Eső előtt

Felkészülten vártuk a lehűlést és az esőt.

Tegnap reggel bevetettem a csodaszép, illatos, új paradicsomkaróimat, felkötöztem és kacsoltam az összes paradicsompalántát. Ma délelőtt pedig történt egy kis fűnyírás, kihúztam az uborkahálókat és ráterelgettem az uborkákat, aztán megcsináltam a Polyversum-os permetezést is. 
Élvezem, hogy itthon vagyunk, hogy lassan, de haladnak a dolgaink és a délelőtti tennivalók, az ebéd főzés, ebédeltetés után a nagy melegben sokat tudunk pihenni, olvasni, társasozni, szundítani. Aztán kezdődik a délutáni, esti műszak a konyhában, a kertben, a medencében... Csak úgy. Nyugisan. 


Este Feri leszedte a kajszibarackok nagy részét 
és a legpuhábbakból elkészült az első adag lekvár is.


 Megtisztítottam a fokhagymákat, mind magszárba ment, fonni nem lehetett, lett egy ládányi belőle, ami remélem kitart jövő tavaszig, ősszel pedig másik fajtát dugok.

Kajszilekvár után már toporog is a sorban a szeder.
Kitudjaholnaplehet-epancsizni pancsi.


 Második fűnyírás, az esőszünetben kapott egy kis tápanyagutánpótlást is.
Még mindig nem tudunk betelni vele. 
Pedig csak fű.

Esti palacsintázás.






Megjegyzések

Holdgyöngy üzenete…
Az a palacsinta nagyon finom. Látom, érzem nagyon élvezed a szabadságot, így igazi a nyár.
Névtelen üzenete…
Szia Nelli! Ne aggódj az, én őszi és tavaszi fokhagymáim is mind ilyenek lettek, hirtelen elsárgult a szár, mire észbe kaptam alig találtam meg őket. Alig van héj rajtuk. Nem tudom fajta kérdés-e?Azt gondoltam, veszek párat és ebből is teszek majd ősszel, mi lesz a különbség majd várom. Egy biztos csak őszit teszek, a tavaszi nem túl szép. Itt Pesten, a szeder még zöld.Van ribizli, fekete, és piros. Málna s kicsi, túl öregek.Most jön majd a befőzés. A kajszit is várom, mondjuk szép nagy, végre 5 év szünet után ismét van. Ez az Ananász fajta.Az uborka is növöget, remélem lesz termés is, még picik. A paradicsomon zöld bogyók már vannak, és a paprika is mutatkozik. Tavasszal a spanyol csigákkal küzdöttem, szedtem mázsa szám esőben is, mint az örült, hogy minden kis növényemet mentsem. Mindent felettek ami szembe jött. Most épp a poloskák jönnek, meg az üvegházi molytetű, de az mindenen csüng, és ugrik.Van nálunk is medencézés,grillezés és sok szúnyog. Ez a nyár!! Szia! Kriszta!
Marika üzenete…
Elutazni sem kell, gyönyörű környezetben vakációzhattok! Minden adott a pihenéshez, kikapcsolódáshoz.Készülhet a finom lekvár.
Már érik a szeder? A mienk még egész zöld, és apró. Biztosan más fajta.
A fokhagymádnál a magszár az fajtajelleg valószínű. Őszi fokhagymám 3- féle van. Kettő hoz magszárat, amit általában ki szoktam vágni. Az egyiken(ha meghagyom) pici hagymácskák nőnek.Azt ha elszórom, abból csak a harmadik évre fejlődik normális méretű hagyma. A másik is hoz magszárat, de általában csak a virágzásig jut el, nem fejlődnek ki az apró hagymácskák. Ezeket igyekszem hamar eltávolítani, a hagyma viszont általában hatalmasra nő, általában 6-8 cikkes. A harmadik nem hoz magszárat, azt akár fonni is lehet.
Mivel a tél eléggé megviselte őket, ezért tavasszal is ültettem. Kíváncsi vagyok, milyenek lesznek, mert még néhány nappal ezelőtt szép zöld volt a szára, tegnapra viszont mind a földön feküdt megsárgult levelekkel. A tavaszit azért kerülöm, mert általában kisebbre nő, viszont előnye, hogy tartósabb.
Szép, tartalmas nyarat!
Marika
Juhmeli üzenete…
Holdgyöngy, bizony élvezem, bár tegnap este már mozogni is alig bírtam és ez így maradt reggelre is, annyira elfáradtam.:)
Juhmeli üzenete…
Kriszta, én pont tegnap hámoztam le az utolsó adag kajszit, most az őszibarackkal kell valamit kezdenem és ha lesz erőm, nekiállok a szederszedésnek is, de a vöröshagymát biztos felszedem ma, amíg látszik a száruk. A tavaszi fokhagyma idén nekem is nagyon kicsi lett, ősziből pedig próbálok másfajtát is majd és összehasonlítom. Meg kíváncsi vagyok arra is, hogy mennyire áll el így, ilyen kinyílt formában a mostani. Poloskákra én ma megint lövök, mert zölden fognak elrohadni a paradicsomok. Jó kertészkedést nektek!
Juhmeli üzenete…
Marika, köszönöm a biztatást. Nyaralunk, nyaralunk, és szépen haladunk a dolgokkal, amik a Listán vannak.:) A fokhagymával így még nem jártam, mire észbekaptam, hogy virágot hoz, már el is száradt a szára, így nem nagyon törődtem már a kitörögetéssel, remélem így is elállnak jövő tavaszig, az új fokhagymákig.