Őszi kert

 Mostanság keveset kerteztem, de azért őszözni nem felejtettem el. Régóta halogatott apróbb feladatoknak jártam a végére. 
A medence elcsomagolásával mázsás súly gördült le a szívemről. Ez minden őszi szezonom mumusa, és jó túl lenni rajta. Nem volt egyszerű ügy, tekintve, hogy nem sikerült a kifolyónyílását a legalacsonyabb pontra elhelyezni, de ha simán ment volna, még szomorú is lettem volna, hogy kinőttük a lúzerbűrkénket és felnőttünk az éveink számához. No, de minden jó, ha a vége jó, egy hetes vízsepregetés, és egyéb tornagyakorlatok után, amiket szigorúan akkor szabadott elvégezni, mikor a villanyszerelő már távozott a munkaterületről, mert az ő partvisának puhább volt a szőre, sikerült víz és kosz nélkül eltenni a jövő évi mókákhoz a monstrumot és most újra egy csomó helyhez jutottunk.  Kő nélkül repkedő lelkem és testem rögtön munkára is fogtam. Tulipánokat ültettem. Nem vásároltam, hanem a nagy évelőágyból ástam ki egy századot és ültettem át a rózsakertbe. Ha már ott voltam, akkor gazolgattam, szimatoltam, örültem az újabb kinyílt fejecskéknek és persze nem én lennék, ha nem némi átalakításon törtem volna közben a fejemet. 
Még mindig rendszeresen portyázok a gyümölcsösben és a veteményesben. Terem még a paprika, a paradicsom, a padlizsán és az utolsó körtefa termései is beértek. Tettem a fagyasztóba paprikába tömködött petrezselyemzöldet, ahogy azt ellestem Lidikétől a Kurta Portán, gondolva a téli, tavaszi levesekre. Fenem a fogam a kékszőlőre, idén is lesz lekvár belőle. Nyírtunk füvet is, metszettem puszpángokat, készítettem cserepekbe növény-összeállításokat, árvácskákat, krizantémokat, csarabot ültettem. Feldíszítettem a lámpásokat is, gyertya helyett most almák és tobozok ülnek benne. Idén beruháztunk a régóta vágyott csobogóra is, amit most a rózsakertbe állítottam fel, de  a házhoz közelebb, a kiserdőbe szánjuk, besüllyesztve, szépen körbeültetgetve, ha befejeződött az építkezés. 
Közben pedig, ha süt a nap, örülök neki és már megyek is ki a kertbe, vagy nekiállok ablakot pucolni, előszobát festeni. Ha esik az eső, akkor örülök neki, sütök almás pitét, vagy kekszet és kuckózunk.
Hát így valahogy.


Újra hódít a futórózsa.

'Golden Celebration'.

Zsákmány.

Hagytam almákat az ágakon, ha a mókik arra járnak, tudjanak ropogtatni.



'Alain Souchon'.

Minden cserép a helyén. 
'Susan' pedig gyönyörű.

Az új fiú.

Macskamenta és begónia.

Rózsakert.

Rózsakert.

Rózsás az ősz idén.
És komlós is.


Kíváncsi vagyok meddig bírja ki Goldi anélkül, hogy ízekre ne szedné.












Megjegyzések

Andrea üzenete…
Meli annyira szeretem, ahogy élitek az életeteket, a mókikkal, az építkezéssel, a kertezéssel együtt...))) A gyümölcsök, a zöldségek, na és nem utolsósorban a lámpás feldiszítve nem semmi....)))
Nálam is aok paradicsom, viszont olyannyira ellepték a "paradicsomszívó" bogarak, hogy alig tudok róluk egészséges paradicsomot leszedni, igaz nem permeteztem semmivel, minden évben próbálom kikerülni, de be kell látnom, hogy nem lehetséges, ha hosszan szeretnénk egészséges termést leszedni. Te permetezed valamivel, és a paprikákat is permetezed, öntözöd folyamatosan?
Remélem, hogy lesz még szeptember vége felé jobb idő, és tudtok jönni!)
Holdgyöngy üzenete…
A lámpásod nagyon ügyes lett, vagy szép, vagy a kettő együtt. A kíváncsiságodban osztozom. A kerted meg mindig pazar.
Bóbita üzenete…
A második képen kettő Goldi van!!
BoGyo üzenete…
Nagyon mutatós az őszi dekoráció!!! És milyen jól haladtok a házzal!
Paprikába tömködött petrezselyem? De jó ötlet!!
Névtelen üzenete…
de jó és mennyire mozgalmas kert
Van tapasztalatod sövényekkel kapcsolatban? Sajnos alig találtam valami infot a neten erről csak azt az egy cikket: http://lakberinfo.hu/kert/kerti-novenyek/2017-09-17-jon-az-osz-most-ultess-sovenyt-mutatjuk-a-leggyorsabban-novo-fajtakat/
de ebből meg nem ismerek jobban egyetlen növényt sem
valakinek valami tapasztalata?
Lilla
Névtelen üzenete…
Olyan jó olvasni és "látni " Titeket!
Én is teszek el "töltött" paprikát. A petrezselyem mellé egy kis zellert is szoktam tenni. Másféle ízesítőt is szoktam fagyasztani: egészséges karalábé-vagy kelkáposztalevél (lehet mindkettő), petrezselyemlevél, zellerzöld, némi fokhagyma- és hagymaszár, lestyán, esetleg ezek variációi. A levélbe bugyolálva, átkötve, fagyasztva. Kiváló levesízesítők.
Normál töltött paprikát is szoktam fagyasztani, főzéskor fagyosan teszem a forrásban lévő szószba, s 25-30 perc múlva fogyasztható.
Marika
Juhmeli üzenete…
Andrea, persze hogy lesz még jó idő, úgyhogy jövünk majd. Poloskáknak én Karate-t szoktam adni, az használ, de idén csak egyszer szórtam meg őket, láttam, hogy itt nem lesz befőzés, enni még így is marad elegendő. Locsolni nem nagyon szoktam, a legnagyobb melegekben, hetente egyszer és csak a palántákat, a paprikát és a padlizsánt, valamint a cukkinit, de utóbbinak mit sem használt, a három bokorról szedtem vagy 6 darabot. A paprika és a padlizsán viszont szépen termett, terem, más úgysem lett a veteményesben.
Juhmeli üzenete…
Holdgyöngy, pár órát bírta, aztán szépen akkurátusan eltávolította róla a rózsákat, a tobozokat, majd elfogyasztotta. Ahogy nézem, ma a körtéket ette meg, úgyhogy beköltöztetem a házba a lámpást.
Juhmeli üzenete…
Bóbita, bizony.:) Szinte nem lehet képet készíteni kutya nélkül. Max akkor, ha a lábamon ül közben.:)
Juhmeli üzenete…
BoGyo, köszi a biztatást, nekünk nagyon lassúnak tűnik. Igaz, milyen szuper ötlet a levescsomag így? Örülök, hogy eszembe jutott, mert más őszökön fogom a fejem, hogy már megint elfelejtettem és nekem a legtöbb levesbe kell a paprika íze.
Juhmeli üzenete…
Lilla, üdvözöllek nálunk. Hát, személy szerint nagy sövényrajongó vagyok, van is pár a kertben, mind más-más növényből, gyümölcsfákból, szederből, fagyalból, galagonyából, mályvából, és szeretnék majd egyszer hortenziából is.
Szívesen segítek, de nem tudom, milyent szeretnél. Virágzót, bogyósat, gyümölcs termőt, lombhullatót vagy örökzöldet, formára nyírtat, vagy szabadon növőt, alacsonyt, magasat, lehet-e tövises, milyen helyen lenne, napos, árnyékos, és persze milyen hosszú a hely, amit sövényesítenél...
Ha még nem futottál bele, olvasd el az alábbi cikket is, hátha segít a döntésben, az egyes sövények képeit gondolom kiguglizhatod, hogy melyik, ami szemre tetszene és megfelel a kívánságaidnak.
http://balintgazda.hu/aktualis-kert/februar/sovenynovenybol-keszult-zold-falak-es-kulonleges-keritesek.html
Ha van kérdésed, nyugodtan jelentkezz, megpróbálok válaszolni.
Juhmeli üzenete…
Marika, nekünk is öröm, mikor benézel, és az már csak a hab a tortán, mikor ilyen sok jó ötletet tálalsz nekünk. Ki fogom próbálni őket, köszönjük.