Aktuális munkák a kertben

Vetés-ültetés:
Úgy tűnik jól időzítettem a nyári vetést, pont a lehűlés előtt, így nem kell locsolgatnom. A veteményesben az üres helyekre vetettem zöldbabot, csemegekukoricát, karalábét, karfiolt, leveleskelt, díszkáposztát, póréhagymát, salátákat. Lehet még megpróbálkozom sárgarépával és petrezselyemmel is. Utóbbiból alig pár szál lett többszöri vetés után is. Már egy sornak is örülnék, a zöldje miatt. A rövid tenyészidejűek még szépen meg is nőhetnek, a komolyabb fagyokig még legalább négy hónap van. Ha őszre zsenge borsót szeretne valaki, azt is most vethetünk. Földiepret is fogok pótolni az új ágyásban, mert ritkásak a sorok. A folytontermőből pedig ültetünk a mókikert ágyásaiba is.






Metszés-növényvédelem:
Visszavágtuk a sövényeket is. Olyan jó leírni! Néhány év leforgása alatt látható, nyírható sövényünk lett a veteményes körül. Egy pár méter galagonyából, és teljes telekszélességben fagyalból. Még a puszpáng gömbök vannak vissza, ezeket meg is permetezem Dipel-lel a molyok ellen.


Sajnos a poloskák ellen is kell permeteznem, különben tönkreszívogatják a paprikát, paradicsomot. Nem kérdés, hogy paradicsomvész ellen is védekezni fogok, főleg most, hogy úgy tűnik, sikerült megállítani a betegséget. Kombinált szert használtam hozzá, és nincsenek újabb fertőzött levelek, bogyók. Rossz érzés, hogy nem lehet mentes, de még talán mindig kevesebb szert kap, az viszont biztos, hogy finomabb, mint a bolti. 

Következő nagyobb feladatunk a letermett málnatövek kivágása, az új hajtások ritkítása, felkötözése és a gyümölcssövény nyári metszése, hajtásigazítása lesz.

Szüret-befőzés:
Közben felszedtük a tavaszi fokhagymát is, szép nagyfejűek lettek. Kibontottuk a mákot, ez majd háromnegyed kiló lett. A málna kevés volt és nem volt jóízű. Remélem jövőre megtáltosodik, mert a sok kaszálékmulcsnak köszönhetően feljavult a talaja és több nedvességhez jutva rengeteg erős hajtást hozott. Most kezd érni az őszi fajta. A szeder is rákezdte. Elsőre három és fél kilót szedtem le róla egy álltó helyemben. Gurulósnak fagyasztottam le belőle és szörp készült. 
Ha eláll az eső a vöröshagymát fogjuk felszedni, és lassan megkóstolhatjuk az első szem paradicsomokat is.

Megjegyzések

mancoka kertje üzenete…
Mennyi-mennyi munka, még olvasni is sok! Az eredménye viszont megvan, mert szépen szüreteltetek is.
Végiggondoltam veled én is a következő napok munkáit, ha eláll az eső, mert napok óta csak esik, és esik. Nem gondoltam, hogy lesz olyan időszak, amikor már az eső nélküli napokért fogok imádkozni ezen a mi csapadékszegény vidékünkön.
Jó hír, hogy a paradicsomvészt sikerült megállítanod. Mivel permeteztél?
Jó munkát a következő feladatokhoz!
Juhmeli üzenete…
Mancoka, neked nem kell magyarázni, hogy egy kertben mindig van mit csinálni, nálatok is mindig sok a tennivaló. Ugye a fűnyírás, gyomlálás alap, azt már nem is tartom számon.:)
A paradicsomhoz egy kombinált permetszert Ridomil Gold MZ-t használtam, van belőle sokfajta, de nálunk ezt lehetett kapni. Mivel a fertőzés a kacsoláskor keletkezett sebfelületeken terjed, érdemes akkorra időzíteni a kijuttatását. Remélem jövőre a réz is elég lesz egészségben tartani a növényeket, ha időben kiszórom és lezárom vele a sebeket.
Neked is jó munkát!
Fernel üzenete…
Jó választás! És külön öröm, hogy hatásos volt, plusz felszívódó tartalma miatt a hétvégi hűvös-nedves időben terjedő egyéb nyavalyákat is megelőzted vele. A hétnapos ÉVI-je mindjárt le is telik :D
Juhmeli üzenete…
Fernel, még pont időben lőttem ki. Azóta kaptak még egy adagot, remélem többre nem lesz szükség, de kétségbeejtően lassan pirosodnak. Főleg a "tökök".:)
Andrea üzenete…
Meli nekem se akar kikellni egy szál petrezselyem se, a sok-sok magocska elvetése után sem, ezért kénytelen voltam/vagyok a piacon venni.
Sok újhagymát sikerült ennünk az idén, viszont amit meghagytam kifejlődni - nem tudom miért, kérlek áruld el a titkát - mind bikás lett, és csak kis részük használható ezért, viszont hagymamagom az lessz rendesen.))
Kaprom az annyi lett, mintha csak gaz lenne...)))
Juhmeli üzenete…
Andrea, a hagyma nagy része nálunk is így járt. Egyetlen ágyás, egy későbbi vetésű nem magzott fel. Lehet az áprilisi fagy bánt el velük.
Andrea üzenete…
Időben mit jelent nálad az, hogy későbbi vetésű nem magzott fel, szóval melyik hónapban vetetted?
Nem hiszem, hogy az áprilisi fagy lehet az oka, mivel eddig minden évben eképpen jártam.
Mondták, hogy törjem ki a kezdődő bikásodást, kitörtem sok-sok hagymánál, a bikája nőtt tovább, csak annyi, hogy hagymamagom nem lett ezeken a kitört hagymákon.
A nagyban termelők mit csinálnak, hogy ne legyen bikás a hagyma, hanem szép kerek hagymájuk legyen?
Juhmeli üzenete…
Andrea, amiket február-márciusban duggattam, azok közül szinte mind felmagzott. Ott volt egy kicsit jobb a helyzet, ahol még nagyon korán elcsíptem a virágszárakat. Ami nem nevelt virágszárat, azt áprilisban ültettem, itt nem magzottak fel a hagymák. A hidegen kívül ok lehet még az, hogy nagyobb méretűek voltak a dughagymák. Állítólag a mogyoró nagyságúak a legjobbak. A korán elduggatott, nagyobb dughagymákat szokták zöldhagymának megenni, pont azért, mert hajlamosak virágot hozni. A fajta is számíthat. Vannak olyanok, amelyek jól bírják akár a téli fagyokat is, már ősszel el lehet őket ültetni. Egyik ősszel én is tettem ilyet az egyik ágyásba és szép termés lett belőle, virág nélkül.
Andrea üzenete…
Köszönöm a válaszodat!
Fernel üzenete…
Remélem, csak nyaraltok...
A tökök hogy állnak? Megértek már?
tubaroza üzenete…
Kedves Juhmeli,

Én nem szoktam kommentelni, de nagyon szeretek hozzád járni nézelődni. Az idén kezdtünk el kertészkedni és itt mindig annyi jó tanácsot találok. Szuper a kis kertetek :).
Juhmeli üzenete…
Virág, örülök, hogy szeretsz hozzánk járni és annak még inkább, ha találsz hasznosat is. Bevallom én rendszeres kukucskáló vagyok nálatok és nagyon szeretek veled meg a fiúkkal sétálni. Nagyon tetszett a kertetek is, a veteményesek mindig megdobogtatják a szívemet, a tiétek különösen.;)