Télen is zöld

..., és nem fenyő.



Ma is kicsalogatott a napocska. Nagyon hideg van és fúj a szél is, de egy kis sétától nem vette el a kedvem, a munkától annál inkább. Ahol a napsugarak megsimogathatják  a talajt, ott a felszín megolvadt, de alatta alattomosan fagyos. Árnyékban viszont a kemény, fagyott földet a tegnapról megmaradt pár hópihe díszíti. A kacsák szélárnyékba vonultak, jöhet eső, hó és jég, de a szelet nem szeretik. A tyúkocskák napoznak vagy a ház alatt fekszenek a wellness-gödrökben.
A tojóláda nem csak belülről, kívülről is hasznos a kacsahölgyek kedvenc helye lett.

Újabb oldal belambériázva és szigetelve. Már csak egy van vissza.


Ha nem lett volna ilyen csípős az időjárás, a gyümölcsfasövényben dolgoztam volna, de így csak nézelődtem, mit is lehet találni a kertben, ezen a fagyos januári napon.
A hunyor még sosem kezdett ilyen korán. 
Az orbáncfű most is szépen díszlik. Szeretem a piros szárát, élénkzöld leveleit, nagy élénksárga virágait. Termései kezdetben kékek, de így megfakulva is szépek. 
Az erica az egyik leghűségesebb növényünk. Nem sikerült tíz év alatt sem elpusztítani, sőt minden télen virágba borul, ha megmetszem, ha nem. Mostanra a két bokor már egyetlen hatalmas fészket alkot a krémfehér és rózsaszín csengettyűknek, pont úgy, ahogy Feri a vásárláskor elképzelte a két kis csemetével a kezében.

 A veronica cserje is szép színfolt a kiserdőben és úgy tűnik, megbirkózik a száraz faggyal is.
Haragos zöldben, nagy, hegyes tüskékkel díszít a borbolya.

Szeretem a japán kecskerágó élénk színeit is. Apró, csipkés leveleit mértani rendben hozza felálló hajtásain. Már nagyon viszket a tenyerem, hogy kis dugványokat készíthessek a tavaszi metszésekor és a puszpáng helyett sövénygyerekeket és labdákat nevelgessek.

Csak egy kis jóidő és az árvácskák beindulnak, még a talajhoz lapulva, de tele van bimbókkal.

Nem örökzöld, de terméseivel még mindig szépen díszítenek a hóbogyók. 



Télen is, hó nélkül is lehet érdekes, mutatós a kert. Akkor is, ha nincs helyünk, mert ezek az apró szépségek minden kertben elférnek.








Megjegyzések

Józsa Kata üzenete…
Nagyon szépek. Semmi nem tud ilyenkor annyira jókedvre deríteni, mint az ilyen látvány(ok). Úgy veszem észre, nálad sokkal melegebb van, úgy általában, mint itt nálunk.
Köszi a sétát.
Holdgyöngy üzenete…
Ericat szerzek én is jövőre. Az orbáncfüvet nézegettem nálunk is, s látod, amit bánok, hogy a visszavágtam a bíborkasvirágot. Ez a kecskerágó jó ötlet, mindig tanulok tőled. Ahogy Katánál, a hunyor itt is csak bimbóban, ősz óta. Felétek minden hetekkel korábban nyílik.
mancoka kertje üzenete…
Nagyon hangulatos, szép fotókat készítettél! Milyen gyönyörűséges növényeid vannak még ilenkor is! Gratulálok!
BoGyo üzenete…
De jó volt nálatok!:) Olyan jó elnézelődni ilyenkor is. Mindig tartogat vmit a természet.
Nálunk az árvácskák, szegények most elég rosszul festenek, megviseli őket ez a hideg.
Fantasztikus birodalmat hoztatok létre a szárnyasoknak!!!
Juhmeli üzenete…
Kata, a földrajzi szélességünk és a déli kitettségű, védett, árnyék nélküli udvar együtt bizony sokszor 2-3 héttel is előbbre hoz minket, de azért még itt is tél van és fagy.
Juhmeli üzenete…
Holdgyöngy, pedig csinosak is tudnak lenni a kasvirág magtokjai, már ha szereted az ilyesmit, sokaknak viszont bántja a szemét a megszáradt növények látványa. Remélem ez a kecskerágó beválik a puszpángjaim helyett, nagyon kíváncsi vagyok rá.
Juhmeli üzenete…
Mancoka, köszönöm, de tudom, hogy nálad is találnánk téli szemcsemegét a kertedben.:)
Juhmeli üzenete…
BoGyo, köszi, sokan tuti hülyének néznek minket Tyúkország miatt, a meg nem térülő beruházás miatt, de mi nem iszunk, nem dohányzunk, nincs TV előfizetésünk, és szeretünk álmodozni.;)

Úgy gondolom, hogy nálad is van mit kukkolni a vadiúj kialakítású kertedben, a dérlepte madárházikókkal...
Unknown üzenete…
Igaz hogy télen is találni valami érdekeset minden kertben. És maga a tél is szép, meg jó, de munka mellett nehéz meg találni a szépséget. Ha bejön a jó idő, akkor meg azért. Mindig rohanás. Elmegyünk a szépség mellett. pihenésre van a tél, ki kell használni! Nektek is jó pihenést kívánok!
Juhmeli üzenete…
Gyula, pihenünk. Nekem könnyű, itthon vagyok, itthon a dolgom. Még. Ki is élvezem minden pillanatát.