5 éves lett a kert

Mennyire kevés! 


És mégis. 


Milyen sok.


Ahhoz meg éppenséggel elégséges, hogy utánajárjunk annak, mi valósult meg abból az álomból, hogy a felszántott kukoricaföldből - ami 1000 nm-t tett ki a telekből - erdőt, mezőt, dzsindzsát és veteményest varázsoljunk. Azt kell mondjam és ezt írásba is adom, mert még számomra is hihetetlen, hogy varázsláson kívül  mindent sikerült megvalósítani. Sőt, még annál is többet! És igen, öt év leforgása alatt. 
Lett juharos-magnóliás kiserdőnk, ahol egyes fák már főkertész nagyságrendűek, mások pitypang-magasságúak. Valódi kis ékszer minden évszakban. Látjuk benne nagykorúvá válni a legeslegelső növényeinket és a legjobb, hogy ezt a házból is megtehetem, amikor csak akarom.

2011. nyár
2015. nyár
2015. ősz
A kilátás évről évre alakult. Kezdetben a majd félévszázados ajtó kisablakán kukucskáltunk kifelé, most 12 téglalap bármelyikén tehetjük ugyanezt, igaz, már nem egy negyedére, hanem az ablakocskák felére jut egy-egy fejecske.


2011. tavasz
2015. nyár
Hiányzik nagyon az öreg cseresznyefa, nemcsak virágba borult fenséges látványa, a gyümölcse, az árnyéka, megannyi móka szolgáltatója. Egyszerűen üres nélküle az udvar. 

Lett mező és dzsindzsa, ahol a füvekből és vadvirágokból alig látszik ki a mókik feje búbja. Ott nőhetnek nagyra örökzöldek kis csoportjai között a gyümölcsfáink. 
Lett veteményes. Bár nem mindig látszik rajta, de a szívem csücske. A nagy telek azon zsebkendőnyi része, ami a legtöbb munkát, odafigyelést kívánja meg, de cserébe rengeteg tervezési lehetőséget és változatosságot szolgáltat.

2011. nyár

2015. nyár

Mostanra már csak a két 'Sentinel' boróka jelzi a régi veteményes bejáratát. Eltűntek a puszpáng gömbök, először a kiserdőbe, majd végképp. Helyükre levendulasövény, aztán Tyúkország került, amihez nem szívesen adtam a veteményesemből egyetlen morzsát sem - semmihez sem adtam volna szívesen -, de így volt logikus. Közel a vízhez, az áramhoz. Így megvalósult valamennyi tervünk közül a legköltségesebb, a legelérhetetlenebb. Végre nézhetjük a pipimozit naphosszat.

Lassan körvonalazódik a gyümölcssövény is, amit csak kísérletnek szántam, de nagyon a szívemhez nőtt. Egyszer talán árnyas gyümölcsalagúttá alakul.


2011. nyár
2015. ősz
2011. tél                                                 2015. tél

Elkészült Feri álma, a nagy évelőágy is. Gyors sikert hozott, aztán elfordultunk tőle és sorsára hagytuk, majd új tervek születtek, kocsitárolót szeretnénk ide. Egy biztos, hogy nem hiányozhat a kertünkből, és ha idén nem is, de lesz még évelőágyunk. 


2011. ősz
2013. nyár 
2013. ősz
Nem kérdés. Lesz még évelő ágy.

Végül az egyáltalán nem tervezett, aprócska rózsakert nőtt ki a kert egy használaton kívüli füves részén. Egy fél év elég volt ahhoz, hogy villantsanak a főszereplők és meglepjenek mindannyiunkat. Még nincs kész, és tervezzük a bővítését is, de már most nagyon szerethető zug.

2011. nyár
2015. nyár





5 év.


2000 nm.


 Megszámlálhatatlan kaland. 


Pontosan három móki Petike mellé.




Hogy mit tanultam?


A kertészkedésben nincsenek szabályok. 

Bátran kísérletezhetünk. 

Ha sikerül, örülünk és tanultunk valamit. 

Ha nem sikerül, újra kezdhetjük és tanultunk valamit. 




Mindig újra kezdhetjük.






Megjegyzések

csakBea üzenete…
Nagyon-nagyon szép lett, gratulálok! Igazi varázslók vagytok!

(Azért egy picit sajnálom, hogy a sentinel borókák tyúkországba kerültek. Nem csipkedik?)
Juhmeli üzenete…
Bea, köszi, lehet hogy igazad van.;) A Sentineleket szeretném átültetni, de várom a tavaszt, hogy megeredjenek. A gyöngyösök jól lecsipkedték az alsó fél métert. Azért reménykedem még, hogy kihajt.
Dominika üzenete…
Annyira jó!

Szuper volt még csak olvasni is! Nagyon szépek vagytok!
florentine üzenete…
Mennyi munka, mennyi tervezés és mennyi jó ötlet! Nagyon megérte, szép lett!
Holdgyöngy üzenete…
Ügyesek vagytok, s ami a lényeg ezt mind az öten csináljátok, s ezt oly jó nézni.
mancoka kertje üzenete…
Gratulálok ehhez a gyönyörű kerthez! Aki nem csinálja, el sem tudja képzelni, hogy mennyi munka rejlik mögötte. Öröm minden ott töltött perc, és a gyerekeknek egy igazi paradicsom.
Persze, aki készen kap egy ilyen kertet, az nem is tudja úgy értékelni. Nektek szinte minden fűszálhoz kapcsolódik valamilyen élményetek.
Megérte! Szépséges lett!
Legyen nagyon-nagyon sok örömötök benne, és használjátok , szépítsétek tovább erőben, egészségben!
Andrea üzenete…
Ügyesek vagytok, mint mindig! Jó nézelődni nálatok itt is, és élőben még több élményt adtok!
Csak így tovább!)
BoGyo üzenete…
Egy kis paradicsomot varázsoltatok ebből a területből! Rengeteg munkátok, időtök, energiátok benne van, de megérte, mert gyönyörű lett! További sok-sok örömet benne!
Ui: esetleg egy unatkozó percedben, tudom rengeteg ilyen van:))) nem skicceléel egy "alaprajzot" az évelőágyról, hogy hol-mi található? Köszönöm előre is:)
Józsa Kata üzenete…
Szívből gratulálok, Meli. És nem csak a kerthez, hanem ehhez a kis összeállításhoz is.
csipike üzenete…
Mennyit változott a kert, te jó ég! Rengeteg munka, még ha 5 évre elosztva nézzük is. Egyre szebb a Tyúkországgal együtt :-) és persze a Mókik miatt, mert nagy élmény lesz ilyen szép kertben felnőni.
Nyözö üzenete…
Kedves Meli!
Tényleg hatalmas a változás, nagyon érdekes így összevetve a két állapot. :) A végső konklúzióiddal pedig azt hiszem csak egyetérteni lehet... :)
További minden jót a következő 5 évre!
Juhmeli üzenete…
Dominika, úgy örülök a dicséretnek. Fülig ér a szám. Aztán meg arra gondolok, mekkora mákom van, hogy nem látszik, mitől is zöld a kert.:)
Juhmeli üzenete…
Florentine, köszi, a kertben az egyik legjobb dolog, hogy mindig lehet álmodozni, tervezgetni és ha mást nem is, azt nagyon tudok.:)
Juhmeli üzenete…
Holdgyöngy, bizony teljes a létszám munkában is, mókában is. Nagy szerencse ez. Bár nem mindig gyakorlatias.;)
Juhmeli üzenete…
Mancoka, köszönjük a kívánságokat. Tényleg nagy szerencsénk volt az üres kerttel, nem voltak kötöttségek, minden ott és úgy lett, ahogy kitaláltuk. Bár, ahogy ismerem magunkat, az csak fűszerezte volna a dolgunkat, ha lettek volna alapok, utunkat biztos nem állta volna.:)

Egyébként nagy igazság van abban, hogy a legkisebb dolog is sok munkába került, még így is, hogy nálunk jó föld van.
Juhmeli üzenete…
Andrea, aranyos vagy, te ismered az érem valódi oldalát is. Saját bőrödön tapasztaltad, mitől is zöld a mi kertünk, de szépen lassan kikupálódunk.
Juhmeli üzenete…
BoGyo, megcsinálom és elküldöm emailben. Bár, akkor már lehet kirakom ide is. És köszi az elismerő szavakat, hízik a májam.
Juhmeli üzenete…
Kata, köszönöm. Lehet, a képeket kiválogatni melósabb volt, mint sövényt ültetni.;) Megérte a sok mappa végigguberálása, mert bizony már mi is elfelejtettük, honnan indultunk. Meglepődtünk.
Juhmeli üzenete…
Csipike, ugye, hogy ugye?:)

Tényleg, még én is meglepődtem, főleg a gyümölcssövényen. Tény a gyümölcsfák, a rózsák és az évelők a kert rakétái. Nagyon gyorsan tették mutatóssá, leheltek bele életet. A mókik meg élvezik a sok kis szegletet, ahol más és más mozgatja meg a fantáziájukat. Mióta ennyire benépesült a kert, sokkal szívesebben járnak ki és találnak elfoglaltságot maguknak. És ez nekem jó, mert akkor én is játszhatok, amit én szeretnék, nemcsak azt, amit ők.:)
Juhmeli üzenete…
Nyözö, köszönjük, és örülök, hogy jársz még erre.

Hát, sok dolog megfordult itt a fejemben a végére, de nekem a kert -a sok más mellett- leginkább a változás, a megújulás szimbóluma. És nem mellesleg remek tanító, semmi nem marad következmények és tanulságok nélkül.
Anikó üzenete…
De jó volt időutazni..:-) Gyönyörűek lettetek! (())
Juhmeli üzenete…
Anikó, :D.

Időutazás: hi-hi-hi. Mindig vihogok, mikor eszembe jut, pedig milyen igaz! Köszönjük!