Képes nyár


 



  











Hosszúra nyúlva telnek a nyári napok. A napi rutin mellett (ételkészítés, előpakolás, evés, elpakolás és így tovább, és így tovább) sorra kerültek régóta halogatott dolgok a teendők véget nem érő listájáról. Feri az ebédlőszékek felújításának állt neki, kaptak új ékeket, hogy a támla ne maradjon a kezünkben, faglettel kijavítja a sérüléseket, csiszolgatja őket, majd újragletteli, azt hiszem remekül szórakozik. Én a régi kamrám/jelenleg törmelékkel és minden egyébbel megtelt használaton kívüli helyiségünk mosókonyhává alakításával foglalkozom. A kipakolás/lomtalanítás fázisában tartok. A mókik is beletanultak a nyári menetrendbe, sötétedésig játszanak. Odakint imádnak vizezni, lehet az locsolás, kerti csapból sárhomok készítés, medencézés, bármi, a lényeg, hogy fáradtan, fekete maszatos arcocskákkal, kezekkel és lábakkal, vizes ruhákkal érkezzenek "haza" a munkából mókából. És ez jól is van így. 
A veteményesben most csak fűszerek, mángold és uborka szedhetők, a cukkini nem akar teremni, a paradicsom még zöld, a paprikákon az első bogyók híznak, a rukola szerencsére mindenhol kel, az eper folytontermő és számomra még mindig csodaszámba megy, hogy akkor tényleg folyton terem, a bab nem megy semmire, de van még két hónapja, a másodvetés nem kelt ki. Ezért vetettem virágládikába is magokat, ezt a csigák fedezték fel, és rágták le, de még nincs késő újra próbálkozni. 
A gyümölcsösben érik a nyári alma, a szeder és idén először a szilva. Goldi hamar felfedezte, akárcsak nyár elején a fanyarkát, szívesen nassol a fáról, amit alacsonyra alakítottam, hogy a gyerekek is könnyen csipegethessenek róla.
A rózsák mindig hoznak újabb virágokat, a magnóliák másodvirágoznak, az évelők is mutatósak a veteményesben, és idén nagyon szép lett a selyemmirtusz.
Egy csepp kert vadvilága is gyarapodott, rendszeres látogatónk lett a teraszon és az ablakpárkányon razziázó barázdabillegető, aki élő és halott rovarokra pásztázza a területet, majd a letakart medencében fogyasztja el a zsákmányt.
Azt hiszem ennél jobban nem is telhetne a nyár. Majdnem azt csinálunk, amit akarunk, akkor, amikor akarjuk. Bármikor kertezhetünk, főzhetünk, felújíthatunk, biciklizhetünk, medencézhetünk, olvashatunk, pihenhetünk, és bár pörög a lista a fejemben, simán rávágom az ajtót, ha akarom.






Megjegyzések

Holdgyöngy üzenete…
Hangulatosak a kertfotóid. El nem tudtam képzelni Goldi mit ehet, amikor még csak a fotókat néztem.
Névtelen üzenete…
Szia! A Kerted mesés!Jó hangulatú. Különösen hangulatos az alma alagút, ahogyan most már kinéz! Én a kezdetektől kedve figyelemmel kísérem a kerted, évről évre hogyan alakul, és most már mesés, nagyon tetszik.A selyemmirtuszt mikor ültetted, tavasszal??? Télen is kint van? Takarod valamivel a kemény fagy ellen? Tavasszal visszavágod?? Adsz neki valami tápot, vagy savanyú földet? Nagyon szemezek, egyet kipróbálnék. Most volt az obiban egy törzses példány. Szép volt, az ára is.:: 15 000ft-ért.. Ahh Azt hiszem kisebbel kezdenék. Gondolom te is kicsit vettél.Köszi a segítséget előre is. Annyira szép a tied, virít a kertben! Csodás színfoltja volt a kertünknek a dupla virágú díszcseresznye évekig.Idén tavasszal elkezdett kihajtani,a virágait is próbálta, de beszáradt, aztán meghalt.Szerintünk monilia volt. Azt is szeretnék ősszel beszerezni ültetni.Sárgabarackot leszüreteltem végre, (ananász fajta)Jó nagyok voltak, mint az ősz barackok.Lett 100kg. Szegény fa végre megszabadítottuk a tehertől. Élvezzétek a nyarat ami még van. Lehet pancsolni jó meleg van!! Üdv: Kraiss Kriszta
Juhmeli üzenete…
Holdgyöngy, Goldi imádja a gyümölcsöket, a potyogott, még éretlen körte a kedvence.:)
Juhmeli üzenete…
Kriszta, szia. Örülök, hogy írtál, és hogy segíthetek neked. A selyemmirtuszt hat éve rendeltem kicsinek, az ára most is 2000 forint körül van, igaz most ebben a színben nem láttam náluk (DM kertes). Néha visszafagynak az ágai, de a töve sosem. Nem takargatom. Mindig kihajt és virágzik is, idén végre igazán szépen, megerősödött az új helyén, ami nem is annyira új már, mert az építkezés miatt kellett költöztetni, és itt jobban szeret lenni a többi növény között, mint magában. Talán több a nedvesség.
100 kg barack, ez igen! Nem unatkoztál! Nálunk az egyik mandulafa száradt el egyik napról a másikra, de ma másikon is alig van levél. Olyan szép nagy már, sajnálnám, ha kimenne.
Neked is szép nyarat kívánok, van még belőle három hét, aztán munka mellett élvezzük tovább a kertet, mert azt mindig lehet.;)