Készülök az őszre

Magokat gyűjtöttem a fejessalátáról, az endíviáról, a spenótról, a rukoláról, ezeket a hűvösebb augusztusban tervezem elvetni. Bentre viszont vetettem, ami volt, kelkáposztát, kelbimbót és díszkáposztát. Szeretnék még leveles kelt és más salátákat is, de addig is örülök minden apróságnak, ami a veteményesben történik. A pár szem paradicsomnak, paprikának, a zöldfűszereknek, a verbénáknak, padlizsánnak, krumplinak, vöröshagymának, sárgarépának és petrezselyemnek. Meg annak, hogy végre kikelt az uborka és a zöldbab, és termést köt a cukkini. 
Az üres ágyásokat gazzal takargattam be, a palántásokat ázott szalmával. Nem bírtam tovább nézni a cserepesre száradt, betonkemény földet, így most, hogy kaptunk két nap rendes esőt, szalmát hordtam rájuk, megőrizendő a nedvességet és porhanyósságot.
Közben felfaltuk a lapos őszibarack első termését, az 'Early Redheaven'-nek az utolsóit. Most a szilvát tapogatjuk lelkesen és a szedret szedegetjük. A nyári almák is leteremtek, a körték következnek, a 'Vilmos' kezdi a sort. Az egynyári cserepesek pedig most találtak magukra, újra teljes pompában virítanak Feri gondoskodása alatt.

8-10 rekesszel lett, és nem untam, kár, hogy a mókik közül csak Matyit érdekelte.

Visszavágás után két héttel újra a virágban a ternyék.

A szőlővirág áttelelt és csodaszép.

Tavaly semmi gyümölcs nem volt, idén a körték is kitettek magukért.

Már innen is látszik a ház.

Goldi nehezen állja meg, ha virágfejek lengedeznek a szélben, rögtön le kell harapnia őket.

Erre jó felébredni, már kilencen pogóztak a keltetőben.

Lótücsök ide, szulák meg amoda, nem bírtam tovább, betakartam az ágyásokat..

Naplemente a góré mögött, hét év után ideje volt felfedeznem.


A róka és az aranysakál után héja borzolja a kedélyeket Tyúkországban, ami újabb fejtörő csemegét szolgáltat a szomszédságnak, mikor azt látják a délutáni járdapartin, hogy mezítláb repülök le a lépcsőn, olyan sebességgel, hogy a lábam nem éri a földet, és rohanok hátra a tyúkok ordítozását követve. Szerencsére eddig a létszám változatlan, ami a tyúkokat illeti, az ősz hajszálakkal meg egyelőre nem foglalkozom, amíg ilyen mozgékony vagyok.










Megjegyzések

Holdgyöngy üzenete…
Járdaparti? Rágcsálnak? Szörnyű. Az a barack igencsak kívánatos, így nézegetve is.
Névtelen üzenete…
Jó volt sétálni és gyönyörködni. Lótetű ellen a palántákat vedd körbe 3-4 cm mélyen egy flakonból levágott gyűrűvel.Így meg tudod védeni a gyökerét, szárát.
Nagyon jó szó ez a "járdaparti"! Gondolom a szomszédok pletyizéséről van szó.
Marika
Juhmeli üzenete…
Holdgyöngy,nálunk sokszor összegyűlnek a szembeszomszédok beszélgetni,néha én is átugrok.:)

Jófajta barack, sokat terem,finom és nem is beteges.
Juhmeli üzenete…
Marika, örülök,hogy velünk tartottál. Évek óta használom a gallért a palánták köré,tejfölöspohárból készítem,de idén mit sem ért, felette/alatta nyírta a palántákat.:(

Jól gondolkodsz, nagyon jó szomszédaink vannak, szerencsések vagyunk. Sőt mind három szembénél van 4 év alatti kis gyerek is,így nagy az átjárkálás.;)
Névtelen üzenete…
Minden héten várom az újabb bejegyzést. Nagyon szépen belaktátok a kertet, a Tyúkország, a Futókacsák. No meg a gyönyörű virágok, vetemények, illatos gyümölcsök. A kis Mókiknak ez maga a Paradicsom. "Játszva" tanulják meg azokat az ismereteket, amelyekkel gazdagabbak, tapasztaltabbak lesznek, és minden bizonnyal jól hasznosítanak majd a felnőtt életükben. Igen, így érdemes kertes házban élni. A sok munka mellett, kiapadatlan öröm forrása is. További szép nyarat
Juhmeli üzenete…
Köszönjük a biztatást, megtesszük a magunkét sokszor több, néha kevesebb sikerrel.Azt már csak titkon remélem, hogy a mókik is kiélvezik a lehetőségeket, ami a mozgást, fantáziát, a teremtés és a felfedezés örömét illeti. Nektek is szép nyarat!
Beszter üzenete…
Szeretek hozzád jönni, és megnézni, hogy élünk mi. Kutya helyett macskával, baromfiak nélkül :)
BoGyo üzenete…
Ó azok a barackok de szépek! Sok mindent tudtok csemegézni, de jó lehet!!
Nagyon jól haladtok az építkezéssel, és a kerten meg sem látszik. Mi azzal a pár felújítással úgy néztünk ki, mint ahova bomba csapott:))))
További sok szép, boldog nyári napot!
Juhmeli üzenete…
Beszter, izgalmas és megnyugtató is, amikor mások életében kicsit meglátjuk a magunkét is. És hát egyezés mindig van, mert a kert kert, a gyerek az gyerek, a kertész meg.:)
Juhmeli üzenete…
BoGyo, a kertre tényleg nincs hatással az építkezés. Sajnos most én sem vagyok rá hatással, de eldöcög kertészmotor nélkül is. Remélem be tudom pótolni a mulasztásokat, addig pedig mókikat, kutyát kergetek/nevelek/etetek/fürdetek.;)