Utolsó nyári, első őszi napok

Már holnapra mondanak talajmenti fagyokat. Pedig úgy bíztam még a kertben! Az időjárásban. Szépen terem még a veteményes, a bokrok tele paprikával, uborkával, a paradicsomok éretten hullanak a legkisebb érintésre is a markomba. Más nincs, idén piros-zöld párosítás a sláger a kosárban. A rózsákért nem aggódom, nekik nem árt a hideg, de a zöldségek érzékenyek, és főleg azért bosszantó az egész, mert utána még érkezik az indián nyár és meglehet, hogy novemberig nem is lesz fagy, de a paprikának, uborkának annyi. No, de előre nem bánkódom, van elég tennivalóm anélkül is. Örülni az első hófehér dáliavirágoknak, fakókék őszirózsáknak, az utolsó szem édes epreknek, tűzvörös zinniáknak. Főzőm a paradicsomszószokat. Minden hétvégén szép fogásom akad belőlük, a paprika elkopik kosárszámra, de most gondolnom kell a téli levesekre, pörköltekre is, és teszek a fagyasztóba belőlük nyári íznek. Uborka is mindig készül néhány üveggel, már el is kezdtük felbontani az első kóstolókat.
A medence tegnap szárazra került, megejtettük az utolsó pancsit is, mert négyünk közül, akik mezítláb álltunk benne és söprögettük kifelé az maradék centi vizet, Matyinak sikerült egy ruhás hátast dobnia, a kisgatya-póló kombó még kint szárad a teraszon. A mókiszervizelésből Goldi is kivette a részét, ő szállította lelkesen és helyezte a lábaim elé gondosan, mint ritka értékes kincseket, a nyálas zoknigombócokat.

















Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Szia Nelli! Csodásak ezek az őszi napok, én ezt kedvelem nagyon. A medence takarítása mindig rám marad. Azt viszont csak augusztus végén szoktam megcsinálni, mert utána már hideg a víz. Mondanom sem kell utálom, nagy meló!! A befőzésen is lassan túl vagyok, a lecsók, és paradicsomlevek sorakoznak a kamrában, és egy nagy adag csalamádé is, meg szilvalekvár az utolsók között. Az uborkával nem vagyok elégedett, de kaptam egy fülest, hogy a SARLOTT fajta nagyon jól terem. Jövőre ő is kipróbálásra kerül. Fűszerpaprikák is lógnak az ebédlőben a karnisokon, mintha Kalocsán lennénk, mondja a fiam. Száradnak. A hidegnek én sem ürülök, holnap a pritamin paprikákat éjjelre letakarom fátyol fóliával.Ezt a paprikát egy vásárolt paprika magjából gyűjtöttem, és nagyon bevált.Más magokat is gyűjtök, és próbálkozom. Sajnos az ősz mindig mutatja magát, mikor megjelenik az őszi kikerics a kertben. Az egynyáriak is hanyatlanak, de majd árvácskák cserélik őket. Hamarosan jönnek a fűtési napok a kuckózás, teázások. Kellemes őszt nektek, és a Mókiknak !!
openeyes üzenete…
sziok - nem lelem a leveledet - hogy emailt tudnek irni, igy itt jelzem, hogy várd a postást :) levelet visz.
Névtelen üzenete…
Szia!
Én csak olvaslak, de ha érdekel a PEREZ nevű uborkáról 3*4 méter lugas kb 150 kg uborka jött le. Életemben nem volt mégy ennyi uborkám pedig 60+-os vagyok.
Szép napot Magdi
Juhmeli üzenete…
Szia, nagyon örülök, hogy jelentkeztél, sokat szorgoskodtál, bár én is ilyen ügyes lennék! Nálam a paprika piaci, nem tudni milyen fajták, enni éppen elég, de eltenni lecsónak meg a többinek már nem jut belőle. Uborkából Mohikánnal és Perezzel szoktam próbálkozni. Ezek elég jól muzsikálnak, idén nem is vetettem, csak egyszer, még mindig azokról a tövekről szedegetek szendvicsbevalónak, vagy salátának. Mi még nem fűtöttünk, szerencsére napgyűjtő a ház fekvése, így amíg süt a nap és éjszaka nincsenek fagyok, addig nem is fogunk. Csak fürdéshez kapcsolom be a mókiknak a kis hősugárzót a fürdőszobában. Nagyon szép őszt és jó egészséget kívánok nektek!
Juhmeli üzenete…
Magdi, örülök, hogy olvasol, és még inkább a sikerednek uborkaügyben. Mindig jól jönnek a gyakorlatias tanácsok, és megerősítettél abban a gondolatomban, hogy jövőre nem így futtatom őket, szimpla hálóra, hanem magasabbra, mert szereti a függőlegest, nem betegszik meg és jobban terem. További jó kertezést kívánok és nézz be hozzánk máskor is!