Téli ágyások

Vannak rendhagyó reggelek. Amikor a tavaly már jól bevált diavetítős módszerrel kukucskáljuk meg, hogy nő-e valaki a tojásban és számolgatjuk, hány kispipi fog hamarosan megszületni. Vagy, amikor gereblyével szedek kacsatojást dagonyában térdepelve Tyúkország Háza alól. Vagy amikor szabóollóval a zsebembe megyek Tyúkországba, hogy felfrissítsem a gyöngyösök frizuráját. Kaptak egy kis szárnytollkurtítást, hogy ne tudják elhagyni az udvarukat, így őrizve a jószomszédi viszonyt és a veteményest. Mivel az előfeltétel teljesült -nem kószál egyetlen szárnyasunk sem szabadlábon-, és nagyon furdalta az oldalamat a kíváncsiság is, leszedtem az őszi vetésről a kacsák által rajongásig szeretett, taposott, tépett, lefosott fátyolfóliát. A madárbegysaláta kivételével a levelesek kicsíráztak, sőt szépen fejlődnek. Nem mondom, hogy jót tett nekik a taposás, mert a spenót igencsak eltűnt, csupán néhány hírmondó maradt belőle, de a fejes saláta és a rukola egész jól néz ki, ahhoz képest, hogy csak novemberben vetettem őket. A petrezselyemből még semmi nem látszik. A mák apró és a vakond miatt nagyon hiányos, de legalább nem fagyott és nem is rohadt ki. A saláta palánták eltűntek, a kacsák még a fólia alatt is lecsipegették a leveleiket, bár elfogyasztani nem tudták. A fokhagyma és a zöldhagymának dugott vöröshagyma elég szép lett, a taracktermés pedig kiváló.

 Fokhagyma.

Saláták, zöldhagymák és holmi tarackok.

A jószomszédi viszony érdekében egyéb lépéseket is tettem, nekiálltam a szeder rendbetételének. A korábbi évek tapasztalatai alapján a következőképpen: kivágom a letermett vesszőket -ezekből nekem most két szezonnyi volt-, kivágom a csenevész vagy a sérült új vesszőket, majd  ami megmaradt azt a támrendszerhez rögzítem, ami jelenleg nincs, mert kidőltek sz oszlopok, de mihelyst lehet betonozni, ez is meg fog történni. Az oldalhajtásokat nem metszem vissza két rügyre, ahogy írják, csak ott vágom le őket, ahol útban vannak, így lehet hogy túl sűrű lesz, de árnyékot is tart, ami fontos, hogy nyáron a nap ne égesse le a bogyókat. Éppen ezért a magasságának is csak akkor szabok határt, ha nagyon visszahajlik, egyébként pedig pont ez az ív fogja életben tartani a termést. 
Minden hajt, a rózsák bontják a leveleiket, a josta is kizöldült, a mandulán is zöldülnek a rügyek, feslenek a bimbók és a krókusz szív is lassan teljes pompájában virít.

Mandularügyek.


A rebarbara szíve.

A krókusz szív.


Megjegyzések

Fernel üzenete…
Minden évben álmélkodok, hogy mennyivel korábban jön nálatok a tavasz.
Én már a palántaföld megvételéig eljutottam, talán a jövő hét végére eljutok odáig, hogy az első magok belekerülnek. Nálam a kert úgy van, ahogy tavaly ősszel otthagytuk, sajnos, nem sikerült felásni. Amúgy lehet, hogy idén minimálkertben fogok utazni, úgy néz ki, felpörögnek az események, és sajnos, osztódni még nem tudok :D
A krókuszok nálam csak a levélkékig jutottak még, híre-pora nincs még virágnak.
BoGyo üzenete…
De jó, hogy így serken már az élet! Egyre több mindenre lehet rácsodálkozni, ezt úgy szeretem:)
Nyözö üzenete…
Sok sok csudajóhír!
Töprengek jó-e a vakondot mákkal etetni? Ha netán betép, nem egyenes járatokat fog ásni, így alaposabb munkát tud végezni... Jobb lenne ha Nektek lenne mákotok! :D
Ezek az aranysárga krókuszkák csodaszépek, odafenn a hegyen még csak most kezdik a lilák átdöfködni a levéltakarót. Idén nagyon sok lesz úgy tűnik... :)
Juhmeli üzenete…
Fernel, micsoda események várhatók?

Ásva nálunk sem lett még, remélem csak lesz egy kis szárazabb időszak, hogy megcsináljam, legalább a répáknak.
Juhmeli üzenete…
BoGyo, bizony vége a télnek, akárki, akármit is mond. Egész héten pulcsiban voltunk az udvaron és hétvégén megyünk tavaszi bakancsokat venni a három mókinak. Jövő héten március!
Juhmeli üzenete…
Nyözö, igen csudajók, főleg ha arra gondolok, mi mindent kellett kibírni a vetésnek.;) A vakondra rá fogom uszítani Ferit, mert mindig ott akar dolgozni, ahol én is. És én, ha veteményes munkáról van szó, akkor nem szeretek osztozkodni. Az az én játszóterem.
Fernel üzenete…
Pszt, még nem csipoghatok, de ahogy innen látszik, már megint túlvállaltam magam :D Ahogy Emberem mondaná, engem csak egy lapáttal lehet a fenekemen való maradásra bírni, mondjuk úgy, hogy lecsap vele :D :D
Juhmeli üzenete…
Fernel, örülök és aggódom. Vigyázz magadra! És várom majd a híreket. Azért azt a lapátot dugd el a biztonság kedvéért.:)