Tavaly már nem kaptunk burgonya vetőgumót. Az utolsó két nyamvadt csomagot hoztuk el, ami fellelhető volt a városban, nem akartunk plusz köröket futni a bizonytalan eredményesség biztos tudatában. Erre az évre viszont már határozott ábrándjaim voltak magyar nemesítésű, betegségekkel szemben ellenálló, jó ízű, különböző felhasználási típusú, jól tárolható, és visszavethető fajtákról. Így leírva én telhetetlennek, a vágyaim pedig földtől elrugaszkodottnak és kielégíthetetlennek látszanak. A keszthelyi Burgonyakutatási Központ szakemberei által nemesített burgonyáknak mégis sikerült maradéktalanul megfelelni valamennyi kívánságnak. Ma véget vetettem a parttalan nézelődésnek és felhívtam őket. Rendeltem korai "B" típusú Balatoni rózsát, szintén főznivaló középkorai Démont, és nagyfokú ellenálló képessége miatt organikus termesztésre is alkalmas, sütnivaló White Ladyt. Valamikor március közepén-végén érkeznek házhoz, mikor nem fenyegeti őket útközben fagyveszély. Nagyon kíváncsi vagyok, főleg az ízükre, de persze minden más tulajdonságukra egyaránt. Hatalmas önbizalmamnak köszönhetően, azért tegnap vettünk egy doboz kereskedelmi forgalomban kapható, tavaly szépen termő Laura fajtát is, mert nem bíztam abban, hogy a keszthelyiek kis kiszerelésben is árulnak, akárki fia-borjának, de kellemes meglepetés ért, úgyhogy lesz egy "kommersz" kontroll csoport krumplim is.
Közben kint egyre erősebben havazik, lassan eltűnik a fű, a fagyott föld és újra fehér kontúrvonal emeli ki az öreg körtefa sziluettjét a tájból.
Bent pedig csírázik a karalábé, a karfiol, a saláta keverék, és rendíthetetlenül virágzik mindkét orchidea, a korallvirág, és a sarjika.
Kiegészítés 15:06:
Már olvad, de még esik :)
Már olvad, de még esik :)
Megjegyzések
Azt a Gasztroangyalt fél füllel tudtam csak hallgatni, meg a lila burgonyákat láttam benne. A Keszthelyiekről lemaradtam, bár ahogy keresgélek, a neten magyar krumpli ügyben, mindig hozzájuk jutottam, pedig biztos van más is, aki ilyennel foglalkozik.
Eddig én is Sarpo Mirában gondolkodtam, de most már mindenképpen szorítok helyet a Démonnak és White Lady-nek is.
Ha a földre rá lehet menni, meg lehet munkálni, akkor lehet vetni azt és annyit, amit és amennyit csak szeretnél. Petrezselymet, sárgarépát, borsót, salátát, retket, spenótot, karfiolt, hagymát. Bármit, amire márciusi szabadföldi vetés van írva. Vizes, hideg földbe nem jó vetni, de ha már nem ragad, hanem morzsás és meg lehet vetni a magok ágyát, akkor csak bátran!
Nálunk még cuppog a föld, úgyhogy várni kell. Kérdezz nyugodtan, ha tudok segítek.
Sokan pedig táblákban vetnek. Csak répaágyás. Csak hagymaágyás... Én szeretem keverni, társítani őket.
Azt hiszem így elsőre csak kommersz, kereskedelmi forgalomban kaphatóval próbálkozunk,mert kicsit félek tőle, ezt még a nagyim se vetett minden évben, bár azt már nem tudom miért, de talán ezért a parám. de ha lesz belőle valami, akkor jövőre rendelek ilyen csodafajtákat is.