Veteményes körkép

Elolvadt a hó, kisütött a nap, így engem is kicsalogatott a barlangomból egy körséta erejéig. Tyúkhúrból állunk a legjobban, de nem bánom, mert azt jelzi, hogy tápanyagban gazdag a talaj. Az más lapra tartozik, hogy tavasszal megint megdöglök, mire a bevetendő ágyásokból eltávolítom, de most örülünk, hogy van. Talajtakarónak. Salátának. Mikor ősszel Ferinek elmeséltem, hogy egészséges, magas C-vitamin tartalmú és ráadásul állítólag finom is, "Nem vagyok ember, ha nem kóstolom meg!"-felkiáltással nekiállt legelészni. Ezen hajlama azóta is tart, gondolom örül, hogy a hó alól előkerült a legalább 1000 négyzetmétert beborító, zsenge falnivaló. Az íze kicsit a csemegekukoricára emlékeztet némi sóskás, de nem annyira savanyú utóízzel. Friss, zamatos. Tavaly láttam, hogy a galambok is szeretik, a sokmilliónyi magot csipegették a veteményesben.
036
Aztán megszervizeltem a hidegágyat, aminek téglával rögzített tetőfóliája mindig berogy az eső vagy a hó miatt. Jövőre ezt is komfortosítjuk, de azért megéri a vesződséget, mert jelenleg is élnek és virulnak benne néhol kétdimenziósra lapítva a tépősaláták, néhány bokor spenót, rengeteg rukola és tovább nőtt, majdhogynem szüretelhető méretűre a madárbegysaláta.
011 012 014
Élnek és hajtanak még a mángoldok, a céklák, a leveles kelek, és a kintfelejtett egyetlen szem másodvetésű karalábé. A kelbimbóból idén sajnos semmi sem lett, de a póré, a pasztinák szépen telel az ágyásában, már nagyon kíváncsi vagyok rájuk, mert még nem vizsgáltuk be őket tüzetesebben. A tavaszra ültetett salátapalánták és az őszi mák is nagyon egészségesnek látszik. A telekhatár betonoszlopain figyelő egerészölyv pedig nagyon éhesnek. 
017 021
A telelőben a pozsgám virágba borult, a szárzellerek hajtanak, halványítani nem is kell őket a fényhiány miatt, nagyon étvágygerjesztőek. 

029
Egy szomorú tapasztalattal is gazdagodtam, a megfagyott petrezselyemgyökér ismérveit tekintve, melyek a következők: megpuhult, gumiszerűen hajlítható, pirosas színben játszó gyökér és hámozáskor jól érzékelhetően csúszós tapintású szövetek. Még jó, hogy csak pár darab járt így. A sárgarépánál még nem tettem hasonló észrevételt, de ami késik... 
065

Megjegyzések

BoGyo üzenete…
Basszus olyan minden, mintha tavasz lenne.
A tyúkhúrt még sosem kóstoltam, de bevallom, hogy annyira üde és ropogós, hogy már gondoltam rá, hogy kipróbálom. Tyúkhúr salátáról már olvastam, egy próbát megér:)
csakBea üzenete…
Érdekes, hogy azt írod, a tyúkhúr jelzi a jó talajt; mert egyes helyeken nálam is szokott lenni télen. Egy ideig minden márciusban harcoltam a kiirtásával, de aztán rájöttem, hogy április közepétől eltűnik, kiszárad nálunk. Csak ki kell várni.
Fernel üzenete…
Én megtaláltam a gazmentesítés legjobb eszközét.
Két hónapja lett először 2, aztán egyre több nyuszink,a héten érkezett az utolsó- akit befogadtunk, a gazdija Gyuszinak hívta, nálam kiderült, ez a nyuszi, bizony nem Gyuszi :D :D
Na, nekik minden valamire való gazt felszedek :D
Imádják a szeptemberben újra kihajtott turbolyát, a tyúkhúrt, sőt, még a tarack leveleket is.
Én így komposztálok :D

Nálam takarás nélkül is ilyen állapotban van majdnem a saláta, a mángold, kb két hete szedtem le a kaprot, majd egy arasznyiak voltak, tegnap előtt voltam fenn, és még a zöldhagyma is ehető állapotban van.
De sajnos a szomszédok kutyái szabadon csatangolnak, előszeretettel az én kertembe járnak, nem volt gusztusom enni a salátából...
Hedvig üzenete…
Meli, ne gyötörj, nálunk már puszta a kert, csorog a nyálam! Kész!
Juhmeli üzenete…
@BoGyo: Jó csipegetést! Egyszer megéri, már csak kalandvágyból is. Bár nekünk bejött, igaz csak olyan sétálgatok-szedek-pár-csipettel módra.

@Bea: Nálunk is eltűnik nyárra, de márciusban 20 cm magasan borítja a talajt a veteményesben, ott muszáj kiszedni, hogy lehessen vetni.

@Fernel: Kár a rosszcsont kutyák miatt...
Nyuszin mi is gondolkodunk, csak a gyilkolás része kérdéses. Imádják a pitypangleveleket is.

Nálam is sok dolog van szabadföldben, hidegágyba azért tettem pár dolgot, hogy a "hó alól" is szüretelhessek, meg ha áttelelnek, tavasszal hamarabb szedhessek belőlük. Kiderül, sikerül-e, szeretek próbálkozni:)

@Hédi: A domboldalad sem zöldül? Majd jövőre, ha futja az erőből, időből.:) Nálam is csak szerencsés kísérlet. Eddig.:)
csakBea üzenete…
De nektek is van nyuszitok nem?
Juhmeli üzenete…
Csak átutazóban voltak nálunk félúton cserenyulak 1-1 hétig, de látod azzal sem birkóztunk meg:) Bár ott inkább az átmenetiség volt a gond. Állandóra jobban készültünk volna. Rendes hely, kellene nekik, meg ember, aki levágja, mert enni tartanánk őket. Egyelőre maradnak a mókusok, mint elfoglaltság:)
Anikó üzenete…
Csodaszép Karácsonyt Nektek!
Unknown üzenete…
Nagyon szépek a növények!

Itt van a szép, víg karácsony,
Élünk dión, friss kalácson:
mennyi finom csemege!
Kicsi szíved remeg-e?

Karácsonyfa minden ága
csillog-villog: csupa drága,
szép mennyei üzenet:
Kis Jézuska született.

Áldott karácsonyi ünnepeket kívánok nektek!
Holdgyöngy üzenete…
Karácsony készül, emberek!
Szépek és tiszták legyetek!
Súroljátok föl lelketek,
csillogtassátok kedvetek,
legyetek újra gyermekek,
hogy emberek lehessetek! Wass Albert
Áldott ünnepeket kívánok! Holdgyöngy
Juhmeli üzenete…
@Anikó: Köszönjük szépen.
Juhmeli üzenete…
@Gyula: Köszönjük a jókívánságot és a versikét.
Juhmeli üzenete…
@Holdgyöngy kedves: Neked is áldott ünnepeket kívánunk és köszönjük a verset.
Hedvig üzenete…
Nagyon boldog, szép ünnepet!