385/?type=3&theater
Juhmeli üzenete…
Mancoka, aranyos vagy, akkor te is úgy, mint én.;)
Aranyalma üzenete…
Valami hasonlót képzelt el ő is szerintem:)))
Annyira szereti az állatokat, hogy bármit meglát élőben vagy a tv-ben akkor jön a duma: Anyuci én is szeretnék sok-sok....lót, tecskét, bárányt, barátságos kutyust, puha kiscicát, kicsi madarat, zsiráfot.. trotodilt nem, mert azt mondja: hamm, de ketnőst igen.
A minap nekirepült az ablaknak egy kis széncinke, szegényke egyből kimúlt, de ő mindenárom meg szerette volna gyógyítani. annyira édes volt. kimentem megnézni, beletettem egy kis dobozkába, de már nem volt esély és amikor elaludt akkor vittem ki. Azóta napjában többször kiáll az ajtóba kiabál és várja: kicsimadár dele ide csipegetni teneremből.
Már elmesélte nekem, ha a szomszédban megszületnek a kiskecskék akkor majd ő kiválasztja magának a legszebbet és majd megfeji a mamakecskét... szóval ideje anyára költözni. Amire rájöttem, hogy tanyára akar menni kellett egy kis idő:)))

Egyébként a konyhakertet úgy csináltam meg, hogy hátul van egy jó csík ami mindenféle állatnak van fenttartva, csak Apának nincs ideje ólakat és kerítést építeni, mert munka mellett mostmár 2 iskolába jár(levelezős egyetem -mg-i gépészmérnök, esti szakmunkás, mert villanyt szerelni nagyon tud, csak papírja nincs róla), szóval esélytelennek látszik mostis a helyzet, pedig a kiskecskéknek igazából már nálunk kellene megszületniük.
Oliv Flower üzenete…
Először is leszögezem, és nem szégyenlem = többször megnéztem a kisfilmet. Tényleg tobzódtak a boldogságtól az állatok.

Az idegenre/ellenségre gyógyír lehet, amit a River C-ben is lehetett látni - és mi is kipróbáltunk a gyakorlatban - az emberi haj (nem frissen mosott, hanem ha lehet zsíros, koszos) hálóba való fellógatása több helyen, ill. az Uradnak lefekvés előtti programként a terület körbe "locsolása", hetente legalább 2-3x.
Mint már töbször is említettem, a természet közepén élünk, így a róka, borz, és más kisebb nemkívánt vendégek még csak meg sem látogatták az udvarunkat ebben az évben. Az elmúlt években pedig a szomszédból folyamatosan hordták el a kacsákat. (Ők nem védekeztek ilyen altermatív módon.)
Juhmeli üzenete…
Aranyalma, izgatottan várom a hátsókerti farmotok alakulását. Go, Tündérbogyó, go! Apának pedig kívánok sok sikert a vizsgákhoz, kitartást a tanuláshoz! Nem semmi, ennyi dolgot egyszerre bevállalni, csakis jó hátországgal lehet.;)
Juhmeli üzenete…
KM, köszi az őszinte vallomást, teljesen megértelek és örülök a tippeknek is.

A hajasat apum csinálta szarvasok ellen, nem tudom, neki mennyire vált be, mert gyerekként nem egyszer találkoztunk csordával kora reggel a kertben. Remélem nem lesz több dolgunk velük, most szigorúbban ellenőrzöm a bandát legeléskor.