Mai kedvenceim

A több száz kedvenc növényem közül mostanában bennük gyönyörködöm:

a hortenzia

a salátatornyok

a kasvirág

a kúpvirág

ketten együtt

a szeder

Nem növény, de tegnap este találtam:

a kedvenc munkatársaim egyike

szép ajándék egy szajkótól

Lelőhelyük:

 Bár aludni még nem tudok, már nem is fáj annyira az a púp.:)

Megjegyzések

Pedke üzenete…
Gyönyörű hortenziád van! Savanyítod a földjét, hogy ilyen kék? Nekem még soha nem sikerült a kékítés.
csakBea üzenete…
Nagyon szépek a kúpvirágok. Na, ősszel én is újra előre hozom őket, a kokárda virágokkal együtt. nálad nem szoktak elborulni?
Juhmeli üzenete…
Pedke: A horival semmit sem csináltam. Csak decemberben költöztünk ide, a bokrok már itt voltak, hatalmasak. Az egyikük kék, a másikuk rózsaszín és van egy egyveleg, de többnyire rózsaszín. Nem tudom, hogy csak savanyítani szoktad a földjüket, vagy alumíniumsót is adagolsz. A kékülés ellen dolgozik a magas foszfáttartalmú trágya is.


csakBea: Tavaly dülöngéltek, mert akkor vetettem őket. Ezek a tavalyi tövek (velünk költöztek) és nagyon bokrosak, erős szárakkal, úgyhogy egyelőre nem kell kitámasztani őket. Én a margarétákszárát néhány elágazó kis bottal támasztottam meg, úgyhogy nem is látszik.
Otthon Művek üzenete…
Nekem elveszett a kúpvirágom!
Tavalyelőtt kaptam, elültettem, tavaly szépen kinőtt magától két helyen is, és én azt hittem, hogy ez már mindig így lesz. Az idén meg se híre se hamva...
Amúgy egy ideje már nem volt módom netezgetni, most próbálom behozni a lemaradást. Szép a kerted, nagyon klassz dolog, hogy minden kaját megtermelsz! Remélem sikerül úrrá lenned a bogárügyeken is!:)
Pedke üzenete…
Húú, nem tudom mi az aluminiumsó,de adtam nekik oscomotot, ami direkt nekik való + trisót, kénport, már mindent kipróbáltam amit ajánlottak, de lehet nem eleget adtam, mert mindig félek nehogy túl adagoljam.Ja és jó savanyű földben vannak, de ezek szerint, valami bibi van a dologban.
Juhmeli üzenete…
Timsóra gondoltam az alumíniumsónál, mert a kék színhez alumínium kell. Ahhoz, hogy a növény fel is tudja venni kell a savanyú talaj. Ez nálad OK. Műtrágyából pedig olyan, amiben viszonylag kevés a foszfát, mert az nem engedi felvenni az alumíniumot.
A timsót gazdaboltban lehet kapni, én úgy olvastam, hogy 5 liter vízbe 1 csapott evőkanál kell, de talán rá is van írva.
Én még nem csináltam, de fogom, legalább egy bokornál kipróbálom jövőre. Akkor majd beszámolok, hogy megnyuvadt-e a bokor (nem szeretném), vagy túlélte és kék lett.
Juhmeli üzenete…
Adél!
Nem lehet, hogy lelkesen kigazoltad a palántáit a kúpvirágnak?:)
Nálam már a kelbimbók között is az nő. Megteheti, mert alig van időm gazolni. Mindent hagyok nőni, ami tetszik, még a füveket is, hacsak nincsenek nagyon útban.:)
Nyözö üzenete…
Szia!
Szép képeket hoztál! :)

A szeder nálatok már tényleg érik? A vad változata még csak most virágzik mifelénk... A termésre általában augusztusig kell várnunk, de cserébe még szeptember végén, októberben is szedhető...
Juhmeli üzenete…
A szinte a gyümölcsfákkal együtt virágzott és már pár szemet szedtünk róla. A szomszédnéni azt mondta, hogy nem egyszerre fog beérni, de gondolom még a nyáron. :)
Nyözö üzenete…
Persze ebben vastagon benne lehet a mikroklíma is. :) Mi ugye a hegyen eleve késében vagyunk mindennel. És szerencsére a szeder sokáig ad bőséges termést. Tavaly nagyon finom karácsonyi likőrt készítettünk, idén szerintem más is lesz belőle. :)
Juhmeli üzenete…
Igen, a Dunakanyarhoz képest (ha jól tippelem a helyeteket) Harkány mediterrán terület.
Érdekel a receptetek likőr ügyben, bár minden megoldás érdekel, 20 m hosszú és 2,5 m magas a szedersövény.:)
Nyözö üzenete…
Óh, az nem egy nagy művészet... :) Simán csak beleáztatja az ember a 96%-os alkoholba a gyümölcsöket, hagyja hogy jól kioldódjon. Utána hígitani kell, és feloldani benne egy csomó cukrot (olvasztva praktikusan).

Ezután 2-3 hét, majd szűrőpapíron átszűrve víztiszta, mélybordó lé lesz belőle, amit már csak érlelni kell meleg helyen 1-2 évig. :) Na ezt kivárni ellenben tényleg komoly művészet. :) Tavaly készült kökény- és narancslikőr is.

Persze az alkoholban kiázott gyümölcs is jó finom süteménytölteléknek, vagy csak úgy magában felnőttcsemegének.

Jól tippeled, mi a Visegrádi hg. tetején vagyunk, ami túl azon, hogy északabbra van tőletek még feljebb is. :)
Unknown üzenete…
Álomszépek a hortenziák,nagyon szeretnék én is kéket...:)