Most virágzik






Ebből gyorsan kiderült, hogy a kiserdőt meghódító hunyorok a sztárok.

Mézbogyón néhány virág.

És kezdi a vérszilva is.

 Idén is kertészkedünk, Feri még mindig sokkal nagyobb lelkesedéssel és lendülettel, mint én, de csinálgatjuk apránként a végtelenített listánk véletlenszerű pontjait. Jelenleg ágat aprít a kert végében a fekete rigókkal.

Idei tervek közé tartozik, hogy újra megtöltjük élettel a kiürült tyúkudvart. Bár a rókátlanítási küldetésünk még sehol sem tart, sőt egyelőre udvar sincs, mert a kerítéstartó oszlopok mindegyike megadta magát, ráadásul olyan megoldást keresünk, hogy az udvart teljes mértékben be tudjuk fedni felülről is, de a májusi vásárból akkor is kettős hasznosítású csibékkel szeretnék hazaérkezni. Úgy harminccal. Abból lesz hús is, és marad tojásnak való is. Hiányoznak a futókacsáim, de az inkább csak álom, hogy vidám hápogással és trappolással turbózzam fel a kertet.

Feri teljesen új irányt vett a gyümölcsösben. Az egzotikusabb, gondozás mentesebb, ellenállóbb fajok kezdték el érdekelni, ezért gyarapodtunk ilyenekkel, mint indiánbanán, datolyaszilva, gránátalma és kivi. Ezek nem igényelnek különösebb permetezést, talán a vándorpoloska sem árt majd nekik és olyankor teremnek, mikor minden más már befejezte az érését valamint télre is tárolhatóak. A meglévő, hagyományos fák közül kivágtuk azokat, melyek sosem adtak gyümölcsöt, így az almafasövény is foghíjas lett, helyükre különböző szőlőfajták kerülnek majd, mert a szőlő lett Feri "igazi"-ja.  

Másik fontos elhatározásunk, hogy a meglévő fákról enni akarunk. Ennek érdekében, rengeteg utánajárás és olvasás után összeállt az idei permetszerlista és növényvédelmi naptár. Minden egyes eleme bio kategóriás, ez egyben azt is jelenti, hogy alkalomadtán narancsolaj illatban úszik a kert.

Néhány hete felhúztuk a bordákra a fóliát, vetettem bele néhány magocskát, már mutogatják magukat a saláták és a retkek, sőt tudunk szedni a tavaly ősszel dugott hagymából újhagymát, és néhány eprecském is virágzik. Az őszi fokhagymámat leigázta a piros árvacsalán, de olyan nedves a talaj, hogy nem tudom kapálni. Mellé a hétvégén sárgarépát, petrezselymet, pasztinákot vetettem, egy-egy sor hagymával, borsóval. Letakartam fátyolfóliával, mert a madarak óriási érdeklődést mutattak a frissen megművelt terület gilisztapopulációja iránt.


Rengeteg ágkupacunk is keletkezett, ennek aprítása is folyamatosan zajlik, mikor az időjárás, az idő és a lelkiismeretünk engedi, mert elég hangos az ágzabálónk.


A szezonnyitóról ennyit. Odabenn már kukucskálnak a palántának való kis csíranövények. Várom a hétvégét, hogy szaglászhassak a kertben.


Idén végre nem fagyott el.





Megjegyzések

kovtama üzenete…
Pont tegnap mondtam a férjemnek, hogy ideje változtatni a kerten és olyan fákat ültetni, amikről remélhetőleg enni is lehet majd gyümölcsöt, mert az utóbbi két évben hiába volt a sok munka egyre inkább betegek a fák és az évszakok lassan felcserélődnek, télen nyár van, nyáron meg tél. Úgy hogy nekünk is ez lesz az újabb projekt, két datolyaszilvánk már van, nagyon szeretnék indiánbanánt és kivit én is. Ti hol vettétek? Harcz Endrére gondoltam, hogy rendelek tőle nem tudom ismered e, fent van a fészbukon.
Juhmeli üzenete…
Mi, amióta csak megvan a kert, az ilyen különlegesebb dolgokat Egerágról, Dlusztus Miklóstól rendeltük, DM Kert néven fut. Saját ültetvénye van gránátalmából Gyűdön. Kipróbált fajtákat árul. Nézz körül a honlapjukon, webáruházukon, hátha találsz megfelelőt. Személyes átvétel is lehetséges, ha egyeztetsz velük telefonon.
Rakoo üzenete…
Remek poszt! Tetszett az átgondolt elemzésed. Írj tovább – van hozzá tehetséged!
Fernel üzenete…
Ohh, Meli, de jó olvasni téged! Sokszor eszemben vagy, csak hát a blogolás már nem megy nekem, te se írsz túl gyakran.
Ölellek!