Biztosra mentem

Tavaly már nem kaptunk burgonya vetőgumót. Az utolsó két nyamvadt csomagot hoztuk el, ami fellelhető volt a városban, nem akartunk plusz köröket futni a bizonytalan eredményesség biztos tudatában. Erre az évre viszont már határozott ábrándjaim voltak magyar nemesítésű, betegségekkel szemben ellenálló, jó ízű, különböző felhasználási típusú, jól tárolható, és visszavethető fajtákról. Így leírva én telhetetlennek, a vágyaim pedig földtől elrugaszkodottnak és kielégíthetetlennek  látszanak. A keszthelyi Burgonyakutatási Központ szakemberei által nemesített burgonyáknak mégis sikerült maradéktalanul megfelelni valamennyi kívánságnak. Ma véget vetettem a parttalan nézelődésnek és felhívtam őket. Rendeltem korai "B" típusú Balatoni rózsát, szintén főznivaló középkorai Démont, és nagyfokú ellenálló képessége miatt organikus termesztésre is alkalmas, sütnivaló White Ladyt. Valamikor március közepén-végén érkeznek házhoz, mikor nem fenyegeti őket útközben fagyveszély. Nagyon kíváncsi vagyok, főleg az ízükre, de persze minden más tulajdonságukra egyaránt. Hatalmas önbizalmamnak köszönhetően, azért tegnap vettünk egy doboz kereskedelmi forgalomban kapható, tavaly szépen termő Laura fajtát is, mert nem bíztam abban, hogy a keszthelyiek kis kiszerelésben is árulnak, akárki fia-borjának, de kellemes meglepetés ért, úgyhogy lesz egy "kommersz" kontroll csoport krumplim is.


Közben kint egyre erősebben havazik, lassan eltűnik a fű, a fagyott föld és újra fehér kontúrvonal emeli ki az öreg körtefa sziluettjét a tájból. 
Bent pedig csírázik a karalábé, a karfiol, a saláta keverék, és rendíthetetlenül virágzik mindkét orchidea, a korallvirág, és a sarjika.

Kiegészítés 15:06:

Már olvad, de még esik :)

Megjegyzések

BoGyo üzenete…
Borbás Marcsi Gasztroangyal című műsorában pár hete pont a krumpliról volt szó. Ott is beszélgettek a keszthelyi kutatókkal. Bemutatták, hogy mennyi-mennyi fajtával foglalkoznak. Biztos jó kis krumplik lesznek!!
csakBea üzenete…
Kíváncsi leszek az eredményre. Ha minden igaz, Ági küld nekem Sárpo Mirát, úgyhogy én is kísérletezem. A tescoban úgy kellett visszafogni magam, mert találtam 1 darab kis zsák vetőkrumplit.
Juhmeli üzenete…
Most kerülnek a boltokba a vetőgumók, nem csoda, ha viszket az ember tenyere:) Főleg, ha nagy krumplirajongó, mint én, bezzeg a mókik, meg Feri csak duzzogva, bár a kincs(krumpli)vadászatot ők is szeretik.:)

Azt a Gasztroangyalt fél füllel tudtam csak hallgatni, meg a lila burgonyákat láttam benne. A Keszthelyiekről lemaradtam, bár ahogy keresgélek, a neten magyar krumpli ügyben, mindig hozzájuk jutottam, pedig biztos van más is, aki ilyennel foglalkozik.
Eni üzenete…
Hálás köszönet a linkért!
Eddig én is Sarpo Mirában gondolkodtam, de most már mindenképpen szorítok helyet a Démonnak és White Lady-nek is.
Juhmeli üzenete…
Eni olvasd el Hópehelyt is! Nagyon jókat írtak róla, de én addigra már rendeltem, mire a cikket elolvastam.
Holdgyöngy üzenete…
Eljöttem hozzád tapasztalatot gyűjteni veteményeskert ügyben. Néztem a naptáradat, nekem valahogy nem is tudom mi erre a jó szó: félelmetes, soknak tűnő az egész. Lehet, hogy kicsiben kell kezdenünk, s fokozatosan belejönni. Érdekes virágültetési tervem az van, az készen van.
Juhmeli üzenete…
Kedves Holdgyöngy! Ne ijedj meg. A naptár tényleg borzasztó, már gondolkodtam, hogy leveszem, nehogy hülyének nézzenek. Ez csak egy kísérlet részemről a holdnaptár használatával kapcsolatban.

Ha a földre rá lehet menni, meg lehet munkálni, akkor lehet vetni azt és annyit, amit és amennyit csak szeretnél. Petrezselymet, sárgarépát, borsót, salátát, retket, spenótot, karfiolt, hagymát. Bármit, amire márciusi szabadföldi vetés van írva. Vizes, hideg földbe nem jó vetni, de ha már nem ragad, hanem morzsás és meg lehet vetni a magok ágyát, akkor csak bátran!
Nálunk még cuppog a föld, úgyhogy várni kell. Kérdezz nyugodtan, ha tudok segítek.
Juhmeli üzenete…
Azt elfelejtettem írni, hogy természetesen egyszerre is el lehet ezeket vetni, ha már egyszer neki áll az ember, tavaly én is úgy csináltam. Meghúztam a sorokat és vetettem beléjük, amit gondoltam. Egy sor saláta, két sor hagyma, két sor répa, egy sor hagyma, egy sor saláta, egy sor hagyma, két sor répa, 2 sor hagyma, 2 sor répa, körömvirág, 2 sor petrezselyem, 2 sor spenót...Tavaly így vetettem.
Sokan pedig táblákban vetnek. Csak répaágyás. Csak hagymaágyás... Én szeretem keverni, társítani őket.
Kert utca üzenete…
Azt a gasztroangyalt én is láttam, meg most a Nők Lapjában is van cikk, hogy a franciák bezzeg minden ételükhöz más krumplit vesznek.
Azt hiszem így elsőre csak kommersz, kereskedelmi forgalomban kaphatóval próbálkozunk,mert kicsit félek tőle, ezt még a nagyim se vetett minden évben, bár azt már nem tudom miért, de talán ezért a parám. de ha lesz belőle valami, akkor jövőre rendelek ilyen csodafajtákat is.
Juhmeli üzenete…
A kommersz is nagyon finom volt, de megbetegedett és tönkrement. Ezért szerettem volna mást. Reményeim szerint ezek strapabíróbbak, a mi éghajlatunkhoz alkalmazkodtak és öt évig nem kell vetőburgonyát vennem, mert ami terem, visszavethetem.