Paradicsomágyás

Mostanra már a paradicsomágyás is ad rendszeres munkát a kapáláson kívül. Az április elején kiültetett palánták virágoznak -kivéve a fagyottakat, de már azok is szépen kihajtottak-, mostanra elérték a féllábszár, egyesek a térdmagasságot, ami elindította bennem a kalapácskeresési reflexet, így megkezdődött az ágyás fásítása. A kötözéssel együtt rögtön megtörtént a kacsolás és legtöbbeknél az alsó, földre lógó levelek eltávolítása is. 


 Mivel az ágyásban a paradicsomok viszonylag messze kerültek egymástól (1-1 m), így a jobb helykihasználás miatt közéjük karalábét és zellert palántáztam, de tervben van még a bazsalikom, a bokorbab, a kapor és más rovarcsalogató virág is. Minden második sort felhasználom egy-egy alacsonyabb növény termesztésére, így is hozzáférhető minden tő a későbbiekben. Idén nem mulcsozok, bár nagyon szeretnék, de előtte ki kell irtanom a lótücsköket és a szulákot a veteményesből. Erre pedig a legjobb módszer, a rendszeres kapálás. Ha sikerül jó csinálnom, akkor talán  a locsolás sem lesz gond, amire a mi talajunkon -a mulcsolás mellett- a paradicsomoknak eddig nem volt szüksége. Tápanyagot pedig kapott ősszel a föld a pipiktől. 

Mivel ezek a paradicsompalánták (fagy)kísérleti példányok voltak, minden fajtából egy pár, így otthont kerestem a kitartó maradékoknak. Néhányan a paradicsomágyásba, mások az elnéptelenedett spárgaágyásba kerültek. Mindannyian kaptak gallért, de a biztonság kedvéért ástam le néhány tejfölöspoharat félig vízzel töltve a lótücsköknek. 

Idén is sokfélét ültettem, saját szedésű 2013-as, 2014-es magokból. Lett Lizi csíkos paradicsomjaiból kétféle, Fernel erdélyi és szívparadicsomjaiból 4 féle, Ági 'Yellow Goldfish'-e, lett 'Black Prince' és 'Golden Königin', és vásároltam öt szál 'San Marzano'-t, mert a 'Roma VF' magokból kifogytam és nálunk nem lehetett ezeket a szósztípusú paradicsommagokat kapni. Tavaly nem termett paradicsom sem, sok más egyéb mellett a kertben. Remélem idén másképp lesz. Eddig 46 tő foglalta el a helyét, de már készül az ágyás a többieknek is.

Növényvédelem ügyében tervezem a csalánleves kondicionáló öntözést, gombák ellen a tejes és rezes permetezést, ha pedig tömegesen támadnának a vándorpoloskák, kapnak Karatét. Idén még keveset láttam belőlük, bízom benne, hogy így is marad. 

A paradicsommal való munkák a legkedvesebbek a szívemnek, legyen az a magvetés, a pikírozás, a kacsolás, a szüret és feldolgozása télire (aszalása, a levek-, szószok készítése, egészben eltevése) az egyik leghálásabb konyhai feladat. 


Megjegyzések

Bodzás Vendégház üzenete…
Én is a paradicsomot bíbelgetem a legtöbbet, imádom! A tavalyi Bittva-partiak mézédesek voltak, mostanság fogytam ki a legutolsó szószból.
Juhmeli üzenete…
Zsuzsa, akkor nem csak finomak voltak, de bőségesen termettek is, ha eddig sikerült kihúzni velük. Nagy reményekkel nézek az idei kertszezonra, se nagy pocak, se totyogós baba, se mindenlében kanál kismóki...:)
BoGyo üzenete…
De szép erősek! Remélem végre nekünk is lesz értékelhető termés. Eddig minden évben volt vmi gáz a tövekkel:(
Névtelen üzenete…
Szia!Érdekes olvasni,mekkora különbség van a földek között -így nem is olyan messze távolságban.Nálunk homok van,a locsolás az egyik fő tevékenységünk :D.Sőt,ahol mélyrétegben kiszárad,csákánnyal kell nekiesni,vagy tocsogósra áztatni-na akkor nagyon jó porhanyós,jó turkálni-gazolni benne :D.
És annyira értem,amit irsz-végre se nagy pocak,se babázás nálam is,de a gázolós kismókus még aktuális-mi is igy hivjuk a legkisebbet (vörös hajú :D).
Sok sikert az idei évhez!...nekünk is,mert én végigizgulom a paradicsomtermesztés minden fázisát :DD.
Fruzsi
Juhmeli üzenete…
BoGyo, drukkolok neked, és a veteményesednek.
Juhmeli üzenete…
Fruzsi, nálunk agyagos a föld, mikor mulcsolva volt a paradicsom, tényleg nem is locsoltam, talán kétszer. Most kíváncsi vagyok, kapálással mire megyek.

Nektek is sok sikert kívánok, és jó kertészkedést törperombolóval. Én majd jövőre vetem be.:)
fenci üzenete…
Én persze csak a lótücsökről irtakat fogtam fel :-) ástam már le nagy tejfölöspoharakat befogni őket - még csak egy-kettő szaladt bele... a gyakori kapálást sem szeretik? amúgy a mi kertünk is agyagos - és rengeteg paradicsom lett - a tavaly legalább 30-35 kilót főztem be lének, plusz ketchup és ettük is rendesen...
Juhmeli üzenete…
Fenci, nálam még egy sem mászott bele a pohárba, de Feri más fogott párat rotálás közben. Nem szeretik a kapálást. Én eddig mindig nagyobb fűcsomó, vagy beton alatt találtam őket, ahol nem bolygatjuk a talajt, de a komposztba is beköltöznek. Remélem idén nálunk is és nálatok is sok-sok paradicsom lesz.
Ági üzenete…
Komolyan kacagtam :-), nekem a Yellow Goldfish teljesen kiveszett a kertből, tavaly nemigen kertészkedtem tavasszal a baba miatt, idén tavaszra meg elkallódott a költözés miatt az eltett mag. Jó érzés, hogy a szaporulat megvan még valahol... :-)
Juhmeli üzenete…
Ági, szívesen postázok magokat. Ez most egy igen optimista kijelentés volt a paradicsomtermést illetően.:)