Téli vetés

Sötét van, hideg és ónos eső esik odakint, én mégsem tudok másra gondolni, mint a következő szezonra, ami hamarosan elkezdődik. Lehet, hogy már csak hat hét, az is lehet, hogy kettő,  de mindegy is, mert bizseregnek az ujjaim és rengeteg a tennivaló. Rendezkednék, takarítanék, támaszokat építenék, ásnék, metszenék, kutyaásta gödröket töltenék fel vakondtúrással, bármit, csak játszhassak odakint. 
A karácsonyi szép idő igazi ajándék volt a számomra, mint az a néhány vetőmagos zacskó is, amit Feri hozott nekem két ünnep között, hogy megcsinálhassam az immár hagyománnyá vált és jól bevált téli vetést borsóval. Vetettem sárgarépát és petrezselymet is, hátha idén abból is kerül majd az első  zsenge borsólevesbe. 
Tyúkország is kapott karácsonyra egy kis szabadságot, aminek nagyon örültek, én meg az ő örömüknek. A tavaszvárást erősíti bennem az is, hogy egyre több tyúk tér vissza a téli szabadságból, újra van tojásom, bár még megfontoltan kell felhasználni, de venni már nem kell. A jércék is lassan rákezdik, ránézésre igazi tyúkméretűek -a kakasokat fel is faltuk-, fél évesek, és néhány napja az udvari sárba pottyantva, tegnap pedig már a tojóládában találtunk egy csokibarna tojást. Hamarosan összeszoktatom a két csapatot, akkor könnyebb dolgom lesz egy kicsit, mert nem három, hanem csak kettő helyen kell etetni, vizet cserélni és trágyázni.
Addig is újabb izgalmaknak nézek elébe, a fürdőszoba áttervezésén túl, nem előre megfontolt szándékkal, de visszamentem dolgozni, így Goldizsár egyedül marad itthon, vagy átszökik a szomszédba, vagy ki tudja mit csinál a kerttel, a házzal, a tyúkokkal, a munkásokkal, a munkások reggelijével... 
Én pedig kínlódom a ruhatárammal, ami az itthonlétem alatt nagyjából úgy alakult, hogy van ruhám, hogy ne fázzak, és azért, mert  nemcsak fázós, hanem szégyenlős is vagyok, de emberek közé már kevés a megfelelő. Abban bízom, ha szépen mosolygok majd, az jót tesz az egészségemnek is, és öltöztet is, amíg munkahelyre való darabokkal el nem látom magam. Ó, jaj! Inkább tervezek egy veteményest, egy évelőágyat, egy japánkertet és még egy fürdőszobát is, minthogy ruhaboltba tegyem a lábam. És izgulok is, mert 10 év kihagyás, az 10 év kihagyás, és a gyerekelhelyezés nem megoldott, ha a szokásostól eltérő menetrend van, de majd alakul, ha nem akkor esetleg több csokit eszem, vagy sikítok, vagy ilyesmi.



 Tyúkok karácsonya.

 Kacsáké is.



Karácsonyi sárgarépa ültetvény.





Megjegyzések

ZsuR üzenete…
Szia! A téli vetéshez nem túl hideg a föld?
Juhmeli üzenete…
Szia! Ezek fagytűrő magok, ilyenkor jórészt csak duzzadnak és amikor tavasszal felmelegszik a talaj kihajtanak. Bár volt már, hogy áttelelt a novemberben vetett és kicsírázott borsó is, és szépen termett.

Nálunk mikorra felmelegedne, legtöbbször még nagyon nedves a talaj, elég későn tudok vetni, addigra meg túl meleg, de legfőképpen száraz időjárás jön és nem kelnek ki a magok. Vagy kukacos lesz és keserű a borsó a júniusi forróság miatt. Így már májusban túl vagyok mindenen, de legkésőbb június elején, és már mehet is a paradicsom a helyére, vagy a paprika, cukkini, mikor mi.