Fagyvédelem a paradicsomnak

Gyakorlatban, tanulsággal.

Mint annyiszor mostanában - ha fagyközeli éjszakákat jósoltak - az esti etetés után lebandukoltam a konyhakertbe, hogy felvértezzem a korán kiültetett paradicsom palántáimat a hideg ellen. Megkapták a már jól bejáratott cserép/vödör takarásukat. Most szalmával nem borítottam őket, mert már palántáztam közéjük gumós zellert és káposztaféléket, helyette fátyolfóliával takartam be az egész ágyást. 
Ma délelőtt pedig csak halogattam, halogattam a kitakarásukat. Féltem, mi vár rám odalent. Pedig nem ez volt az első fagyos éjszakájuk odakint. Először csak egy vödör alá kukkantottam be, aztán még egy, majd még egy, csak lépésenként, nem mintha bármi is múlna azon, hogy mekkora tempóval szabadulnak meg a kabátkájuktól. Mire az utolsó sorhoz értem, már nagyon felbátorodtam. És akkor jött a feketeleves. Valamennyi palánta levele élettelenül lógott. Nézegettem, mi lehetett a gond. Mi volt más a többiekhez képest. Végül arra jutottam, hogy nem figyeltem arra, hogy a palánták megnőttek, a takarásukra használt műanyag cserép viszont nem. A fagyos cseréppel érintkező részek mind megfeketedtek. A többi palánta a gondviselésnek köszönheti a sértetlenségét, nem a gondoskodásomnak. 



Hogy nyújtott-e plusz védelmet a fátyolfólia? Nehéz megmondani kontrollcsoport nélkül. Annyiban biztosan, hogy felfogta a szelet - ha volt szél - és nem engedte elrepülni a cserepeket és bent tartott valamennyi meleget. Az egyetlen paradicsompalánta, amelyik nem ebben az ágyásban volt, hanem a mókikertben - a többi mókikerti paradicsom kiszáradás és lótücsök áldozatául esett -, az a sima cseréptakarásában fagyott meg. 

Szóval, a takarás beválik - legyen az vödör/cserép/kukászsák -, de figyelni kell rá, hogy ne érintkezzen a palántákkal és talán az sem árt, ha nincsenek rajta lyukak, mint a cserepeken, valamint jó szolgálatot tesz némi súly a könnyebb takaróedények tetején, hogy ne fújja el őket a szél.



Megjegyzések

Aranyalma üzenete…
Én a dáliagumóimra tettem levágott aljú PET palackot, így azt nem kell minden este rápakolászni."Beletekertem" a földbe, hogy ne fújja el a szél. Persze egy paradicsompalánta már nem igen férne alá, mert én csak a 2 centis hajtásokat védem, de leírom, hátha másra jó Neked is. A kupakját viszont lecsavartam, hogy kapjon levegőt.
Juhmeli üzenete…
Alma, én a dáliáimról teljesen megfeledkeztem, ami a takarást illeti.:O

Pedig eddig lelkiismeretesen locsolgattam őket, reménykedve a legjobbakban, miszerint a csoffadt, barkácsáruházas, régi, szikkadt gumók csak kihajtanak még egyszer. Mert volt rajtuk hajtás, máskülönben nem pottyantak volna a kosárba, de a kiültetés után eltűntek.

PET palackkal én is csináltam, pár éve kis káposztapalántákat védtem vele, de nem tudom, hogy azért működött, mert nem is lett volna szükségük rá, vagy ... A paradicsomokat nem mertem kockáztatni.
BoGyo üzenete…
Sajnálom a kis palántáidat:( Egy pici fagy nálunk is volt, de eddig még nem láttam miben tett kárt. Én olyan gondatlan kertész vagyok, hogy a dáliákat még csak most vasárnap ültettem el, a virágmagok pedig a zacskóban várják, hogy sorra kerüljenek:(((
Andrea üzenete…
Szegény paradicsom-palánták.((
Ma du. kimentem a kertbe megnézni, hogy mit tett a fagyos idő, a kert aljában, kb. 1 m magasságban lévő fügelevelek megbarnultak, viszont amelyik fent a kertvégében lévő baloldalon lett elültetve, még csak 1 száras fügelevelek, teljes éppségben pompáznak.
Az aljzatban lévő veteményesben a hagymák - fokhagymás teljes éppségben vannak, viszont az almafán megbarnult kis gyümölcskezdemények nagyrésze megfagyott.((

Meli kb. 2 hete ment egy levél is fotókkal, azt gondolom nem vetted észre!
Juhmeli üzenete…
BoGyo, nem gondatlan, hanem türelmes kertész vagy.:) Egy csomó pluszmunkától kímélted meg magad. Jövőre nekem is így kellene csinálnom.
Juhmeli üzenete…
Andrea, megtaláltam. Köszönöm. Küldöm a választ.

Nálunk a fügelevelek, a termés nem tudom, az árnyliliomok, a hibiszkuszok, a japán gyöngyvessző virágok, a kínai selyemmirtusz és a szőlővirágok egy része fagyott meg. Remélem minden erőre kap majd. A paradicsomok is ki szoktak hajtani, majd kapnak kondicionálót.
Messzenéző Minyon üzenete…
Én lusta kertész vagyok, ami most hasznosnak bizonyult. Nálunk elég komoly fagy volt, a gyümölcsfákban, szőlőben tett kárt. De a kertbe még alig vetettem valamit és azt is nagyon későn. A borsó, hagyma kibújt, de azt nem bántotta a fagy. A krumplit viszont csak most vetettem el, azt meg azért nem bántotta, mert még nem is hajtott ki. A paradicsom-, paprika-, zellerpalánták az ablakban még mindig, igaz, nem vagyok lusta pikírozni és pátyolgatni őket. Még egy-két hétig nem ültetem ki őket.
Juhmeli üzenete…
MM, nálunk is fagytak meg almák, bogyósok, szőlő, füge, sőt még a répa helyett nőtt gazok és a borsóm is megsárgult. A paradicsomok kísérletképpen kerültek ki, és a 16 darabból 3 fagyott meg, de azok is élnek, remélem kihajtanak, mert már szépen begyökeresedtek. A többiek még tejfölös és joghurtos poharakban várják a szabadságot. A paprikák bent, a paradicsomok már visszaköltöztek a palántázó asztalomra edződni. Velük én is megvárom a jövő hét utáni hetet.