Ismét zűr van a paradicsomban

Egyik nap még semmi, másnap már egy zsáknyi fertőződött levél. Következő nap újabb zsák. Hát így működik ez. Pedig idén sem locsoltam. Nem álltak kétméteres gazban. Sőt nem is feküdtek. Csinosan sorakoztak oszlopaik mentén, lekacsolva,  szégyentelenül, egy szál alsó levél nélkül. A permet viszont elmaradt. Tervben volt, de elmaradt. Így most megint utólag, kapkodva, dühösen magamra, reménykedve a gondviselésben és némi termésben megkapták, amit már korábban kellett volna. Rezes permetezést. Megelőzésre kellett volna, és akkor most nem főnék a saját levemben. Elvonta a figyelmem a számtalan, vagy inkább számos vándorpoloska, ami vígan szívogatta a bogyókat. Így azokat vettem kezelésbe. Kaptak, ahogy azt már minden évben megkapják, Karate-t. A napok, hetek viszont észrevétlenül telnek, kifolynak az ujjaim között, nem érek oda mindenhova időben. Nehéz felmérni a sok teendő között a fontossági sorrendet, azontúl, hogy móki-állat-főzés. Így nem értem idén sem a borsóhoz. Így még csak most kelt ki az uborka. Így áll a hagyma és sárgarépa derékig a gazban. Ami már félsiker, mert nem kétméteresben és virágzóban. A paprikaágyás pedig elég pofás és gaznélküli egyelőre. 
 Olyan gyönyörűek!
 Hatalmasok.
 Rengeteg van.
 Rohadó levelek.
Lehet, hogy szürkepenész?
És az vajon jó hír?
 Gyorsan terjed.
 Csak a megelőzés használ.
Van hely és levegő bőven.
Paprika ágyás minden második sor egy kis köztessel: brokkolival, édesköménnyel, bok choi-jal, salátával.





Huh, most aggódom. 



És megérdemlem.



Minden nap szedegetem a leveleket és bogyókat. 



A hétvégén pedig újra permetezek.



Közben fürdünk, tollasozunk, beszélgetünk, biciklizünk, visítva fetrengünk, kártyázunk, szénát gyűjtünk, magot szedünk, kiskacsákban gyönyörködünk, tojást eszünk tojással, hisztizünk, füvet nyírunk, darázscsípést borogatunk, rajzolunk, gombfocizunk, várjuk, hogy kinőjön az első fog, olvasunk, álmodozunk.





Megjegyzések

Holdgyöngy üzenete…
Gratulálok a Matyi mókihoz! Jól lemaradtam, nem is értem hogyan? Azt hiszem akkoriban volt a festés kint-bent, se láttam, se hallottam. A Bálint tiszta bátyja, mintha csak őt látnám korábbi fotóiról.S micsoda férfiuralom! Elnézem az őszi színes fotóidat, csodaszép a kert. Én a néhány bokromtól ájulgatok, de nekem már az is nagy eredmény. Paradicsom az kettő tő, kókadozik. Trágyáznunk kell, mert semmi nem megy semmire. Öntözés nélkül bírtátok, gondolom mulcsoztok most is. Itt nem lehetne, csontszáraz egyből az egész kert. A múltkori esőszünetkor tiszta repedés volt minden.
Anikó üzenete…
Mennyi gyönyörű paradicsom...csak nem lesz semmi velük! (drukk), további szép nyarat!
Orsi üzenete…
Tudom nem vigasz, de nekem két nap alatt ment tönkre az összes paradicsomom és ugyanúgy a szomszédban is. Pedig permetezve is volt. Egyik nap még zöld, semmi nem látszott rajta, másnap már talpig barna minden levele, szára, bogyója. Újra kellett palántáznom az egészet.

Talán a tiéd megmenekül, ha így vigyázol rá, nagyon nagy kár lenne érte, rengeteg van rajta és nagyon szép.
Drukkolok Neked! :)
Beszter üzenete…
Őszintén? Nekem még blogot írni sincs időm-erőm a hármak mellett, nemhogy permetezni. Szerencsére (sajnos) nálunk hetek óta nem esett, a gaz sem nagyon nő. Elképesztő, amit csinálsz, Meli, a babakocsiban türelmesen mosolygó mókidért pedig külön irigyellek. Nálunk kocsin belül ordítás van, kocsin kívül kavicsevés és növényhalál...
Fernel üzenete…
Kedvesem, igazán szépek a paradicsomjaid, kár lenne értük, ha kinyírná őket.
Vigasztaljon, hogy a szárakon nem látok fekete foltokat, így a paradicsomvészt kizárnám, első körben. Gombának vélem, lehet kéne neki valami felszívódó is a réz mellé. De az is lehet, hogy a réz megfogja, a következő két hétben inkább száraz meleget mondanak, az meg pont nem kedvez a gombának.

Kicsit utánanéztem és vagy a szürkepenész, vagy a peronoszpóra az esélyes.
Cuppantás!
Juhmeli üzenete…
Holdgyöngy, köszönjük a gratulációt, Katival jól bírjuk a fiúkat. Idén nem mulcsozunk, kapálni, gazolni próbálunk, mert a mulcs elszaporította nálunk a szulákot és a tarackot. Idén ezeket próbáljuk irtani a kertből. Nálunk szerencsére eddig mindig jött egy kis zápor, így megúsztuk az öntözést.
A trágya tényleg fontos. Ezért is örülök a tyúkjaimnak. Nemcsak tojás-hús-szórakozás kombinációban, de segédkertészeknek is jól működnek.
Felnőnek a bokraid, ha egyszer már megvetették a lábukat és akkor lesz aztán sóhajtozás, öröm, hű meg há. Nálunk is így megy.:)
Juhmeli üzenete…
Anikó, köszi, próbálok vigyázni rájuk, még nem adtam fel. Nektek is szép nyarat.
Juhmeli üzenete…
KyOrsi, sajnálom a paradicsomodat. Nálunk két éve is ez volt. Azért szedtem róla valamennyit, de nem úgy, hogy kitartott volna a friss paradicsom a fagyokig. Az előző jó évek elkényeztettek. Remélem még sikerül idejében elkapnom.
Unknown üzenete…
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Unknown üzenete…
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Juhmeli üzenete…
Eszter, Matyiban kertészkedés érzékelő van, mihelyst lehajolok, elkezd "énekelni". Ha lát, és nem a fenekemet, akkor minden oké. Alig haladok ám, de most Feri kisegít még a veteményesben is, így egyre pofásabb a kert. A háztartásomról inkább nem szónokolok.;)
Juhmeli üzenete…
Fernel, jó hogy megvagy és remélem fitoftóra nélkül. Ma újabb két zsák levelet szedtem le és toltam rájuk kombinált szert, majd beszámolok a hatásról. Egy kicsit rosszul érint, hogy ilyesmire vetemedtem, de az még rosszabb lenne, majd fél év munkát hagynék veszni, hogy utána a még vegyszeresebb boltit vegyem, mint ahogy most is.
Fernel üzenete…
Tudom, hogy megpróbálod mindenmentesen, hiszen ezért kínlódunk a sajáttal, hogy ne a boltit kelljen, ami ki tudja mikor, mivel.
De ha muszáj, mert beüt a ménkő, akkor legalább tudod,hogy mikor, mivel és hogy ÉVI mennyi.
Szurok :D
Fernel üzenete…
Ja, teszem hozzá, fitoftóra nélkül :D
Az elmúlt hat hétben leesett kb 40 mm eső, sok részletben, mitől is lenne fitoftóra?
Az atkáim ugyan csípik ezt a szaharai klímát, de azért igyekeztem őket kinyuvasztani.
Csak iszonyúan el van minden maradva, hiába, víz hiányában semmi nem nő. De nem baj, jön a klímaváltozás, és majd decemberben szüretelek paradicsomot...
Juhmeli üzenete…
Fernel, úgy nézem, még idejében sikerült elcsípni. A kombinált szer megállította a fertőzést. Ha eláll az eső kap még egy löketet fitoftórára és poloskára egy másikat.Idén is a te erdélyi fajtáid a legdurvábbak. Már most hatalmas bogyókat tartanak.
Fernel üzenete…
Jupiii!

Most nálam is nagy hajrá kezdődik,szerda óta valami száz milli csapadék volt :D Ahogy fel bírok menni a kertbe,nálam is muszáj lesz permetezni.

Ezek szerint szereti a klímátokat,hogy ha ők nőttek töknyi méretűre. Remélem, az íze is olyan csodás lesz, mint a kinézete.
Juhmeli üzenete…
Fernel, egyet már ettünk és egyszerűen összehasonlíthatatlanul finomabb, mint idén bármelyik, amit ettünk. Nem is nagyon szoktunk venni, csak egy-egy szemet.
Én ma tolom meg őket megint kacsolás után. Az esők alatt folyamatosan jártunk visszaverni a karókat, kitámasztani a megdőlt paprikatöveket, sőt majdnem kidőlt az egyik mandulafánk is.
Drukkolok nálatok is a szép termésnek!
Fernel üzenete…
:D
Ahogy most áll a kert, maximum karácsonykor lesz szép termésem, máskor május végén áll így, ahogy most. De ugye, a reményhal meg a szarokrája a kedvenc háziállatkáim :D
Azért bízom benne, hogy legalább az első kötéseket megérleli. Amúgy nem bánom, tavalyról még tele a kamra paradicsommártással, lével. Csak annyi lenne bár, hogy ne kelljen venni amit megeszünk frissiben...Egyelőre pár szem uborkám már van, néha-néha egy pár cukkini is beugrik, másodvetés zöldbab jól néz ki. Aztán, a többit egyelőre megveszem.
Juhmeli üzenete…
Fernel, nálunk sem terem még semmi. A paradicsomon kívül mindent későn tettem ki. Az uborka most kezd futni, a babon megjelentek az első virágok, cukkinire idén még nem vadásztam. Tavaly nem volt nyári terményem, így paradicsom sem, azért várom nagyon ezeket.