Itt nem látszik, de néha dolgozunk is a kertben

Igaz, most éppen ez a munka nem látszik a kerten, mert a sok virág, a hirtelen kizöldülő fák, az illatok, a békakuruttyolás mellett nehéz észrevenni.
Szóval a gyümölcsfasövényben végre megszilárdultnak nyilvánítottuk az oszlopokat tartó betont, így kihúzhattuk a drótokat, és le is kötöztem a hajtásokat. Nagyon szeretem a kertnek ezt a szegletét, a veteményes után ez áll a második szívem csücskén. Télen is hóval takarva, tavasszal virágba borulva, nyáron árnyékot nyújtva, ősszel termést kínálva. Egyszerű gondozni is. Feri mindig mondja lemosó permetezés után, hogy azt a legjobb csinálni. De már nem tudta megállni és belekóstolt a kötözésbe is. Mert azt is jó csinálni. A gyerekek pedig könnyen tudnak almát szüretelni róla. Csak fogják a kis vödrüket vagy beállnak talicskával és már sülhet is az almás pite.

Rózsakert és gyümölcsfasövény.

 Golden alma.
Golden alma.

Nyírtunk füvet és folytattam a veteményezést. Vetettem még borsót, sárgarépát, petrezselymet és dugtam néhány sor hagymát. A korábbi vetésű répát és petrezselymet, illetve a salátákat pedig locsolom, hátha mégis kikelnek, bár már elég kicsi rá az esély. Ültettem ki - kalandvágyból - néhány paradicsom palántát. A többieket pedig szorgalmasan locsolgatom. Már két hete edződnek kint. A paprikákat is elkezdtem szétültetni, és ebben a nagy melegben azokat is kiköltöztettem. Most még csak spárgát, rukolát, zöldhagymát és rebarbarát lehet szedni a kertben.

 Nagyerdő.

Veteményes.

Paradicsomok.

Paprikák.

Az első spárgareggeli. 
Azóta két-három naponta tudok szedni egy szép köteget.

Megnyírtam a fagyalsövényt és átültettem az utolsó pillanatban a mályvasövényt is. Most pattantak a rügyei. Jól belocsolgattam őket és megmetszettem, remélem mind megmaradnak. A hulladékból készítettem dugványokat is, mert szeretném velük bővíteni a "labirintust", ami végül nem lesz szabályos, mert ahhoz nincs elég helyem, de a cseresznyefa köré ültetett mályvakört folytatva lett egy folyosó, amiben lehet majd szaladgálni.

Cseresznyefa körül mályvasövény.

Tömörítettük a focipálya talaját is, minden nap lejártunk focizni a gyerekekkel. Ma felgereblyéztük, a nagyobb rögöket lehúztuk, majd a szél irányát és erősségét figyelembe véve elvetettem a magokat és most várom az esőt, de legfőképpen csak ámuldozom, hogy milyen gyorsan változik minden. 

 Kiserdő.

Rózsakert.



 Tulipánok a rózsakertben.

Árnyliliom és gyöngyike.

Elég sokszor látom, úgyhogy megmutatom a kedvenc kilátásomat a hajóablakon át.






Megjegyzések

Holdgyöngy üzenete…
Micsoda tulipánok! Szép nálatok! Labirintus, mi mindenre gondolsz.
BoGyo üzenete…
Örömkert! Gyönyörű! A spárga azóta is fájó pontom, hogy nem fogta meg nálunk, pedig de szeretem.
Szép hétvégét Nektek:)
florentine üzenete…
Ez már nagyüzem :-) Nagyon szép!
Andrea üzenete…
A spárga nálam is eltünt.(
Csodaszép a kertetek, na és ott fent azok a tornasorba álló csizmák, ill. csizmácskák..!))

Küldök fotókat!
Kistücsök üzenete…
Gyönyörűszép az egész kert, minden tetszik. A tulipánok pedig fantasztikusak!!
Juhmeli üzenete…
Holdgyöngy, szeretem a tulipánokat, és vannak köztük olyanok, akik viszont szeretnek.:)
A labirintus régi álmom volt, de olyan nem lesz, mint eredetileg szerettem volna, mert ahhoz legalább 15 méter átmérőjű kör kellene. Azért rittyentek egy kis kergetőzős csigabigát.
Juhmeli üzenete…
BoGyo, ne add fel a spárgát, ha igazán fáj rá a fogad. Az enyémeket én magról vetettem, semmi ördöngösség. Próbáld ki te is!
Juhmeli üzenete…
Florentine, hát van benne valami. Kár, hogy a fűnyírás felemészti azt a kevéske időt, amit a kertre szánhatnánk, most még tartjuk az iramot.
Juhmeli üzenete…
Andrea, köszi. Csak néztem őket, ahogy sorakoznak és egy képre kívánkoznak. Hát kedvükre tettem.

Azt hiszem a mi kertünk, ilyenkor a legszebb.
Juhmeli üzenete…
Kistücsök, örülök a dicséretnek, és igaz, ami igaz, a tulipánok tényleg fantasztikusak. Minden nap szaladok megnézni, nyílt-e újabb.:)
Nyözö üzenete…
Igazi csoda a kertetek Meli! Nagyon tanulságos, mennyire előrébb vagytok tavaszodásilag, kertrendezésileg! :)
A (lehet csak nekem) úőj fejléckép a csizmákkal meg telitalálat!
Fruzsi üzenete…
Szia!
Érdekelne,hogy mi történt a kiültetett paradicsom palántàiddal a lehűlés alatt,átvészelték?Vagy takartad őket?
És hogyan lettek ekkorák?Én február elején ültettem virágföldbe,kettesével egy pohárba.Kicsik és lilák-sötétzöldek,2 rendes levelük van,mintha leálltak volna.A márciusban ültetett ugyanakkora.Mi lehet a gond..Te tápoldatozod?
Köszönöm válaszod!
Üdv:Fruzsi
Juhmeli üzenete…
Nyözö, olyan gyorsak a változások, egyszerűen képtelen vagyok követni. Nem munkával - az mission impossible - , hanem a nézelődéssel! Hihetetlen. A juhar kilombosodott, így eltakarja a rózsakertet és az tyúkok udvarát, így titokban történnek a dolgok.;)
A csizmákon pont tegnap vihogtam, ahogy sorakoztak az előszobában és rájöttem, hogy még nem teljes a létszám...
Juhmeli üzenete…
Fruzsi, a kiültetett paradicsomok jól vannak, nem takargattam őket, sőt azóta tettem ki még nyolcat. Mióta kikerültek meg sem locsoltam őket, pedig nálunk nem esett. Ha fagyokat mondanak, akkor kapnak majd szalmatakarót és/vagy fátyolfóliát, addig meg remélem erősödnek és szépen begyökereznek.

Nálunk idén a palántaföld a következőkből állt össze: vakondtúrás földje, komposzt és egy kis homok. Tápot nem kapnak, ilyenkor még nem igényelnek annyi tápanyagot, vizet is csak akkor, ha már muszáj. Ha van elég fény és meleg is, akkor csak a föld lehet a gubanc nálatok. Én azt figyeltem meg, hogy ugyanolyan körülmények között tartva nagyon számít a pohár mérete. A lefejezett pillepalackban fejlődtek a legszebben - nem teletöltve földdel, hanem az aljába ültetve a kis palántákat és ahogy nő, úgy töltögetni fel
http://egycseppkert.blogspot.hu/2013/03/vegre-szep-ido-van.html
- , aztán a fél literes tejfölös pohár volt a menő. A kétdecis joghurtosban lakók alig ügyesebbek azoknál, akik a margarinos dobozkában maradtak. Nem tudom, hogy nálatok milyen lehetőségek vannak földszerzésre, de még nem késő esetleg átültetni őket igazi földet is tartalmazó közegbe, minél mélyebbre - a lomblevelekig - süllyesztve őket. Remélem tudtam segíteni.
Névtelen üzenete…
Nagyon köszi a választ! Mostanra kb. mindent megtettem,hogy kinyírjam kis palántáimat :D.Kiraktam félig árnyékba,hidegbe,éjszakára is,meglátom marad-e belőlük valami.
Igen,egyébként viszonylag kis pohárba vannak,de valószínűleg túl is öntöztem őket.Átdobáltam nagyobbakba egyesével kinti földdel keverve,egyébként szabadföldben lesznek.Ez a második évi kertezésünk,tavaly sem voltak nagyok a kiültetett palcsik,szoval változtatunk a módszereken.Igen,kerestem a blogodon a feltöltögetéses módszert,nekem is tetszett,ugyhogy próbálkozok.
Köszi még egyszer :)! Jó fej kis család vagytok! :)
Fruzsi
Lakótelepi kertész üzenete…
Szia!

Tetszik a honlapod, sokszor benéztem már, de csak most szántam rá magamat, hogy írjak is, tetszenek az állatok is :) Én is szeretnék egy kertet, de amíg gyűjtöm rá a pénzt és a lakásomra, addig a lakótelepen kertészkedem.
Én is megpróbálom mindezt a szépet megosztani másokkal is, íme a saját honlapom, melyet akár megoszthatsz másokkal is. Megpróbálom népszerűsíteni ezen fajta kertészkedést is. Csak elhatározás kérdése az egész és a fél lakótelep gyönyörködik a munkámban :) Minden jót kívánok neked és jó kertészkedést!

http://lakotelepikert.blogspot.hu

Üdv.: lakótelepi kertész (Ákos)
Juhmeli üzenete…
Fruzsi, én is így csináltam volna, remélem bevált és azóta megtáltosodtak a palántáid.
Juhmeli üzenete…
Lakótelepi Kertész, örülök, hogy találsz itt is szépet, hasznosat és elismerésem, hogy városi körülmények között is megtalálod magadnak a kapirgáló helyet, amivel nem csak a saját napjaidba, hanem másokéba is örömet csempészel. Sok sikert az idei szezonra és jó gyűjtögetést, álmodozást!
Névtelen üzenete…
Szia!Tényleg a virágföld nem tetszett a paradicsomoknak.Amiket márciusban vetettem,gyorsan átültettem az emlitett földkeverékbe és nagyon megtáltosodtak!!Két hét alatt duplájára nőttek!Sajna az első osztag nagyrészt kipusztult,ami maradt megpróbálom menteni :).Szeretem én a lila színt,de inkább zöldben látnám már őket :D.
Köszi a tanácsokat!Nagyon szuper a kertetek,mi csak most alakítgatjuk,nem is olyan messze tőletek,Baja mellett :).
További sok sikert!
Üdv:Fruzsi
Juhmeli üzenete…
Fruzsi, tényleg nem vagytok messze. Mi is csak az ötödik éve vagyunk itt, de már azóta is mennyi minden történt! Örülök, hogy anno a kerttel együtt kezdtük ezt a naplót is.
Egyébként nem tudom, mi van a virágföldben, de úgy tűnik az nincs, ami a növényeknek kellene. Én a káposztapalántáimra vetettem majdnem keresztet, de használt nekik a szétültetés, mert megemberesedtek két hét alatt.